V článku sa dočítaš rôzne informácie o zinku, v čom je dobrý pre naše zdravie a:
Obsah zinku u zdravého 70 kg dospelého človeka je približne 1,5 – 3 gramy. Je to dôležitý stopový prvok, na ktorom je závislých viac ako 200 enzýmov, ktoré majú široké a rozmanité funkcie v našom celom tele.
Zinok môžeme poznať pod rôznymi názvami a v rôznych formách: pikolinát zinočnatý, glukonát zinočnatý, aspartát zinočnatý, citrát zinočnatý, síran zinočnatý, zinok monometionín…
Úloha zinku je v ľudskom tele veľmi rozsiahla. Tomu nasvedčuje aj nasledovný dlhý zoznam funkcií:
Niektoré výskumy naznačujú, že ak začneme užívať zinok do 24 hodín po začatí príznakov prechladnutia, môžu sa vďaka nemu zmierniť príznaky.
Nepriame dôkazy tiež naznačujú, že zinok môže potenciálne znížiť riziko, trvanie a závažnosť infekcií SARS-CoV-2. Najmä u populácií s rizikom nedostatku zinku, vrátane ľudí s chronickými chorobami a starších dospelých. Priamy dôkaz na určenie toho, či je zinok účinný buď na prevenciu, alebo na liečbu COVID-19, ešte nie je k dispozícii.
Vo všeobecnosti patrí medzi hlavné zdroje zinku hovädzie, jahňacie, orechy, celozrnné výrobky, strukoviny a droždie. Najlepším spôsobom ako dosiahnuť denné požiadavky, je vyvážená strava, ktorá obsahuje rôzne jedlá.
V akých potravinách sa zinok nachádza sa dozvieš v tabuľke:
Potraviny | Zinok v mg na 100 g potraviny |
---|---|
Ustrice | 52 mg |
Hliva ustricová (sušená) | 18 mg |
Tekvicové semená, pražené | 10 mg |
Hovädzie mäso (roštenka, plece) | 8 mg |
Sezamové semená | 8,6 mg |
Sušené pivovarské droždie | 8 mg |
Jahňacia pečeň dusená | 7,8 mg |
Makové semená | 6,7 mg |
Bravčová pečeň | 6,7 mg |
Jahňacie plece | 6,6 mg |
Kešu, pražené | 5,5 mg |
Slnečnicové semená, pražené | 5,5 mg |
Orechy Pekan | 5 mg |
Cirok | 5 mg |
Krab | 5 mg |
Šošovica | 4,8 mg |
Ovos | 4,5 mg |
Rasca | 4,3 mg |
Para a píniové orechy | 4,2 mg |
Syr Ementál | 4 mg |
Syr Čedar | 3,7 mg |
Celozrnná ražná múka | 3,7 mg |
Pšenica | 3,6 mg |
Homár | 3,4 mg |
Nedostatok zinku je žiaľ rozšírený po celom svete. Častejšie sa vyskytuje v oblastiach s bohatou obilninovou stravou bez dostatku živočíšnej potravy. Medzi všeobecné príčiny nedostatku zinku patrí logicky najmä nedostatočný príjem, malabsurpcia, zvýšené straty a zhoršené využitie. V Afrike bol nedostatok zinku zodpovedný za viac ako 260 000 úmrtí a v Ázii za viac ako 182 000 úmrtí v roku 2004.
Zinok sa stráca aj potením, preto je jeho doplnenie dôležité pre športovcov.
Ako sa teda prejavuje nedostatok zinku?
Množstvo vstrebaného zinku znižuje vláknina, vysoké dávky fosforu a fytáty. Soli kyseliny fytovej na seba viažu fosfor, vápnik, železo a aj zinok. Nachádzajú sa v zelenine, obilninách, orechoch, strukovinách a ovocí. Bylinožravce majú enzým fytáza, ktorý pomáha vstrebať minerály, v ľudskom tele tento enzým chýba),
Vysoké dávky železa môžu tiež brániť v strebávaní zinku. Bolo však zistené, že k tomuto javu dochádza iba pri podávaní tekutého železa. Ak sa železo a zinok podávajú počas jedla, tak sa zinok môže vstrebávať alternatívnou cestou pri trávení bielkovín, čiže by k obmedzeniu nemalo dôjsť.
V niektorých štúdiách sa uvádza, že vstrebávaniu bráni vysoký príjem vápnika, železa a horčíka, lenže v novších štúdiách sa tento fakt úplne nepotvrdil. Prebiehajú však ďalšie výskumy.
Iná štúdia poukázala na to, že tieto 4ry minerály používajú ten istý spôsob vstrebávania. Ak limit absorpcie medzi týmito 4rmi minerálmi prekročí hranicu 800 mg, vstrebávanie minerálov výrazne klesne. Pri užívaní menších dávok ako 800 mg (tieto 4ry minerály súčasne), nepreukázal problém pri vstrebávaní.
