Čo nájdeš v databáze potravín, ako ju naplno využiť a mať pod kontrolou viac než iba kalórie

Databáza a detail potravín
Databáza a detail potravín

V aplikácii Nutrelino, či už na webe alebo v iOS mobilnej aplikácii nájdeš databázu potravín s množstvom užitočných informácii. V súčasnosti obsahuje potraviny dostupné na Slovenskom a Českom trhu (potraviny z Amerického trhu pripravujeme), ktorých počet je už vyšší ako 40 tisíc potravín.

Počet týchto potravín sa snažíme neustále navyšovať a nájdeš k nim všetky údaje, ktoré sú buď uvedené na etikete výrobkov alebo informácie, ktoré boli zistené výskumom na príslušnom úrade, ktorý skúma výživové hodnoty potravín. Navyše „upratujeme“ všetky údaje o výrobkoch, vrátane zloženia výrobkov. Čítaj ďalej o tom, ako to myslíme.

Databázu potravín tvoríme my (Nutrelino tím), aby sme sa vyhli chybám v nutričných a iných hodnotách a vedeli tak zabezpečiť kvalitu informácií.
Každý užívateľ si však vie pridať aj svoju vlastnú potravinu s vlastnými hodnotami. Vidí ju iba on bežne v databáze potravín, ale nie je verejne dostupná.


Zdroje potravín a výrobkov

V databáze nájdeš potraviny a výrobky z rôznych zdrojov. Tými hlavnými sú referenčné potraviny a potravinárske výrobky.


Referenčné potraviny

Ide o potraviny (plodiny), na ktorých bol realizovaný prieskum. Tento výskum vykonal potravinársky / zemědělsky ústav v príslušnej krajine. Vďaka tomu poznáme všetky živiny (aj vitamíny a minerálne látky), ktoré tieto potraviny (plodiny) obsahujú.

Referenčnými potravinami (plodinami) sa rozumejú napríklad: jablko, ryža (varená, surová), ovsené vločky (bez značky, varené, surové, instantné), chlieb (bez značky), rôzne druhy nespracovaného mäsa (varené, grilované, surové) – kuracie, hovädzí steak…, ďalej fazuľa, rôzne strukoviny, obilniny, múka a podobne.
Proste plodiny, ktoré neboli ultra-spracované vo výrobnom procese, ako napríklad mäsové konzervy, chipsy, rôzne sladké a slané pochutiny a podobne.

V našej databáze potravín nájdeš všetky údaje, ktoré boli na danej potravine zistené výskumom alebo analytickým prepočtom, a to:

  • základné nutričné hodnoty (makronutrienty) = energia (kcal, kJ), bielkoviny, tuky (nasýtené, mono- a polynenasýtené mastné kyseliny, trans-mastné kyseliny), sacharidy a cukor z nich, vláknina…;
  • mikronutrienty = vitamíny a minerálne látky;
  • detailné zložky jednotlivých makronutrientov = rôzne aminokyseliny, glukóza, fruktóza, škroby, rôzne lipidy, kyseliny a množstvo ďalších;
  • soľ, vláknina, glykemický indexnálož (ak boli uvedené a ak ich poznáme)…;
  • alergény = pre lepšiu orientáciu sme vypísali zvlášť alergén/y, ktoré plodina môže obsahovať a farebne sme ich rozlíšili podľa toho, či daný alergén potravina obsahuje (červeným) alebo môže obsahovať (oranžovým). Alergény vidíš zvlášť v riadku s číslom a názvom;
  • vhodnosti = rýchle označenia potravín, ktoré ti napovie, či je potravina bezlepková, bez sladidiel, bezlaktózová, nízkotučná, vegan alebo vegetariánska, prípadne vhodná pre diabetikov…

Detail referenčnej potraviny


Potravinárske výrobky od rôznych výrobcov

Vyznať sa v neprehľadnom zložení výrobkov je niekedy priam nemožné a preto sme tieto informácie „usporiadali do prehľadného zoznamu“.

K výrobkom uvádzame všetky informácie, ktoré výrobca uvedie na etikete a ktoré sa dajú vyčítať zo zloženia potravín.

Všetky údaje sme sprehľadnili (upratali), vyznačili bezpečnosť / škodlivosť éčok, obsah alergénov, vďaka čomu sa budeš vyznať v zložení potravín oveľa lepšie.

