Ako si vybrať tie správne probiotiká + mikrobióm vs. obezita (súvisiace ochorenia)

Probiotiká vs. obezita (súvisiace ochorenia) a ako si vybrať tie správne
Probiotiká vs. obezita (súvisiace ochorenia) a ako si vybrať tie správne

V tomto článku sa dočítaš:

  • či majú probiotiká a črevné baktérie vplyv na nadváhu, obezitu a metabolické ochorenia,
  • odpovede na niektoré často kladené otázky,
  • ako si vybrať vhodné probiotikum.


Probiotiká vs. nadváha, obezita, metabolické ochorenia

Obezita, cukrovka, ochorenia pečene a tráviaceho ústrojenstva sú rastúcim celosvetovým zdravotným problémom.

V poslednej dobe sa objavuje veľmi veľa informácií o tom, že stav črevného mikrobiotu súvisí s telesnou hmotnosťou. Vedci zistili, že ľudia s obezitou majú trochu odlišné zloženie črevných baktérií v porovnaní so štíhlymi ľuďmi. Tiež, že sa zloženie črevnej mikroflóry mení so stratou hmotnosti a zase naopak.

Ľudia, ktorí trpia metabolickými chorobami ako je cukrovka 2. typu, obezita a aj vyššie spomenuté ochorenie pečene, majú dysbiózu (nevyváženú črevnú mikrobiotu). Bohužiaľ ide o zníženú hladinu prospešných baktérií.

Čiže pomáhajú probiotiká pri nadváhe a obezite alebo nie?

Začali sa, aj z vedeckého prostredia, šíriť informácie, že za obezitu môže črevný mikrobióm. Je to však iba nešťastná a zjednodušená interpretácia! 

Niektoré časopisy a magazíny, ktoré raz za čas vydajú nejaký neprofesionálny článok, len aby zaplnili prázdnu stránku, tomu moc nepomáhajú. Redaktori to ešte vylepšujú nezmyselnými titulkami štýlu: keby sa preniesol črevný mikrobióm z chudých ľudí do obéznych, tak by obézny schudli… Ach jaaaj, je to fakt hlúposť.

Medzi dvoma úplne rovnakými ľuďmi, čo sa týka váhy, veku, pohlavia, postavy, % telesného tuku, životosprávy, skladby črevného mikrobiómu, metabolizmu a podobne… je rozdiel v BMR približne 10%. Čiže je nereálne, ak jednému z nich akože „nasadia“ baktérie z chudého človeka a tento obézny jedinec nič nezmení v stravovaní, tak zrazu schudne. Takto jednoducho to nefunguje a bohužiaľ veľa ľudí takúto interpretáciu pochopí tak, že jasné… začnem brať probiotiká a zázračne schudnem. Bez námahy, bez zmeny životného štýlu, bez zmeny v stravovaní sa stane zázrak…

Nie, nie a ešte raz nie! Žiaden zázrak sa konať nebude. Jediné, čo probiotiká urobia je, že málinko sa zlepší absorpcia tuku, trávenie cukru, trochu sa eliminuje výskyt zápalov… Stále sa však nevie ako to presne funguje a preto sú potrebné ďalšie výskumy.

Veľa štúdií sa vo veľkej miere opiera o výskumy na zvieratách. Napríklad pri výskume z roku 2015 na psoch, konkrétne s bíglami (Park a kol., 2015) dostávalo sedem psov pol roka neobmedzené množstvo krmiva, až kým nepribrali asi 67 % svojej pôvodnej hmotnosti. Počas rovnakého obdobia kŕmili sedem iných bíglov normálnymi dávkami tak, že zostali chudí. Žalúdok obéznych psov vyzeral po pol roku podobne ako žalúdok obézneho človeka. Teda tak, že baktérie boli menej rozmanité a vykazovali rozdielne rozvrhnutie. Psy dostávali rovnaké krmivo a odlišovalo sa len jeho množstvo.

Čo reálne s problémom súvisí a o čom sú aj vedci presvedčení je, že nevyvážená strava vedie k nevyváženosti baktérií, ktoré spätne ovplyvňujú signály hladu, chutí a nasýtenia.

Naše stravovacie návyky ovplyvňujú aj črevné baktérie, ktoré sa dlhodobo prispôsobujú nášmu stravovaniu. Proste si naše telo a baktérie vytvorili na nezdravú stravu akúsi „závislosť“ – nešťastné pomenovanie, ale nejako tak to je. Ak konzumujeme nezdravé potraviny, tak sa tomu naše črevné baktérie prispôsobia a budú aj takéto stravovanie od nás podvedome (vo forme chutí) požadovať. Ak človek zmení svoju životosprávu a stravovanie, bude najprv bojovať so „starými“ črevnými baktériami. Je však chybou na začiatku reagovať na takéto ťažkosti tým, že sa vzdáme a myslíme si, že to tak bude vždy. Po niekoľkých týždňoch, niekedy aj mesiacoch sa črevná flóra úplne prispôsobí novej strave a podvedomé chute sa zmenia.

