Proteíny obsiahnuté v rybách a v morských plodoch majú veľa esenciálnych aminokyselín, ktoré sú ľahko stráviteľné pre všetkých ľudí. Väčšina obsahuje veľmi nízke % tuku. Morské plody sú navyše plné minerálov, ako železo, vápnik, zinok a pod.
Konzumáciou rýb si zabezpečíš prísun dôležitých živín. Niektoré z nich si telo nedokáže syntetizovať (vytvoriť) samo a dokonca niektoré živiny neobsahujú ani iné živočíchy. Vďaka konzumácií rýb a morských plodov prijmeš:
Vďaka konzumácií rýb bojuješ proti srdcovo-cievnym ochoreniam niekoľkými spôsobmi. Omega-3 mastné kyseliny v rybách chránia srdce:
Veľmi dôležitá je konzumácia rýb a príjem omega-3 pre tehotné, dojčiace ženy a deti. Od tretieho trimestra až do druhého roku života potrebuje vyvíjajúce sa dieťa stabilný prísun DHA na rozvoj mozgu a ďalších častí nervového systému. Deti žien, ktoré sa vyhýbajú konzumácií rýb, majú problém s oneskoreným vývojom mozgu.
Ryby sú jedným z hlavných zdrojov vitamínu D. Hlavne, pokiaľ máš nedostatok slnečného žiarenia, z ktorého sa cez pokožku tento vitamín tiež vytvára. Vitamín je dôležitý pre kosti a zuby. Podporuje bunkový rast, správnu funkciu kože, vstrebávanie vápnika a fosforu. Znižuje riziko zlomenín, zápalov kĺbov, povzbudzuje štítnu žľazu a podporuje imunitný systém.
Existuje množstvo hodnoverných štúdií, ktoré dokazujú, že vďaka živinám, ktoré ryby a morské plody obsahujú, sa zlepšuje kvalita spánku. Taktiež znižujú riziko vzniku autoimunitných ochorení, diabetu 1. typu a astmy u detí.
Ryby obsahujú selén. Ide o dôležitú minerálnu látku, stopový prvok. Je súčasťou antioxidačného systému organizmu, ktorý chráni telo pred poškodením buniek voľnými radikálmi. Podporuje zdravú funkciu prostaty u mužov. Taktiež podporuje metabolizmus hormónov štítnej žľazy a zdravý imunitný systém.
Existujú štúdie, ktoré potvrdzujú, že konzumácia rýb znižuje riziko výskytu rakoviny prostaty u mužov. Taktiež sa až o 36 % znižuje riziko úmrtia na srdcovo-cievne choroby.
Stále málo? Ako sme už spomenuli, ryby obsahujú dôležitú mastnú kyselinu omega-3. Jej prínos pre zdravie je naozaj výrazný. Viac si o výhodách omega-3 kyselín prečítaj v článku: Prečo je dôležitý správny pomer Omega-3 a omega-6 mastných kyselín?
Do potravín, ktoré jeme, sa dostávajú znečisťujúce látky. Týka sa to ovocia, zeleniny, vajec, mäsa a bohužiaľ aj rýb.
Najčastejšie kontaminanty sú v dnešnej dobe ortuť, polychlórované bifenyly (PCB), dioxíny a rezíduá pesticídov. Radi by sme bližšie popísali, čo sú jednotlivé látky, ale urobíme tak až v budúcich článkoch. Inak by mal tento 5 strán :).
Veľmi vysoká hladina ortuti môže poškodiť nervy a narušiť vývoj mozgu. Avšak! Vplyv oveľa nižších hladín ortuti, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v rybách, je kontroverzný.
Ako sme už napísali, tieto toxické látky sa už v dnešnej dobe nachádzajú aj v iných potravinách. Ich prítomnosť v rybách je veľmi nízka, porovnateľná s úrovňami výskytu v mäse, mliečnych výrobkoch a vajciach. Dokonca viac, ako 90 % PCB a dioxínov v potravinách pochádza z týchto zdrojov a nie z rýb.
