Vypočítame ti príjem nutričných hodnôt

Vypočítame ti príjem nutričných hodnôt
Výživové tabuľky - Odporúčaný a aktuálny príjem makronutrientov

Ak sa ti nechce si všetko prácne vypočítavať alebo si s tým nevieš rady, tak skús Výživové tabuľky.

Máš na to 2 možnosti a to cez naše kalkulačky alebo sa zaregistruj a vyplň údaje v profile. Vďaka tomu budeš mať svoj príjem pod kontrolou!

Kalkulačky – Výživové tabuľky

Navštív web Výživových tabuliek a tam klikni na Kalkulačky. Tu máš viac kalkulačiek, ktoré môžeš využiť. Na výpočet odporúčaných hodnôt nutrientov ťa bude najviac zaujímať kalkulačka „Cieľ“.

  • BMI (Body Mass Index)
    Index telesnej hmotnosti je momentálne jednou z najpoužívanejších metód ohodnotenia telesnej hmotnosti. Táto metóda však nezohľadňuje do výpočtu vek a ani pomer svalovej hmoty. Jej výsledky preto nemajú dobrú výpovednú hodnotu pre športovcov. BMI je skôr výborná pomôcka na posúdenie, či je tvoja váha v norme alebo je tvoje zdravie ohrozené nadváhou alebo podváhou.
  • BMR (Basal Metabolic Rate)
    Určuje množstvo energie, ktorú organizmus potrebuje na udržanie základných životných funkcií ako je dýchanie, funkčnosť srdca, mozgu, čriev. BMR sa s rastúcim vekom znižuje a s rastúcou svalovou hmotou zvyšuje.
  • CEV (Celkový energetický výdaj)
    Poznanie svojho energetického výdaja je rovnako dôležité, ako poznanie svojho energetického príjmu. Vďaka týmto hodnotám vieme určiť potrebu výdaja energie alebo príjmu potravy, aby došlo k redukcii tukov, zníženiu/zvýšeniu váhy alebo udržiavaniu vyrovnanej energetickej bilancie.
  • Kalkulačka cieľa (Potreba denného príjmu)
    Po vyplnení údajov vidíš orientačné a navrhované hodnoty. Tieto by si mal dodržať na dosiahnutie svojho cieľa (pribrať, schudnúť alebo si udržať váhu). Navrhneme ti orientačné rozloženie denného príjmu energie, bielkovín, tukov, sacharidov a vlákniny.

Registruj sa a vyplň údaje v profile

Navštív web Výživových tabuliek a vytvor si účet. Vďaka tomu budeš mať prístup k rôznym funkciám a budeš mať svoj príjem pod dohľadom. Výživové tabuľky ti vypočítajú odporúčaný príjem nutričných hodnôt a vďaka jedálničku ho uvidíš v porovnaní s  aktuálnym príjmom.

  1. V časti Môj profil vyplň sekcie, ktoré sú označené *.
  2. Následne, tiež v profile, nájdeš vypočítané rôzne hodnoty (BMI, BMR), ale najviac ťa bude zaujímať časť Výsledné hodnoty. V tejto časti vidíš návrhy rozloženia nutričných hodnôt. Tento príjem by si mal dodržať, aby si dosiahol svoj cieľ (schudol/schudla, pribral/a, udržal/a si váhu).
  3. Tieto hodnoty sa ti prenesú aj do jedálnička. Vďaka tomu budeš vedieť, koľko energie a živín prijímaš a koľko by si mal prijať, aby si dosiahol svoj cieľ. Konkrétne teda v jedálničku vidíš porovnanie reálneho (aktuálneho) príjmu vs. navrhovaného príjmu energie, bielkovín, tukov, sacharidov a ostatných živín.
  4. Ak si v jedálničku zadáš športovú aktivitu, hodnoty odporúčaného príjmu na deň (energie, bielkovín, tukov, sacharidov a ostatných) sa ti prepočítajú, aby si dosiahol svoj cieľ a neznižoval sa ti energetický príjem a príjem ostatných živín nebezpečne nízko.


Pozor!
Každý je však individuálny a preto sa môže stať, že po cca 2-3 týždňoch budeš musieť svoj energetický príjem o 100-150kcal znížiť alebo zvýšiť.