Obezita a podvýživa u dospelých

80/20
80/20


Obezita = rastúca epidémia súčasnosti. Je čas brať vážne tento stále narastajúci problém. Nadváha a obezita významným spôsobom ovplyvňujú kvalitu a dĺžku života. Dochádza k nadmernému alebo abnormálnemu usadeniu tuku, ktorý poškodzuje zdravie.

  • V roku 2016 malo nadváhu viac ako 1,9 miliardy dospelých nad 18 rokov. Z týchto ľudí bolo viac ako 650 miliónov obéznych.
  • Z percentuálneho pohľadu trpelo nadváhou v roku 2016 až 39 % dospelých vo veku nad 18 rokov. A ich počet neustále narastá.
  • Medzi rokmi 1975 a 2016 sa výskyt obezity takmer strojnásobil.

Globálne existuje viac obéznych ľudí ako tých, ktorí majú veľmi nízku váhu. Rastúci problém s obezitou sa týka každého regiónu na celom svete.

Zdroj:
Nutrelino – štatistiky alebo
http://www.oecd.org

Aké sú zdravotné dôsledky nadváhy a obezity?

To, že významne ovplyvňujú kvalitu a dĺžku života, sme už spomenuli. Ale čo konkrétne riskuješ?

Narastá riziko:

  • vzniku cukrovky,
  • srdcovo-cievnych ochorení,
  • syndrómu obštrukčného spánkového apnoe (porucha dýchania viazaná na spánok – najčastejšie vzniká v dôsledku obezity, kedy dochádza k zúženiu horných dýchacích ciest),
  • zvýšenej hladiny cholesterolu,
  • žlčníkových kameňov,
  • rakoviny,
  • stukovateniu pečene,
  • vysokého krvného tlaku,
  • predčasného úmrtia,
  • predčasnej invalidity,
  • zníženej imunity,
  • nízkeho sebavedomia,
  • vzniku rôznych psychických porúch a depresie,
  • poruchy muskuloskeletálnej sústavy,
  • vážny nedostatok mikronutrientov (vitamínov a minerálnych látok), ktorý sa nazýva aj podvýživa v modernom svete.
  • osteoartritída a množstvo ďalších.

Následky zo zlej životosprávy, z nadváhy a obezity sa stali najväčším zabijakom ľudí po celom svete.

Je vedecky dokázané, že vznik rakoviny súvisí aj s obezitou. Najčastejšie ide o rakovinu pažeráka, hrubého čreva, konečníka, obličiek, pankreasu, žlčníka, prsníka po menopauze, maternice a vaječníkov.

Ľudia trpiaci obezitou majú často problém s podvýživou – myslí sa nedostatok mikronutrientov (vitamínov a minerálnych látok).

BMI – index telesnej hmotnosti

Ide o jednoduchý index posúdenia telesnej hmotnosti, ktorý sa bežne používa pre klasifikáciu nadváhy a obezity u dospelých. Táto metóda však nezohľadňuje do výpočtu vek a ani pomer svalovej hmoty, preto jej výsledky nemajú dobrú výpovednú hodnotu pre športovcov.

Ľuďom s extrémnymi hodnotami odporúčame navštíviť výživového poradcu alebo dietológa, ktorý zahrnie do výpočtov a návrhov správneho stravovania aj ostatné okolnosti.

Napriek mnohým článkom, ktoré deklarujú „nesprávnosť“ BMI, sa táto metóda používa v mnohých populačných a farmaceutických výskumoch. Existujú tisíce, aj vedeckých, článkov, ktoré sa odvolávajú na index telesnej hmotnosti.

Ide o vhodnú a jednoduchú metódu, ktorá je veľmi často využívaná vo výskumoch, zdravotníctve a umožňuje jednotlivcom posúdiť svoju hmotnosť bez návštevy lekára alebo iných zariadení.

Stačí trochu sebareflexie a sebakritiky, aby každý, kto si vypočíta BMI, vedel posúdiť, či mu vyšla hlúposť alebo nie. Aj lekári, ktorí používajú BMI vo svojej praxi dlhé roky, ho takto berú. Je to ukazovateľ, ktorý ma určité rezervy, ale s kúskom triezveho zmýšľania vieme stav posúdiť takmer k správnemu výsledku.

Výpočet BMI je síce nepresný pri diagnostike objemu tukovej hmoty, ale je to veľmi dobrý ukazovateľ na posúdenie stavu hmotnosť k výške. Hlavne pokiaľ ide o ľudí, ktorí aktívne nešportujú (silové tréningy, ktoré sú zamerané na rast svalovej hmoty).


Platí teda nasledovné:

  • ak ti BMI vyjde v časti „normálna váha“ = existuje možnosť nadváhy kvôli veľkému množstvu telesného tuku, alebo môže ísť o skinny fat, ktorý nie je zdraviu prospešný.
  • ak ti BMI vyjde, že máš nadváhu alebo obezitu = z 99 % to tak bude a máš proste veľa tukovej hmoty. Jediná výnimka sú športovci, ktorí majú viditeľnú svalovú hmotu a to je vlastne to 1 % svalnatých ľudí, ktorým to vo výskumoch takto vyšlo.

Z tohto všetkého vyplýva to, že BMI nie je zlá metóda, ale z hľadiska posúdenia zdravia je podiel telesného tuku zásadnejší faktor, ako iba samotná hodnota z BMI.

Kalkulačku BMI indexu nájdeš aj na webe Nutrelino alebo klikni na tlačítko:

Viac sa o BMI dočítaš v článku:



Čo spôsobuje obezitu a nadváhu?

Riziko nadváhy a obezity vzniká už pri správaní a životospráve matky pred a počas tehotenstva. Viac sa k tejto téme dočítaš v článku: Detská obezita a podvýživa.

Je vedecky dokázané, že vo väčšine prípadov sa z obézneho dieťaťa stane obézny dospelý.

Jednou zo základných príčin vzniku týchto problémov je energetická nerovnováha medzi spotrebovanými kalóriami a vynaloženými kalóriami. Je dokázané, že globálne dochádza:

  • k zvýšenému príjmu energeticky náročných potravín s vysokým obsahom tuku, cukru a soli.
  • Tieto potraviny nemajú žiadne dôležité mikro a makroživiny, čím dochádza zároveň aj k značnej podvýžive.
  • Ďalej dochádza k rapídnemu poklesu fyzickej aktivity v dôsledku zmien v správaní ľudí, rastúceho počtu sedavých zamestnaní, meniacich sa spôsobov dopravy a narastajúcej urbanizácie.


K veľkému riziku vzniku nadváhy a obezity dochádza v období dospievania a osamostatňovania sa. Dochádza k významným zmenám v živote, ako je napríklad nové prostredie na vysokej škole, odchod z domu, prvé zamestnanie, založenie rodiny, výchova detí, hektický spôsob života.
Mladí ľudia sú v tomto období zraniteľnejší a skôr podľahnú agresívnemu marketingu nezdravých potravín a rýchlemu spôsobu života, ktorý ich núti stravovať sa vo fastfoodoch, alebo pre jednoduchosť siahajú po nezdravých potravinách. Týmto veľmi rýchlo dochádza k energetickej nerovnováhe, ktorá často vedie k nárastu telesnej hmotnosti. 

Začali sa, aj z vedeckého prostredia, šíriť informácie, že za obezitu môže črevný mikrobióm. Je to však iba nešťastná a zjednodušená interpretácia! 

Niektoré časopisy a magazíny, ktoré raz za čas vydajú nejaký neprofesionálny článok, len aby zaplnili prázdnu stránku, tomu moc nepomáhajú. Redaktori to ešte vylepšujú nezmyselnými titulkami štýlu: keby sa preniesol črevný mikrobióm z chudých ľudí do obéznych, tak by obézny schudli… Ach jaaaj, je to fakt hlúposť.

Viac sa tejto téme venujeme v článku: Probiotiká vs. obezita (súvisiace ochorenia) a ako si vybrať tie správne

Ako možno znížiť nadváhu a obezitu?

Najlepším a najlacnejším riešením je prevencia. K tejto otázke odporúčam prečítať si články:

V podstate sa to dá veľmi stručne zhrnúť. Je teda potrebné:

  • obmedziť príjem energie z nezdravých tukov, cukrov a potravín, ktoré majú vysoký obsah energie a snažiť sa mať v strave zastúpenie všetkých makronutrientov (sacharidov, tukov a bielkovín) – to zistíš aj vďaka databáze potravín Nutrelino.
  • zvýšiť konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny na 400 g denne,
  • zvýšiť konzumáciu rýb a morských plodov, a znížiť konzumáciu spracovaného, ťažkého a mastného mäsa (údeniny, mastné typy mäsa a inak spracované výrobky),
  • zvýšiť konzumáciu strukovín, semien a orechov (stačí malá hrsť 2-3x do týždňa),
  • konzumovať prevažne „skutočné“ potraviny, ktoré prešli minimálnym výrobným procesom, obsahujú minimum chemických látok a éčok – vidíš v každom detaile potraviny prehľadný zoznam alergénov, vhodností a éčok podľa škodlivosti,
  • vykonávať pravidelnú fyzickú aktivitu, aspoň 150 minút týždenne stredne intenzívneho cvičenia alebo 75 minút týždenne vysoko intenzívneho cvičenia.

Boj s obezitou je veľmi dôležitý aj na celospoločenskej úrovni. Ľudia by mali mať ľahší prístup k udržiavaniu zdravého životného štýlu. Dôležité je budovanie rôznych voľnočasových plôch v mestských štvrtiach, ktoré budú pre verejnosť zdarma. Ľahší a cenovo dostupnejší prísun zdravších potravín zo strany výrobcov. Potravinársky priemysel by sa mal zamyslieť nad znížením obsahu tuku, cukru a soli v spracovaných potravinách, sladkostiach a podobných výrobkoch. Vhodná sa javí aj redukcia agresívneho marketingu nezdravých potravín a podpora marketingu a informačná dostupnosť zdraviu prospešných výrobkov, plodín a aktivít.

Nezabúdaj však na jednu vec! Aj keď budeš jesť zdravo, tak riziko vzniku nadváhy (ale aj obezity) platí aj pre teba. Pretože aj v tomto prípade funguje rovnica energetický príjem by mal byť rovný energetickému výdaju, aby si si udržal váhu. Proste – môžeš jesť akokoľvek zdravo, ale keď sa budeš prejedať, budeš priberať aj zo zdravej stravy. Dôležitý je primeraný príjem zdravých potravín kvôli kvalitným makronutrientom a mikronutrientom (vitamíny a minerálne látky), ktoré telo a tvoje zdravie bezpodmienečne potrebujú.

Tak ako sme už spomenuli, odporúčame si prečítať aj tieto články:

Zdroje:
https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/syndrom-spankoveho-apnoe
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4796326/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight