Omega – 3 a omega – 6 sú nenasýtené mastné kyseliny, konkrétne polynenasýtené (PUFA) tuky. Nenasýtené mastné kyseliny majú pozitívnejší vplyv na zdravie ako tie nasýtené.
Omega-3 kyseliny sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nevie syntetizovať (vytvoriť) samo. Hlavne teda kyselinu ALA. Kyseliny DHA a EPA sa môžu syntetizovať z kyseliny ALA. Príjem zo stravy je teda nevyhnutný.
Skladajú sa z:
Kyseliny EPA a DHA udržujú v krvi optimálnu hladinu triglyceridov a zamedzujú zvýšenému zrážaniu krvi, taktiež majú protizápalové účinky. Sú nesmierne dôležité v období rastu a vývoja mozgu dieťaťa. Najvyššiu koncentráciu týchto kyselín nájdeš v morských rybách, ako je napríklad losos, makrela, tuniak a podobne. DHA je obzvlášť dôležitá pre tvoj mozog, pretože približne 90 % mozgu tvorí DHA. EPA sa javí ako mimoriadne dôležitá pre zdravie srdca.
Kyselina ALA sa vyskytuje najviac v ľanových semiačkach a repkovom oleji. Trochu v nižšom obsahu sa nachádza vo vlašských orechoch, pečených alebo varených sójových bôboch, sójových výhonkoch, fazuli, olivách a podobne. Je vhodná pre udržanie správnej hladiny cholesterolu.
Omega-3 mastné kyseliny sú pre naše zdravie nesmierne dôležité:
Nedostatok omega3 mastných kyselín v našej strave má za následok:
Z viacerých prieskumov vyplýva, že obyvatelia vo väčšine európskych krajín ešte stále nekonzumujú omega-3 tuky v dostatočnom množstve. Dôvodom nesprávneho pomeru omega-3 a omega-6 je stále vyššia spotreba mäsa a klesajúca spotreba rýb a morských plodov. Niektoré časti populácie, vrátane detí, dospievajúcich a tehotných žien, ryby a morské produkty nekonzumujú takmer vôbec.
Skladajú sa z:
Kyseliny linoleovej (LA) – nachádza sa v rastlinných olejoch (repkový, slnečnicový, sójový, kukuričný), v celozrnných obilninách a hydinovom tuku.
Kyselina arachidónová (AA, ARA) – nachádza sa v hydinovom tuku, slanine, žĺtku.
Kyselina gamma-linolenová (GLA) – nachádza sa v pupalkovom oleji a semienkach čiernych ríbezlí.
Platí pravidlo, že čím viac tukov typu omega-6 skonzumujeme, tým viac potrebujeme tukov typu omega-3, pričom tuky typu omega-6 by mali byť prijímané maximálne v trojnásobne vyššom množstve ako tuky typu omega-3.
Nadmerný príjem Omega-6 mastných kyselín môže viesť k:
Väčšina z nás má v strave príliš veľa omega-6 MK, pretože sa prirodzene vyskytujú v mäse, vo vajciach, v zelenine a niektorých bežne konzumovaných rastlinných olejoch. Rozdiel je však enormne vysoký až alarmujúci. Omega-6 mastné kyseliny konzumujeme až v pomere 20 : 1 alebo 10 : 1 v neprospech omega 3.
Ak sa chceme zbaviť rôznych zdravotných problémov, je nutné dosiahnuť rovnováhu medzi omega-3 a omega- 6 mastnými kyselinami prostredníctvom vyváženej stravy. Príjem omega-6 a omega-3 by mali byť prijímané maximálne v pomere 3 : 1. Čím vyrovnanejší príjem, tým lepšie.
Obzvlášť dôležitý je príjem omega-3 pre tehotné, dojčiace ženy a deti. Od tretieho trimestra až do druhého roku života potrebuje vyvíjajúce sa dieťa stabilný prísun DHA na rozvoj mozgu a ďalších častí nervového systému. Deti žien, ktoré sa vyhýbajú konzumácií rýb, majú problém s oneskoreným vývojom mozgu.
Pre dospelých ľudí je odporúčané prijať približne 250 – 500 mg Omega-3 mastných kyselín denne. Zmerať tieto dávky z prírodných zdrojov je už ale ťažšie. Existujú zásady, ktoré, keď budeš dodržiavať, tak si zabezpečíš ich optimálny príjem.
Ako vyplýva z toho čo sme uviedli vyššie, tak hlavným zdrojom omega-3 mastných kyslín sú:
Ryby, morské plody a iné | Priemerné množstvo Omega-3 v g na 100 g |
Losos, surový, chovaný | 2,6 |
Losos, surový, divoký | 1,0 |
Losos, Atlantik, chované, (príprava: varenie, suché teplo) | 1,8 |
Sardela európska, konzervovaná v oleji, | 1,7 |
Sardinky, surové | 1,0 |
Sardinky, Pacifik, konzervovaná v paradajkovej omáčke, varená | 1,4 |
Sleď, surový | 2,1 |
Sleď, atlantický, nakladaný | 1,2 |
Makrela, Atlantik, surová | 1,2 |
Makrela kráľovská, surová | 0,4 |
Makrela atlantická, (príprava: varená, suché teplo) | 1,0 |
Pstruh, dúhový, chovaný, (príprava: varený, suché teplo) | 1,0 |
Mečiar, surový | 0,8 |
Mečiar, (príprava: varený, suché teplo) | 0,7 |
Tuniak, surový, svetlý, pruhovaný | 0,3 |
Tuniak, surový, biely, | 0,9 |
Tuniak, biely, konzervovaný vo vode, sušený | 0,7 |
Platýs obyčajný, (príprava: varený, suché teplo) | 0,4 |
Halibut, Atlantik a Tichomorie, (príprava: varené, suché teplo) | 0,4 |
Treska jednoškvrnná, (príprava: varené, suché teplo) | 0,2 |
Treska, Atlantik, surová | 0,2 |
Treska, Atlantik, (príprava: varené, suché teplo) | 0,1 |
Mušle, (príprava: varené, vlhké teplo) | 0,7 |
Ústrice, surové | 0,7 |
Ústrice, divoké, (príprava: varené, suché teplo) | 0,5 |
Hrebenatka, zmiešané druhy, (príprava: varené, suché teplo) | 0,3 |
Krevety, surové | 0,3 |
Krevety, zmiešané druhy, (príprava: varené, vlhké teplo) | 0,3 |
Hovädzie | 0,0 |
Maslo | 0,0 |
Sýr | 0,0 |
Kuracie | 0,0 |
Vajcia | 0,04 |
Mlieko | 0,0 |
Bravčové | 0,0 |
Myslím, že aj tento článok potvrdzuje to, že je dobré vymeniť častú konzumáciu červeného mäsa a vôbec mäsa za ryby a morské plody. Nie pre nič za nič to dokazujú aj štúdie.
Zdroje:
– https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/the-importance-of-omega-3-and-omega-6-fatty-acids
– www.grubstreet.com/2018/03/ultimate-conversation-on-healthy-eating-and-nutrition.html
– https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/203640
– https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/omega-3-fatty-acids-where-to-find-them
– https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/12/10/omega-3-omega-6-ratio.aspx
– https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-is-the-upper-limit-for-omega-3-fats