Je soľ naozaj nad zlato?

Soľ a jej príjem
Soľ a jej príjem


Soľ nad zlato? Záleží koľko… celý sud jedine v rozprávkach.


Trochu z teórie

Chemický názov pre soľ, ktorú bežne používame v domácnosti na varenie a dochucovanie, sa nazýva chlorid sodný. Ide o minerálnu látku, ktorá je pre naše zdravie nevyhnutná. Avšak v rozumnom množstve.

Spotreba soli je v rámci celej EÚ nezdravo vysoká. Priemerne sa jej spotrebuje až 10 – 12 g denne.
Bohužiaľ na Slovensku a v Čechách je jej spotreba ešte vyššia. Posledný väčší prieskum sa vykonal v roku 2011 – 2012 a vtedy sa zistilo, že spotrebujeme až 15 – 17 gramov soli denne.
Až 75% soli pochádza zo spracovaných potravín a polotovarov.


Vďaka tomuto trendu sme sa za tie roky dopracovali k tomu, že enormne vzrástol aj výskyt kardiovaskulárnych ochorení a úmrtí.


Nadbytok soli

Negatívne dôsledky z vysokého príjmu soli sa prejavia až časom a nie vždy sa dajú zvrátiť. Prejavy veľkého množstva soli:

  • zníženie rovnováhy draslíka,
  • zadržiavanie tekutín,
  • vysoký krvný tlak (hypertenzia),
  • časté bolesti hlavy a pokles rozpoznávacích funkcií,
  • osteoporóza,
  • opuchy,
  • zvýšené riziko infarktu, mŕtvice, obličkových kameňov, obezity…
  • rakovina žalúdka,
  • obličkové kamene,
  • astma…

Dokonca bolo zistené, že už u malých detí dochádza k obrovskému prekračovaniu príjmu soli.
U detí vo veku 7 – 12 mesiacov sa odporúčaná denná dávka (ODD) prekračuje o 80 %.
U detí vo veku 18 – 36 mesiacov sa ODD prekračuje až o 320 %.


Ešte väčší pozor, ako my všetci, by na príjem soli mali dávať ľudia s ochorením srdca, obličiek, častými bolesťami hlavy alebo vysokým krvným tlakom. Tí by mali obmedziť príjem kuchynskej soli na 1 – 2 g denne.


Prečo nemôžeme soľ  vylúčiť zo života?


Ako sme už spomenuli, ide o významnú minerálnu látku. V ľudskom tele dospelého človeka (približne 70 kg) sa nachádza 70 – 120 g sodíka. Pre naše telo plní soľ dôležité úlohy:

  • rehydratuje organizmus – hlavne v období dlhodobých žalúdočných a črevných ťažkostí,
  • pomáha pri liečbe nočných svalových kŕčov (ako aj magnézium),
  • má významnú úlohu pri udržiavaní rovnováhy vody v organizme,
  • je potrebný pre bunkové membrány na vstrebávanie živín z krvi a na sťahy svalov.


Nedostatok soli


Nedostatočný príjem soli / sodíka sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi:

  • závrate, nesústredenosť a bolesti hlavy,
  • nízky krvný tlak,
  • svalové kŕče (tieto sa môžu prejavovať aj pri nedostatku magnézia),
  • dehydratácia,
  • žalúdočná nevoľnosť a vracanie,
  • vyčerpanie z tepla,
  • vďaka nadmernému poteniu, pri mimoriadne veľkej telesnej námahe, môže dôjsť k strate sodíku až 8 g za deň.


Najviac náchylnou skupinou na nedostatok sú športovci. Vďaka nadmernému poteniu pri mimoriadne veľkej telesnej námahe môže dôjsť k strate sodíka až 8 g za deň.

Je zrejmé, že soľ je pre nás naozaj veľmi dôležitá. Ale vie byť pre nás aj rovnako nebezpečná, ak to z jej príjmom budeme preháňať!


Odporúčania

Odporúčaný príjem soli dospelého človeka je 5 g/denne. To zodpovedá približne 1 zarovnanej čajovej lyžičke soli. 

Športovci môžu prijať aj okolo 8 g soli denne.

Deti vo veku:

  • 0 – 6 mesiacov by mali prijať menej ako 1 g denne,
  • 7 – 12 mesiacov – odporúčaný príjem 1 g denne,
  • 1 – 3 roky – tu by malo ísť o prijem 2 – 2,5 g denne,
  • 4 – 9 rokov by mali prijať do 3 – 3,5 g denne,
  • 9 – 15 rokov môžu skonzumovať už do 4 – 5 g soli denne.

Na vyšší príjem soli by sa mali zamerať aj ľudia, ktorí majú hnačku a zvracajú.


Čo robiť, aby si sa vyhol príliš vysokému príjmu soli?


  • Ak si varíš sám, tak sleduj vážením, koľko jej spotrebuješ. 
  • Pri nákupe rôznych výrobkov kontroluj obsah soli na etikete v zložení. Vždy by mal byť uvedený.
    Nízky obsah soli je 0,3 g alebo menej na 100 g výrobku (0,1 g sodíka alebo menej).
    Vysoký obsah soli je viac ako 1,5 g na 100 g výrobku (viac ako 0,6 g sodíka).
  • Čo ak je na obale uvedený sodík a nie soľ? Ak vynásobíš množstvo sodíka číslom 2,5, zistíš množstvo soli (soľ = sodík x 2,5). Pozor na prepočet jednotiek z mg na g a naopak, pred násobením musia mať obe rovnakú jednotku.
  • Obmedz konzumáciu spracovaných potravín a polotovarov.

Príjem soli vieš mať pod kontrolou aj vďaka Výživovým tabuľkám. Vieš si tu kontrolovať obsah soli jednotlivých potravín v databáze potravín. Tiež zistíš svoj celkový príjem soli vďaka jedálničku a jeho štatistikám, kde ti uvádzame odporúčanú dávku soli v porovnaní s tvojím reálnym príjmom.


Odporúčame ti prečítať si aj článok: