Ako zistiť, či má potravina vysoký obsah tuku, cukru a soli na jej 100 gramov?

Všeobecné odporúčania pre nízky alebo vysoký obsah tukov, cukru a soli
Všeobecné odporúčania pre nízky alebo vysoký obsah tukov, cukru a soli


Ako zistíš, či má určitá potravina príliš vysoký obsah tukov, cukru alebo soli na jej 100 gramov?

Existujú všeobecné odporúčania s vymedzenými hranicami pre nízky alebo vysoký obsah týchto živín v 100 gramoch potraviny.

Tento článok nie je v žiadnom prípade zaručený návod na zdravé stravovanie. Je to proste iba orientačné odporúčanie pre lepšiu voľbu potravín, aby pri celodennom príjme rôznych výrobkov, nedošlo k prehnanej bilancii zložiek, ktoré nie sú pre naše zdravie až tak prospešné.


Samozrejme záleží to aj od individuálnej predispozície a potrieb každého z nás. Športovci môžu prijať viac z týchto zložiek v porovnaní s bežnými odporúčanými dávkami.


Všeobecné odporúčanie pre nízky a vysoký obsah tukov, cukru a soli je…


TUK A NASÝTENÉ MASTNÉ KYSELINY (SAFA)


Lipidy (tuky) sú zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín. Mastné kyseliny môžu byť nasýtené a nenasýtené (mononenasýtené, polynenasýtené). Ide o jeden zo zdrojov energie, ktorý, ak telo nespotrebuje, ukladá sa do zásoby.


Nízky obsah tuku na 100 g potraviny = 3 g a menej

Vysoký obsah tuku na 100 g potraviny =  17,5 g a viac

Nízky obsah SAFA na 100 g potraviny = 1,5 g a menej

Vysoký obsah SAFA na 100 g potraviny = viac ako 5 g


Viac si o tukoch prečítaj v článku:



CUKOR


Nadbytok cukrov sa ukladá do tukov (pri kalorickom nadbytku), čo nie je prospešné pre zdravie a ani v prípade chudnutia. Jednoduché sacharidy, tzv. monosacharidy, telu síce rýchlo dodajú energiu, ale rýchlo po nich nastane pocit únavy a hladu.

Neobsahujú žiadne užitočné látky pre organizmus. Obzvlášť pri chudnutí je najmenej žiadúcim sacharidom.

Nízky obsah cukru na 100 g potraviny = 5 g a menej

Vysoký obsah cukru na 100 g potraviny = 22,5 g a viac


Označenie „bez cukru“ sa môže používať na potravinách, ktoré obsahujú maximálne 0,5 g cukru na 100 g potraviny.


Viac sa o cukre dočítaš v článkoch:



SOĽ A SODÍK


Chemický názov pre soľ, ktorú bežne používame v domácnosti na varenie a dochucovanie, sa nazýva chlorid sodnýIde o minerálnu látku, ktorá je pre naše zdravie nevyhnutná. Avšak v rozumnom množstve.

Čo ak je na obale uvedený sodík a nie soľ?
Ak vynásobíš množstvo sodíka číslom 2,5, zistíš množstvo soli (soľ = sodík x 2,5). Pozor na prepočet jednotiek z mg na g a naopak, pred násobením musia mať obe rovnakú jednotku.

Nízky obsah soli / sodíka na 100 g potraviny = do 0,3 g pre soľ / 0,12 g pre sodík.

Vysoký obsah soli / sodíka na 100 g potraviny = nad 1,5 g pre soľ / 0,6 g pre sodík.


Viac sa o soli dočítaš v článku:



Všetky vyššie spomenuté živiny a ich príjem, si vieš sledovať v jedálničkoch na našom webe Výživové tabuľky.