Medzi ďalšie látky, ktoré negatívne vplývajú na vstrebávanie zinku patria:
A ešte jedna podstatná vec… Čím viac zinku prijímame napr. z doplnkov, tým viac klesá jeho absorpcia. Preto treba dbať na optimálny príjem a nepreháňať to.
Samotná absorpcia zinku sa pohybuje od 5 % do 50 % v závislosti od typu potravín. Vo všeobecnosti biologická dostupnosť zinku z rastlinných zdrojov je nízka, často okolo 10 – 15 %. Mäso obsahuje väčšie množstvo biologicky dostupného zinku, niekedy aj 4x viac.
Všeobecne je priemerná absorpcia zinku približne 33 %. U zdravých ľudí biologická dostupnosť závisí od 3 faktorov: stavom zinku v tele jedinca, celkovým obsahom zinku v strave, dostupnosťou zinku zo stravy. Množstvo zinku v jedle ovplyvňuje absorpciu zinku (Lonnerdal 2000 ). Čím vyššie je množstvo zinku v jedle, tým menšia je percentuálna absorpcia zinku.
Látky, ktoré podporujú vstrebávanie zinku:
Sú to odhadované straty zinku počas spracovania potravín. Samozrejme straty sú veľmi individuálne a závisia od dĺžky a teploty varenia, skladovania a podobne.
Pár stručných rád k zachovaniu živín pri spracovávaní potravín:
Každý, kto trpí poškodením pečene alebo čriev, by sa mal o užívaní zinku poradiť s lekárom.
Zinok sa vo farmácií najčastejšie používa k liečbe:
Rovno na úvod napíšeme, že každý, kto trpí poškodením pečene alebo čriev, by sa mal o užívaní zinku poradiť s lekárom!
Čo sa týka odporúčaného dávkovania, záleží to aj od formy, ktorú si zakúpiš. Rôzne formy zinku majú rôzne množstvá „základného / elementárneho“ zinku. Nižšie sú uvedené príklady, nie odporúčané denné dávky (ODD), tie nájdeš pod týmto príkladom rôznych foriem a prepočtov.
Čiže… ak budeš mať na krabičke v zložení napísané: 1 tbl = 30 mg citrátu zinočnatého. Tak to znamená, že základného / elementárneho zinku v 1 tablete je zhruba 10,2 mg.
Najlepšie je konzumovať zinok s jedlom alebo tesne po jedle. Nezabúdaj, že čím viac zinku prijímame napr. z doplnkov, tým viac klesá jeho absorpcia. Preto treba dbať na optimálny príjem a nepreháňať to.
Priemerný odporúčaný denný príjem zinku (strava + suplementácia):
Deti a dospievajúci | ODD (mg)* | Zvýšený príjem športovec (mg) |
deti do 3 rokov | 4 | |
3 – 9 rokov | 7 | |
9 – 18 rokov | 12 | 15 |
Dospelý – muž | ODD (mg)* | Zvýšený príjem športovec (mg) |
18 – 50 rokov | 10 | 16 |
50 – 70 rokov | 10 | 14 |
70 a viac | 10 |
Dospelá – žena | ODD (mg)* | Zvýšený príjem športovec (mg) |
18 – 50 rokov | 8 | 11 |
50 – 70 rokov | 8 | 10 |
70 a viac | 7 | |
Tehotné** | 11 | |
Dojčiace** | 12 |
*ODD – odporúčaná denná dávka, uvádzame priemerné hodnoty týchto dávok.
**odporúča sa konzultácia s lekárom.
Skôr ako začneš užívať akýkoľvek vitamínový alebo voľnopredajný doplnok/liek, poraď sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Ak ťa zaujíma najmä zlepšenie immunity. Prečítaj si viac v článku: Imunitný systém – ako ho posilniť a čo mu škodí
Zdroje:
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf
http://www.totalhealth.co.uk/healthy-interests/does-cooking-destroy-micronutrients-food
http://nutritiondata.self.com/topics/processing
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636409/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7395818/
https://examine.com/supplements/zinc/
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/DRV_Summary_tables_jan_17.pdf
http://www.foodsupplementseurope.org/sites/0023/uploads/content/publications/fseriskmanagement.pdf?1407341153
Handbook of Minerals as Nutritional Supplements, ISBN 0-8493-1652-9
Vitamin and mineral requirements in human nutrition, WHO Library Cataloguing-in-Publication Data, ISBN 92 4 154612 3
Burgerstein’s Handbook of Nutrition – Micronutrients in the Prevention and Therapy of Disease, ISBN 3-13-127951-6 (GTV), ISBN 1-58890-062-2 (TNY)
Zdroj titulného obrázka: Designed by rawpixel.com / Freepik