Informácie, ktoré nájdeš k výrobkom:

  • zloženie, ktoré sme „upratali“ do prehľadného zoznamu, čím ti uľahčíme orientáciu v spleti neprehľadných údajov;
  • nutričné hodnoty = energia potravín (kcal, kJ), bielkoviny, tuky, rozdelené na nasýtené a nenasýtené kyseliny (ak sú uvedené), sacharidy a z nich cukor, vláknina (ak ju výrobca uvádza);
  • alergény = pre lepšiu orientáciu sme ich farebne rozlíšili podľa toho, či daný alergén potravina obsahuje (červeným) alebo môže obsahovať (oranžovým). Alergény vidíš aj zvlášť v riadku s číslom a názvom;
  • éčka = bezpečnosť / škodlivosť sme farebne odlíšili a odstupňovali podľa toho, či je dané éčko:
    • bezpečné (zelené),
    • prijateľné (modré),
    • menej vhodné (oranžové),
    • nebezpečné (červené),
    • nepovolené v EÚ (fialové).
      Na všetky éčka v zozname si vieš kliknúť a objavia sa ti dodatočné informácie o tom, či ide o alergén, akého je pôvodu, či je vhodné pre deti atď..;
  • štítky a vhodnosti = napríklad KLASA, bezlepkový výrobok, vegánsky výrobok, potravina vhodná pre diabetikov, bezlepková alebo bezlaktózová potravina a iné;
  • mikronutrienty (vitamíny a minerálne látky) a ďalšie údaje, pokiaľ ich uvádzajú výrobcovia na etikete;
  • EAN, aby si si vedel overiť, že ide o ten istý výrobok.

Detail informácii k výrobkom


Vďaka tomuto všetkému, si budeš vedieť nájsť ideálnejší a bezpečnejší výrobok, ktorý bude vyhovovať tvojím potrebám. Tým pádom môžeš náš web využívať aj ako aplikáciu, ktorá ti pomôže čítať zloženie potravín a ty konečne budeš vedieť čo ješ!


Jednotlivé informácie k výrobkom sú postupne overované. Ak nevidíš fajku s hláškou „schválená“, pre istotu si prečítaj aj celé zloženie potraviny. Hodnota glykemického indexu je prevzatá z najpodobnejšej referenčnej potraviny. Robíme všetko pre to, aby boli informácie o produktoch správne a aktuálne. Zloženie, nutričné hodnoty, alergény a iné vlastnosti sa však v potravinárskych výrobkoch neustále menia. V prípade takýchto zmien sa snažíme vykonať nápravu čo najrýchlejšie. Preto vždy odporúčame prečítať si aj informácie priamo na obaloch výrobkov.

Ak uvidíš niekde chybu, môžeš potravinu jednoducho nahlásiť cez modré plus v detaile tejto potraviny vpravo dole, kde klikneš na červený výkričník – nahlásiť chybnú potravinu. Stručne nám opíšeš chybu a my ju v dohľadnej dobe preveríme a opravíme.


Databáza potravín a detail potraviny

Informácie o potravinách a funkcie k ním určené nájdeš na 2 rozličných miestach:

  1. Databáza potravín
  2. Detail potraviny


1. Databáza potravín


Nájdeš ju priamo tu:

Databáza potravín je zoznam so všetkými potravinami (výrobky + referenčné potraviny), ktoré nájdeš na Slovenskom a Českom trhu (Americký trh pripravujeme) so základnými nutričnými hodnotami a funkciami.

Databázu potravín tvoríme my (Nutrelino tím), aby sme sa vyhli chybám v nutričných a iných hodnotách a vedeli tak zabezpečiť kvalitu informácií.
Každý užívateľ si však vie pridať aj svoju vlastnú potravinu s vlastnými hodnotami. Vidí ju iba on bežne v databáze potravín, ale nie je verejne dostupná.


Informácie a funkcie, ktoré obsahuje databáza potravín:

  1. Zoznam potravín s označením trhu, kde potravinu nájdeš:
    SK – Slovensko,
    CZ – Česko,
    Zemeguľa – znamená, že ide o globálnu referenčnú potravinu.
  2. Základné nutričné hodnoty: kcal/kJ, bielkoviny, tuky a sacharidy.
  3. Funkcie, ktoré sa nachádzajú vedľa nutričných hodnôt, pri každej potravine:
    vložiť do jedálnička (ikona príboru),
    pridať medzi obľúbené (hviezdička, žltá znamená, že ide o tvoju obľúbenú potravinu),
    porovnať (ikona váhy), môžeš si porovnať až 3 potraviny vedľa seba v prehľadnej tabuľke a jednoduchšie tak vybrať tú, čo ti viac vyhovuje.
    – otvoriť detailné informácie o potravine (ikona lupy), detail potraviny môžeš otvoriť aj cez názov potraviny, nie len cez lupu.
  4. Základný filter (úplne hore):
    vyhľadávanie potravín podľa názvu alebo EAN kódu,
    vyhľadávanie podľa kategórií a podkategórií,
    základné filtrovanie potravín, ktoré obsahujú recept, sú obľúbené alebo tebou vložené.
  5. Pridať novú potravinu, ako sme spomínali vyššie, databázu potravín tvoríme my. Ty máš však možnosť vložiť si svoju vlastnú potravinu s vlastnými hodnotami. Túto vidíš iba ty bežne v databáze potravín medzi ostatnými.
  6. Radenie podľa rôznych preferencií:
    – najvyhľadávanejšie,
    – podľa energie,
    – podľa bielkovín, tukov alebo sacharidov,
    – a všetko môžeš zoradiť vzostupne alebo zostupne.
  7. Rozšírený filter s možnosťou filtrovania podľa:
    značky = ide najmä vyfiltrovanie referenčných potravín, názvov výrobcov alebo veľké a známe „brand names“;

