Kyselina listová – funkcie, zdroje, rizikové skupiny, nedostatok, nadbytok…

Kyselina listová – funkcie, zdroje, rizikové skupiny, nedostatok, nadbytok…
Kyselina listová – funkcie, zdroje, rizikové skupiny, nedostatok, nadbytok…

Kyselina listová je mikronutrient rozpustný vo vode. Naše telo si ho nedokáže syntetizovať, preto ho musíme prijímať z potravy.

Iné názvy: Folát, Folic Acid, Vitamín B9, Kyselina folová, Folacín

Kyselina listová sa prirodzene nachádza:

  • listová zelená zelenina,
  • vnútornosti (srdce, pečeň…)
  • strukoviny,
  • droždie,
  • vaječný žĺtok,
  • pšeničné klíčky,
  • ľanové semená,
  • citrusové plody.


Dôležitá je najmä pred a počas tehotenstva

Jej nedostatok môže prispieť k poškodeniu plodu, predčasnému pôrodu alebo defektom u dieťaťa. Ženy majú možnosť urobiť si test u gynekológa, ktorý im zistí hladinu vitamínov D, B12 a kyseliny listovej. Najvhodnejšie sa vstrebáva s potravou a s vitamínom B12. U žien s rakovinou krčka maternice sa zistil dlhodobý nedostatok tohto vitamínu.

Ženám, ktoré plánujú otehotnieť a nemajú žiadne zdravotné riziká sa odporúča zvýšiť príjem kyseliny listovej najmenej 2 – 3 mesiace pred otehotnením, počas tehotenstva a 4 – 6 týždňov po pôrode (pokiaľ dojčia).

Ženám, ktoré plánujú otehotnieť ale vyskytujú sa u nich zdravotné riziká alebo rodinná anamnéza s defektom nervovej trubice sa odporúča zvýšiť príjem kyseliny listovej najmenej 3 mesiace pred otehotnením, počas tehotenstva a pokračovať aj 12 týždňov po pôrode (pokiaľ dojčia).


FUNKCIE

  • kyselina je nevyhnutná na bunkové delenie, pri tvorbe DNA, červených krviniek a tiež pre správne fungovanie nervového systému,
  • metabolizmus bielkovín,
  • znižuje riziko vývojových vád plodu v tehotenstve,
  • zabraňuje vzniku infarktu a mozgovej príhody,
  • podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny,
  • podporuje funkciu pečene, žalúdka a čriev,
  • pomáha predchádzať vzniku rakoviny: pľúc, hrubého čreva a konečníka,
  • je vhodná pri liečbe anémie,
  • folát predchádza rázštepu chrbtice,

Nepriame dôkazy naznačujú, že folát môže byť skutočne dôležitý pri načasovaní pôrodu. V observačných štúdiách bolo kratšie trvanie tehotenstva spojené s nízkymi hladinami folátu v sére a neprítomnosťou suplementácie kyselinou listovou počas tehotenstva.


NEDOSTATOK SA PREJAVUJE

  • chudokrvnosť (anémia) a znížená imunita,
  • poruchy rastu a krvotvorby,
  • zmeny v sliznici a zápaly,
  • poruchy trávenia, zápaly, poškodeniu čriev vedúcemu k poruche vstrebávania živín a poruchám hybnosti,
  • spôsobuje brnenie a mrazenie v končatinách,
  • problémami počať dieťa alebo predčasným pôrodom,
  • nezdravo bledá pokožka, nespavosť,
  • nedostatok kyseliny listovej počas tehotenstva môže zvýšiť riziko vrodených postihnutí a autizmu spojených s cukrovkou,
  • keď je podozrenie na nedostatok folátu, treba určiť aj stav vitamínu B12. Ak existujú pochybnosti, doplnenie folátov by malo byť sprevádzané doplnením vitamínu B12.


RIZIKOVÉ SKUPINY NÁCHYLNÉ NA NEDOSTATOK

  • Dôležitá je najmä pred a počas tehotenstva. Jej nedostatok môže prispieť k poškodeniu plodu, predčasnému pôrodu alebo defektom u dieťaťa. Ženy majú možnosť urobiť si test u gynekológa, ktorý im zistí hladinu vitamínov D, B12 a kyseliny listovej.
  • Ľudia s mnohými metabolickými a chronickými ochoreniami, vrátane: psoriázy, anémie, celiakie, infekcií zažívacieho alebo respiračného traktu a rakoviny. Tieto prudko zvyšujú požiadavky na kyselinu listovú. Požiadavky sú tiež zvýšené horúčkou, traumou, chirurgickým zákrokom alebo popáleninami.
  • Prudký rast detí.
  • Ťažkí konzumenti alkoholu.
  • Užívanie liekov ako metotrexát, fenytoín, sulfasalazín a trimetoprim môžu brániť v absorpcii folátu, čo vedie k jeho nedostatku.
  • Ľudia, ktorí trpia epilepsiou by sa mali poradiť s lekárom pred doplnkovou liečbou.


VSTREBÁVANIU BRÁNI

  • alkohol,
  • acylpyrín,
  • antikoncepčné tabletky,
  • lieky na cukrovku II. typu,
  • fajčenie,
  • lieky ako napr. metotrexát, fenytoín, sulfasalazín a trimetoprim môžu brániť v absorpcii folátu, čo vedie k jeho nedostatku.


VSTREBÁVANIE PODPORUJE

  • vitamíny B a to najmä B12.


