Vitamín E – funkcie, zdroje, rizikové skupiny, nedostatok, odporúčania…
Je to mikronutrient, ktorý je rozpustný v tukoch. Ukladá sa iba na krátku dobu a preto si vyžaduje pravidelný príjem. Ide o skupinu 8-smich rôznych zlúčenín, ktoré spoločne podporujú antioxidáciu v tele. Nachádza sa v olejoch a všeobecne platí, že oleje lisované za studena (panenské) sú na vitamín E bohatšie.
Iné názvy tohto vitamínu sú napríklad:
Tokoferol: Alfa, Beta, Gama a Delta
Zlúčeniny Vitamínu E sa rozdeľujú do 2 kategórií:
Tokoferoly
Tokotrienoly
Každá kategória sa delí na:
alfa (a),
beta (β),
gama (γ) a
delta (δ).
Udržiavanie primeraných hladín Vitamínu E v tele sa dá dosiahnuť aj správnym stravovaním, preto ho nie je v mnohých prípadoch nutné dopĺňať inou formou. Antioxidačná vlastnosť vitamínu E sa lepší, keď sa užívajú s nenasýtenými tukmi v strave.
FUNKCIE
antioxidant, ktorý chráni pred voľnými radikálmi a zvyšuje detoxikačnú schopnosť pečene,
znižuje tvorbu krvných zrazenín a zvyšuje pružnosť cievneho tkaniva,
zmierňuje menštruačné problémy,
je dôležitý pre tvorbu červených krviniek, taktiež pre správny krvný obeh a srdce,
prevencia rakoviny a sivého zákalu,
zlepšuje imunitný systém,
vedci sa domnievajú, že vitamín E je schopný zvýšiť protilátkovú reakciu tela na očkovanie,
vitamín E pomáha vstrebávať tuky,
znižuje hladinu cholesterolu,
spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív,
protirakovinové vlastnosti.
ZDROJE
nachádza sa v rastlinných olejoch a všeobecne platí, že oleje lisované za studena (panenské) sú na vitamín E bohatšie,
Nedostatok vitamínu E je zriedkavý, pretože jeho dostatočný príjem je ľahko dosiahnuteľný pri vyváženom stravovaní. Je skôr spôsobený zdravotnými problémami, ktoré sa vyznačujú zlou absorpciou tukov z potravy a v metabolizme.
chudokrvnosťou a predčasným odumieraním červených krviniek,
tvorbou modrín, pomalým hojením rán,
kŕčovými žilami alebo krehkosťou žíl,
vyskytuje sa najmä pri poruche vstrebávania tukov (ochorenia pečene a žlčových ciest, Crohnova choroba, chronická pankreatitída, cystická fibróza),
porucha nervového systému a svalov,
problémy so zrakom,
zmeny imunitného systému,
problémy s chôdzou a trasenie (zlý pocit rovnováhy),
nedostatok pohlavnej túžby (táto informácia nie je dostatočne vedecky potvrdená),
neplodnosť (táto informácia nie je dostatočne vedecky potvrdená).
RIZIKOVÉ SKUPINY NÁCHYLNÉ NA NEDOSTATOK
Na nedostatok tohto vitamínu by si mali dať pozor ľudia, ktorí trpia ochorením pečene alebo žlčových ciest, Crohnovou chorobou, chronickou pankreatitídou alebo Cystickou fibrózou, pričom tieto ochorenia spôsobujú nedostatočnú absorpciu vitamínov rozpustných v tukoch.
Pacienti, ktorí užívajú lieky znižujúce krvnú zrážanlivosť by nemali užívať vysoké dávky, pretože by mohlo dôjsť k zvýšeniu rizika krvácania do tkanív. To iste platí aj pre pacientov so žilovou trombózou.
Ľudia s vysokým krvným tlakom alebo ochoreniami srdca by mali vysoké dávky vitamínu E užívať iba pod lekárskym dohľadom.
VSTREBÁVANIU BRÁNI
lieky na cholesterol,
vysoký príjem železa, medi, mangánu,
znečistené ovzdušie a voda, pesticídy a prídavné látky v jedlách,
antikoncepčné tabletky.
VSTREBÁVANIE PODPORUJE
vitamín E je závislí od vitamínu C, vitamínu B3 a selénu. Strava s vysokým obsahom vitamínu E nemôže mať optimálny účinok, pokiaľ nie je bohatá na potraviny, ktoré poskytujú tieto ďalšie živiny,
tuky a oleje.
STRATY PRI VARENÍ A SKLADOVANÍ
vyprážanie = 30 — 35 %,
pečenie = 60 %
dusenie
a varenie = 20 — 25 %
sušenie
ovocia a zeleniny = 50 — 70 %
ohrev = 10 %
pasterizácia
mlieka – 5 %
skladovanie
obilnín – 10 % za mesiac
vitamín E je citlivý na prítomnosť kyslíka a svetla.