    vhodnosti výrobkov = vďaka tejto možnosti vieš vyhľadávať vhodné výrobky podľa tvojho zamerania. Ide o označenia výrobkov, podľa toho či sú bezlepkové, bezlaktózové, bez cukru, vhodné pre vegánov, vegetariánov a iné…;

    nutričné hodnoty = filtruješ potraviny podľa základných nutričných hodnôt, to zn. podľa: kcal, kJ, bielkovín, tukov, sacharidov a cukru, vlákniny, glykemického indexu a nálože, soli a podobne. Vďaka tomu si vieš vyhľadať potraviny s vyšším/nižším obsahom určitého makronutrietnu. Samozrejme, ak máš niečoho nadbytok, vieš to využiť aj naopak a pozrieť sa na potraviny, ktorým by si sa mal vyhýbať.

    Napríklad: potrebuješ navýšiť príjem bielkovín, ale chceš to urobiť prostredníctvom skutočných nespracovaných potravín. V rozšírenom filtrovaní si v značke vyberieš: „Referenčná potravina“ a v nutričných hodnotách „Bielkoviny“ a zadáš, že chceš iba výrobky, ktoré majú (napr.) viac ako 10 g bielkovín na 100 g výrobku / plodiny. Vyhľadané výrobky si vieš zoradiť od najnižšej hodnoty po najvyššiu a naopak;

    alergény = vieš si vyfiltrovať potraviny, ktoré obsahujú alebo môžu obsahovať jeden alebo viac alergénov. Ide o 14 základných potravinových alergénov. Môžeš si vyfiltrovať aj potraviny, ktoré neobsahujú určitý alergén. Funkcia je zatiaľ „čerstvá“ a funguje najlepšie už na overených potravinách, ktorých počet rastie každým dňom;

    éčka = okrem výborných informácií, ktoré nájdeš v databáze éčok, si vieš v tejto časti vyfiltrovať potraviny, ktoré obsahujú určité éčko alebo ho neobsahujú. To všetko si vieš ešte viac zacieliť podľa škodlivosti. Stačí iba kliknúť na farebné označenie a zúži sa ti výber éčok;

    vitamíny a minerálne látky = často sa stáva, že ľudia potrebujú prijať väčšie množstvo určitého vitamínu alebo minerálu v porovnaní s ostatnými mikroživinami. Pokiaľ nejde o akútny nedostatok, ktorý treba riešiť okamžite a s výrazne vysokými dávkami, je lepšie príjem týchto zloženiek dopĺňať prirodzenou cesto a to prostredníctvom zdravej a vyváženej stravy. Vďaka tejto možnosti si vieš vyhľadať potraviny s vyšším obsahom určitého vitamínu alebo minerálnej látky. Samozrejme, ak máš niečoho nadbytok, vieš to využiť aj naopak a pozrieť sa na potraviny, ktorým by si sa mal vyhýbať;

    zložky bielkovín, tukov a sacharidov = ide o ten istý princíp ako pre filter „nutričné hodnoty“ a „vitamíny a minerálne látky“, akurát tu nájdeš už detailné zložky týchto makronutrientov, to znamená: jednotlivé aminokyseliny (napr. arginín, lyzín, cystín….), dextróza, celulóza, fruktóza a iné zložky sacharidov a tiež jednotlivé kyseliny, čo sa tukov týka. Ide hlavne o informácie, ktoré poznáme v referenčných potravinách, keďže na nich bol realizovaný prieskum a sú tieto zložky známe. Pokiaľ ich výrobca uviedol, budú tieto údaje zaznamenané aj pri výrobkoch;

    označenia výrobkov štítkami = ide o označenia, ktoré si dáva výrobca na svoje výrobky, asi také najznámejšie je napríklad KLASA, EKO, BIO, FSC a podobne.

Databáza potravín a jej funkcie


2. Detail potraviny

Detail potraviny ti poskytne dodatočné informácie o potravine/výrobku a ďalšie funkcie.

Do detailu potraviny sa dostaneš priamo zo zoznamu potravín a to kliknutím na názov potraviny alebo na malú lupu na konci riadku každej potraviny.


Čo ti teda poskytne naviac detail potraviny:

  1. Zaradenie do kategórie, podkategórie a označenie obľúbenej potraviny.
  2. Vhodnosti = napríklad či je potravina bezlepková, bezlaktozová, gluten free, vegan, vegetarian a podobne.
  3. Zloženie potravín (hlavne v prípade výrobkov), ktoré sme usporiadali „upratali“ do prehľadného zoznamu. Takto sa budeš oveľa jednoduchšie vyznať v zložení potravín. Zloženie sme rozdelili do prehľadného zoznamu,

    zloženie výrobku,

    alergény = farebne sme ich rozlíšili podľa toho, či daný alergén potravina obsahuje (červeným) alebo môže obsahovať (oranžovým). Alergény vidíš zvlášť v riadku s číslom a názvom,

    éčka = bezpečnosť / škodlivosť sme farebne odlíšili a odstupňovali podľa toho, či je dané éčko: bezpečné (zelené), prijateľné (modré), menej vhodné (oranžové), nebezpečné (červené), nepovolené v EÚ (fialové).
    Na všetky éčka v zozname si vieš kliknúť a objavia sa ti dodatočné informácie o tom, či ide o alergén, akého je pôvodu, či je vhodné pre deti atď..;
  4. Určenie množstva alebo porcií (ak sú známe).
  5. Zoznam nutričných a výživových hodnôt. Tu tiež záleží, či ide o výrobok alebo referenčnú potravinu. Pretože napríklad ultra-spracocvané výrobky neobsahujú moc mikronutrientov.
    Čiže uvádzame všetko, čo vieme o potravine zistiť z výskumu alebo čo poskytne výrobca. V prípade mikronutrientov sme si istý, že keby nejaký spracovaný výrobok obsahoval vitamíny alebo minerály, výrobca sa s tým určite pochváli.

    Patria sem informácie ako:
    – kcal / kJ, bielkoviny, tuky (nasýtené, mono- a poly-nasýtené, trans-mastné), sacharidy a z nich cukry, vláknina, soľ, glykemický index a nálož, omega kyseliny, cholesterol a podobne,
    – graf pomeru živín,
    – jednotlivé vitamíny a minerálne látky,
    – jednotlivé zložky makronutrientov (napríklad: Lyzín, Arginín, Glukóza, jednotlivé kyseliny tukov).
  6. zoznam štítkov od výrobcov a EAN kód = štítkami myslíme napríklad KLASA, Bez Lepku, Vegan a podobne.
  7. Hodnotenie potravín = môžeš sa vyjadriť hviezdičkami alebo textom ku chuti a podobne.
  8. Dodatočné funkcie = tieto dodatočné funkcie nájdeš vpravo dole v malom „plus“, môžeš využiť možnosti ako:
    nahlásiť chybnú potravinu (červený výkričník),

    pridať do obľúbených (hviezdička),

    vložiť do jedálnička (fialový príbor),

    porovnať (modrá váha).

Detail potraviny 1
Detail potraviny 2



Jednotlivé informácie k výrobkom sú postupne overované. Ak nevidíš fajku s hláškou „schválená„, pre istotu si prečítaj aj celé zloženie potraviny. Hodnota glykemického indexu je prevzatá z najpodobnejšej referenčnej potraviny. Robíme všetko pre to, aby boli informácie o produktoch správne a aktuálne. Zloženie, nutričné hodnoty, alergény a iné vlastnosti sa však v potravinárskych výrobkoch neustále menia. V prípade takýchto zmien sa snažíme vykonať nápravu čo najrýchlejšie. Preto vždy odporúčame prečítať si aj informácie priamo na obaloch výrobkov.


Vďaka všetkým vyššie uvedeným informáciám vieš databázu potravín a všetky jej informácie využívať asi na milión spôsobov vo svoj prospech, pre svoje vyvážené stravovanie, zdravie a postavu.

Aplikácia má samozrejme oveľa viac vychytávok, ktoré sú pre teba určite prospešné. Neustále pracujeme aj na rozširovaní databázy potravín a nových funkciách, ktoré ti pomôžu na ceste za zdravším a vysnívaným ja. Stravovanie totiž nemusí byť zložitá veda, stačí mať dobré informácie, prehľad o tom, čo konzumuješ a aplikáciu, vďaka ktorej pochopíš, kde sú nedostatky v tvojom stravovaní a vieš ich jednoducho napraviť.

Našim cieľom je ľuďom pomôcť s vyváženým stravovaním, orientovaním sa v neprehľadnom zložení potravín a s ich lepšou voľbou. Vďaka tomu je možné ľahšie dosiahnuť cieľ, či už je to chudnutie, priberanie alebo zdravšie stravovanie.