Výhody konzumácie rýb niekoľkonásobne prevyšujú nevýhody, čo dokazujú aj mnohé štúdie (bohužiaľ po anglicky, ale príkladom môže byť: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/203640)
Čím menšia ryba, tým menej ortuti obsahuje. Ani tie veľké ryby neobsahujú vždy veľké množstvo ortuti. Ale aby si mal istotu, tak konzumuj prevažne nižšie odporúčané typy rýb a morských plodov. Najzdravšia príprava je grilovanie, pečenie alebo dusenie.
Ryby a morské plody konzumuj aspoň 2 – 3x do týždňa. Vo väčšom množstve konzumuj:
V menšom množstve konzumuj žraloka, mečúňa, tuniaka modroplutvého a makrelu kráľovskú, pretože obsahujú väčšie (stále nie ohrozujúce) množstvo ortuti. Stále je bezpečná konzumácia týchto druhov rýb aj 1x týždenne.
Ak nie si schopný konzumovať z nejakého dôvodu ryby a morské plody, tak siahni po kvalitných doplnkoch, najmä kvôli omega-3 mastným kyselinám.
Najčastejším doplnkom je rybí olej. Z neho konzumuj maximálne 1g omega-3 kyselín denne. Vyššie dávky prijímaj až po konzultácií s lekárom. Pri kapsulách s rybím olejom si pozorne prečítaj etikety. Väčšina z nich obsahuje iba tretinu omega-3 a potom ostatné látky tvoria iné oleje. Uprednostňuj doplnky, kde nájdeš kombináciu EPA a DHA kyselín.
Uprednostňuj, ak je to možné, príjem omega-3 zo stravy z prírodných zdrojov. Vďaka tomu jednak zabezpečíš príjem iných živín, ale tiež nahradíš potenciálne nezdravé potraviny vo svojom jedálničku.
Ryby, morské plody a iné | Priemerné množstvo Omega-3 v g na 100 g |
Losos, surový, chovaný | 2,6 |
Losos, surový, divoký | 1,0 |
Losos, Atlantik, chované, (príprava: varenie, suché teplo) | 1,8 |
Sardela európska, konzervovaná v oleji, | 1,7 |
Sardinky, surové | 1,0 |
Sardinky, Pacifik, konzervovaná v paradajkovej omáčke, varená | 1,4 |
Sleď, surový | 2,1 |
Sleď, atlantický, nakladaný | 1,2 |
Makrela, Atlantik, surová | 1,2 |
Makrela kráľovská, surová | 0,4 |
Makrela atlantická, (príprava: varená, suché teplo) | 1,0 |
Pstruh, dúhový, chovaný, (príprava: varený, suché teplo) | 1,0 |
Mečiar, surový | 0,8 |
Mečiar, (príprava: varený, suché teplo) | 0,7 |
Tuniak, surový, svetlý, pruhovaný | 0,3 |
Tuniak, surový, biely, | 0,9 |
Tuniak, biely, konzervovaný vo vode, sušený | 0,7 |
Platýs obyčajný, (príprava: varený, suché teplo) | 0,4 |
Halibut, Atlantik a Tichomorie, (príprava: varené, suché teplo) | 0,4 |
Treska jednoškvrnná, (príprava: varené, suché teplo) | 0,2 |
Treska, Atlantik, surová | 0,2 |
Treska, Atlantik, (príprava: varené, suché teplo) | 0,1 |
Mušle, (príprava: varené, vlhké teplo) | 0,7 |
Ústrice, surové | 0,7 |
Ústrice, divoké, (príprava: varené, suché teplo) | 0,5 |
Hrebenatka, zmiešané druhy, (príprava: varené, suché teplo) | 0,3 |
Krevety, surové | 0,3 |
Krevety, zmiešané druhy, (príprava: varené, vlhké teplo) | 0,3 |
Hovädzie | 0,0 |
Maslo | 0,0 |
Sýr | 0,0 |
Kuracie | 0,0 |
Vajcia | 0,04 |
Mlieko | 0,0 |
Bravčové | 0,0 |
Zdroje:
www.grubstreet.com/2018/03/ultimate-conversation-on-healthy-eating-and-nutrition.html
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/203640
https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/omega-3-fatty-acids-where-to-find-them
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/fish