Pár stručných rád
Vitamíny a minerálne látky ničí aj vzduch, teplo a svetlo, preto je dobré všetky potraviny ihneď skonzumovať čerstvé bez zbytočného uskladňovania, najmä pokiaľ je už zelenina alebo ovocie nakrájané.
Jednou zo šetrných druhov tepelnej úpravy je blanšírovanie.
Zeleninu a ovocie mraz čo najčerstvejšiu a pred tepelnou úpravou nerozmrazuj.
Veľká koncentrácia vitamínov sa nachádza pod šupkou ovocia a zeleniny, preto ju odstraňuj až tesne pred konzumáciou alebo, ak je to možné, konzumuj aj so šupkou.
Ovocie a zeleninu zbytočne nekrájaj, pokiaľ by si ju nešiel ihneď konzumovať. V prípade tepelnej úpravy ju nakrájaj až po dovarení.
Nečisti zeleninu pred tepelnou úpravou. Úplne najlepšie je nezbavovať zeleninu výživnej šupky nikdy.
Čím je teplota vyššia a doba varenia/pečenia dlhšia, tým dochádza k väčšej strate vitamínov a ostatných živín.
Taktiež platí, že čím menej tuku a vody použiješ pri varení, tým bude strata živín menšia. Čím viac je mäso prepečené, tým je strata živín vyššia.
NADBYTOK SA PREJAVUJE
spolu s nedostatkom vitamínu K môže ovplyvňovať zrážanlivosť krvi,
bolesti hlavy,
chvenie srdca,
žalúdočná nevoľnosť,
slabosť.
LIEČEBNÉ POUŽITIE
srdcové ochorenia,
sivý zákal,
infekcie,
osteoartritída,
Alzheimer,
imunita,
diabetes.
ODPORÚČANÉ DENNÉ DÁVKOVANIE
Udržiavanie primeraných hladín vitamínu E v tele sa dá dosiahnuť aj
správnym stravovaním, preto ho nie je v mnohých prípadoch nutné dopĺňať
inou formou. Antioxidačná vlastnosť vitamínu E sa lepší, keď sa užívajú s nenasýtenými tukmi
v strave.
Vitamín E je závislí od vitamínu C, vitamínu B3 a selénu. Strava s vysokým obsahom vitamínu E nemôže mať optimálny účinok, pokiaľ nie je bohatá na potraviny, ktoré poskytujú tieto ďalšie živiny.
Deti a dospievajúci
ODD (mg)*
Zvýšený príjem športovec (mg)
deti do 3 rokov
6
3 – 9 rokov
10
9 – 18 rokov
15
18
Dospelý – muž
ODD (mg)*
Zvýšený príjem športovec (mg)
18 – 50 rokov
16
18
50 – 70 rokov
15
17
70 a viac
15
Dospelý – žena
ODD (mg)*
Zvýšený príjem športovec (mg)
18 – 50 rokov
16
17
50 – 70 rokov
15
16
70 a viac
14
Tehotné**
16
Dojčiace**
19
*ODD – odporúčaná denná dávka, uvádzame priemerné hodnoty týchto dávok. **odporúča sa konzultácia s lekárom.
Skôr ako začneš užívať akýkoľvek vitamínový alebo voľnopredajný doplnok, poraď sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Zdroje: http://www.nationalacademies.org/hmd/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRI-Tables/5Summary%20TableTables%2014.pdf?la=en http://www.foodsupplementseurope.org/sites/0023/uploads/content/publications/fseriskmanagement.pdf?1407341153 http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/DRV_Summary_tables_jan_17.pdf http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf http://www.totalhealth.co.uk/healthy-interests/does-cooking-destroy-micronutrients-food http://www.nutritionvista.com/NutritionBuzz/preventing-nutrient-loss-during-cooking,236.aspx https://examine.com/supplements/vitamin-e/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266234/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/ – Handbook of vitamins – Fourth edition, Edited by: Janos Zempleni, Robert B. Rucker, Donald B. McCormick, John W. Suttie ISBN-13: 978-0-8493-4022-2 – Burgerstein’s Handbook of Nutrition – Micronutrients in the Prevention and Therapy of Disease, Michael Zimmermann, M.D., Senior Scientist, Director of Postgraduate Studies, The Laboratory for Human Nutrition, Swiss Federal Institute of Technology, Zürich, Switzerland, ISBN 3-13-127951-6 (GTV), ISBN 1-58890-062-2 (TNY) – Vitamin and mineral requirements in human nutrition, WHO Library Cataloguing-in-Publication Data, ISBN 92 4 154612 3 – Handbook of Minerals as Nutritional Supplements, CRC Series in Modern Nutrition Science, Stacey J. Bell, ISBN 0-8493-1652-9
Zdroj obrázka: Designed by freepic.diller / Freepik