Toto je aj trochu dôvod, prečo veľa obéznych ľudí zlyháva, ak uprednostňujú „intuitívne jedenie“. Ich podvedomá intuícia ich ťahá zo začiatku skôr k nezdravému jedlu ako ku zdravému. Plus majú častý pocit hladu, takže kalorický príjem je často prekračovaný.

Rôzne štúdie a vedecké výskumy dokázali, že životný štýl a strava ovplyvňujú rozmanitosť ľudského črevného mikrobiómu.

Bolo dokázané, že počet druhov rastlinnej stravy v potrave človeka má najsilnejší vplyv na jeho rozmanitosť. To znamená, čím pestrejšiu stravu rastlinného pôvodu človek má, tým rozmanitejší má črevný mikrobióm a tiež má menej génov antibiotickej rezistencie.

U jedincov s cukrovkou 2. typu bolo dokázané, že sa vďaka pravidelnej konzumácii probiotík zlepšila hladina cukru v krvi a viedla k zníženiu prípadných zápalov. Probiotiká však nezlepšili inzulínovú rezistenciu u pacientov s ochorením pečene, ale zlepšili iné markery metabolického zdravia a produkcie pečeňových enzýmov.

V súčasnosti štúdie skúmajú potenciál rozšíreného použitia probiotík na zlepšenie zdravotných stavov pri metabolických poruchách, ktoré zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, ako je hypertenzia.


Odpovede na zopár častých otázok

Je viac lepšie?

Nie vždy väčší počet probiotických druhov zodpovedá lepším účinkom. Množstvo sa môže pohybovať od 100 miliónov po viac ako bilión za deň. Najvhodnejšia je však taká dávka, ktorá bola testovaná na ľuďoch a boli preukázané pozitívne účinky – čiže v prípade výrobkov odporúčané denné dávky.

Je viac rôznych kmeňov v jednom probiotiku vhodnejšie?

Táto otázka nie je ešte poriadne preskúmaná. Niektoré štúdie prezentujú výhody skôr jedno-kmeňových probiotík a iné zase uprednostňujú špecifické zmesi probiotických kmeňov.

Záleží na type kmeňov probiotík?

Určite áno, rôzne špecifické kmene majú aj rôzne účinky. Je preto potrebné vyberať si podľa toho na čo ich potrebuješ.

Je cukor v probiotickom nápoji alebo jogurte zlý?

Cukor nemá žiaden nepriaznivý vplyv na probiotiká a ani na ich účinok. Treba však dbať , aby príjem cukru zbytočne nepresahoval odporúčané dávky.


Ako si vybrať vhodné probiotikum (výrobok)?

Pred kúpou probiotika sa skús najskôr zamyslieť sám/sama, alebo sa poraď so svojim lekárom:

  1. Dôvod užívania – rozhodni sa, či ide o prevenciu, alebo liečbu nejakého ochorenia.
  2. Špecifikuj o aké ochorenie by malo ísť, alebo na čo sa chceš v prevencii zamerať.
  3. Podľa špecifikácie probiotikých kmeňov si vyber ten, ktorý bude vyhovovať účelu, na ktorý chceš probiotiká užívať.
  4. Vyber si kvalitný výrobok od dôveryhodného výrobcu.

Pri nákupe probiotík sa vyhni výrobkom, ktoré uvádzajú iba počet baktérií „počas / v čase výroby“, pretože takéto označovanie nepočíta s poklesom počas skladovania.

Ako vyberať probiotiká

Dodatočná informácia: väčšina probiotík by sa nemala užívať spolu s mliečnymi produktami (prečítaj si preto príbalovú informáciu). Pokiaľ užívaš antibiotiká tak probiotikum si daj s 2 – 3 hodinovým časovým odstupom od antibiotík.

K tejto téme si prečítaj aj:

Probiotiká a mikrobióm, ich vhodnosti, zdroje, vplyv vonkajšieho prostredia…

Prebiotiká a synbiotiká

Typy probiotík a ich použitie pre vybrané ochorenia a zdravotné problémy




Zdroje:
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/gut-health-the-role-of-bacteria-probiotics-and-prebiotics
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/the-role-of-gut-microorganisms-in-human-health
https://isappscience.org/for-consumers/learn/
https://ilsi.org/publication/probiotics-prebiotics-and-the-gut-microbiota/
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Pro_HealthyPeople.pdf
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Dispelling-Probiotic-Myths.pdf
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/your-allies-to-take-care-of-your-gut-microbiota-a-varied-diet-with-high-fiber-content/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/probiotics-could-help-treat-metabolic-disease-patients/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/diet-antibiotics-and-geography-can-influence-the-microbial-make-up-of-the-gut-discussion-with-rob-knight-on-the-world-microbiome-day-2019/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/a-new-review-explores-the-evidence-regarding-the-effects-of-kefir-and-non-dairy-fermented-foods-on-gastrointestinal-health/
http://www.fao.org/3/a-a0512e.pdf
https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Pro-Pre_Microbiota-final.pdf
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Prebiotic-Fiber-Infographic-Final.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622781/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13102818.2018.1475255
https://www.webmd.com/digestive-disorders/qa/what-are-the-different-types-of-probiotics
https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2015/03/08.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309616
https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-and-prebiotics-english-2017.pdf