Výborná, chutná a ešte aj zdravá inšpirácia napríklad na obed. Ako sme už písali v predošlých článkoch, ryby odporúčame konzumovať aspoň 1 – 2x za týždeň.
Ingrediencie sú pre 4 porcie pokrmu.
Čas prípravy:
90 minút
Obsahuje alergény:
4. ryby a výrobky z nich,
7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy,
11. sezamové semená a výrobky z nich.
Vhodnosti
Bez sladidiel, Gluten free, Vhodné pri diéte pre nízky obsah soli/sodíka
Ingrediencie
Na
rybu:
- 500 g tmavej tresky (môžeme použiť aj inú rybu),
- ½ citróna,
- morská/himalájsku soľ,
- mleté čierne korenie,
- pár plátkov kvalitného masla,
- 1 cibuľa.
Na
tekvicové prekvapenie:
- 1 stredne veľká tekvica na pečenie (napr. tekvicu hokkaido, mimo sezóny cuketu / baklažán),
- olivový olej (na potretie tekvice),
- morská/himalájska soľ,
- 1 biely cottage cheese 180g,
- 100 g kozieho syra (príp. feta či balkánsky syr),
- 1 avokádo – 200g,
- šťavu z ½ citróna,
- 3 lyžičky pomletých ľanových semienok,
- 3 lyžičky sezamových semienok (mix biele aj tmavé),
- 2 lyžičky konopnej vlákniny (prípadne jablčnej vlákniny alebo psylium).
Recept (príprava)
- Kúsky ryby umyjeme, posolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom a položíme do maslom vymastenej zapekacej misy. Ak nemôžeme piecť na masle, jednoducho ho nahradíme olivovým olejom.
- Na vrch ryby opäť poukladáme plátky masla.
- Posypeme ju nadrobno nakrájanou cibuľkou a dáme do rúry zapiecť na 200 °C, cca na 30 minút. Zozačiatku pečieme prudko a dopekáme pozvoľna za častého podlievania, aby rybie mäso zostalo šťavnaté. Počas pečenia rybu obraciame.
- Po upečení na rybu poukladáme plátky citróna a 2 minútky ešte dopekáme.
- Kým sa ryba pečie, môžeme sa pustiť do prípravy tekvice s prekvapením. Tekvicu si ošúpeme a nakrájame na plátky hrubé 0,5 – 1cm.
- Poukladáme ich na plech vystretý papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom, jemne posolíme a dáme do rúry piecť na 180 °C na cca 20 minút.
Nutričné hodnoty nájdeš na webe v sekcii mäsitých hotových jedál alebo klikni priamo sem:
Zdroj:
Fitshaker