STRATY PRI VARENÍ A SKLADOVANÍ

  • varením a pečením mäsa = 50 — 95 % (závisí od dĺžky varenia a množstva vody),
  • tepelným spracovaním ovocia a zeleniny =20 — 50 %, pri dlhšom varení môže dôjsť až k 90 % strate,
  • pasterizácia mlieka a UHT =5 – 20 %,
  • mrazením =5 %,
  • sušením  =50 %,
  • ohrievaním =40 %.


Pár stručných rád k vareniu, skladovaniu a zachovaniu živín:

  • Vitamín a minerálne látky ničí aj vzduch, teplo a svetlo, preto je dobré všetky potraviny ihneď skonzumovať čerstvé bez zbytočného uskladňovania, najmä pokiaľ je už zelenina alebo ovocie nakrájané.
  • Jednou zo šetrných druhov tepelnej úpravy je blanšírovanie.
  • Zeleninu a ovocie mraz čo najčerstvejšiu a pred tepelnou úpravou nerozmrazuj.
  • Veľká koncentrácia vitamínov sa nachádza pod šupkou ovocia a zeleniny, preto ju odstraňuj až tesne pred konzumáciou alebo, ak je to možné, konzumuj aj so šupkou. Ovocie a zeleninu zbytočne nekrájaj, pokiaľ by si ju ihneď nekonzumoval.
  • V prípade tepelnej úpravy ich nakrájaj až po dovarení.
  • Nešúp zeleninu pred tepelnou úpravou. Úplne najlepšie je nezbavovať zeleninu výživnej šupky nikdy.
  • Čím je teplota vyššia a doba varenia/pečenia dlhšia, tým dochádza k väčšej strate vitamínov a ostatných živín. Taktiež platí, že čím menej tuku a vody použiješ pri varení, tým bude strata živín menšia.
  • Čím viac je mäso prepečené, tým je strata živín vyššia.


NADBYTOK SA PREJAVUJE

  • Pri extrémne vysokých a dlhodobých dávkach sa vyskytli obavy, ktoré sa týkajú potenciálne nepriaznivých účinkov nemetabolizovanej syntetickej kyseliny listovej vzhľadom na rakovinu, depresiu a kognitívne poškodenie. Podaktoré výskumy naznačujú, že suplementácia L-metylfolátom namiesto kyseliny listovej môže tieto riziká zmierniť.
  • Taktiež niektoré publikácie uvádzajú, že zriedkavo, pri vysoký a dlhodobých dávkach sa narúša vstrebávanie zinku. Tento vysoký príjem môže maskovať aj nedostatok vitamínu B12, čo môže vyvolávať kŕče u epileptikov.


LIEČEBNÉ POUŽITIE

  • prevencia pred vrodenými chybami,
  • ateroskleróza (poškodenie cievnej steny),
  • psychické a nervové poruchy (depresie a podráždenosť),
  • najnovšie údaje naznačujú, že môže chrániť pred predčasným pôrodom,
  • infekcie,
  • rakovina – folát spolu s vitamínom A môžu znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny (pľúc a hrubého čreva).


ODPORÚČANÉ DENNÉ DÁVKOVANIE (ODD)

Deti a dospievajúciODD (mg)* Zvýšený príjem
športovec (mg)
deti do 3 rokov0,150
3 – 9 rokov0,250
9 – 18 rokov0,4000,470

Dospelý – muž ODD (mg)* Zvýšený príjem
športovec (mg)
18 – 50 rokov0,4000,470
50 – 70 rokov0,4000,450
70 a viac0,400

Dospelý – žena ODD (mg)* Zvýšený príjem
športovec (mg)
18 – 50 rokov0,4000,450
50 – 70 rokov0,4000,450
70 a viac0,400
Tehotné**0,600
Dojčiace**0,500

*ODD – odporúčaná denná dávka, uvádzame priemerné hodnoty týchto dávok.
**odporúča sa konzultácia s lekárom.

Skôr ako začneš užívať akýkoľvek vitamínový alebo voľnopredajný doplnok, poraď sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.


Zdroje:
https://examine.com/supplements/folic-acid/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/
http://www.nationalacademies.org/hmd/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRI-Tables/5Summary%20TableTables%2014.pdf?la=en
http://www.foodsupplementseurope.org/sites/0023/uploads/content/publications/fseriskmanagement.pdf?1407341153
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/DRV_Summary_tables_jan_17.pdf
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf
http://www.totalhealth.co.uk/healthy-interests/does-cooking-destroy-micronutrients-food
http://www.nutritionvista.com/NutritionBuzz/preventing-nutrient-loss-during-cooking,236.aspx

– Handbook of vitamins – Fourth edition, Edited by: Janos Zempleni, Robert B. Rucker, Donald B. McCormick, John W. Suttie ISBN-13: 978-0-8493-4022-2

– Burgerstein’s Handbook of Nutrition – Micronutrients in the Prevention and Therapy of Disease, Michael Zimmermann, M.D., Senior Scientist, Director of Postgraduate Studies, The Laboratory for Human Nutrition, Swiss Federal Institute of Technology, Zürich, Switzerland, ISBN 3-13-127951-6 (GTV), ISBN 1-58890-062-2 (TNY)

– Vitamin and mineral requirements in human nutrition, WHO Library Cataloguing-in-Publication Data, ISBN 92 4 154612 3

– Handbook of Minerals as Nutritional Supplements, CRC Series in Modern Nutrition Science, Stacey J. Bell, ISBN 0-8493-1652-9