Typy probiotík a ich použitie pre vybrané ochorenia a zdravotné problémy

Typy probiotík a ich účinok
Typy probiotík a ich účinok

V tomto článku sa dočítaš:

  • aké sú najbežnejšie typy probiotík,
  • aké kombinácie probiotických kmeňov / druhov a prebiotík sú najvhodnejšie pre určité ochorenia a zdravotné problémy.

Typy probiotík a ich účinok

Probiotických druhov a kmeňov je množstvo a ich výhody sú rôzne. Väčšina však pochádza zo 4 základných skupín – i keď tie posledné nie sú zrovna baktérie:

Laktobacily

Sú najbežnejším probiotikom. Nachádzajú sa v jogurtoch a v ďalších fermentovaných potravinách. Rôzne kmene z tohto druhu môžu vo všeobecnosti pomôcť pri hnačkách, alergiách, posilnení imunity a v prevencii hnačky, ktorá môže vzniknúť pri užívaní antibiotík. Taktiež pomáhajú ľuďom, ktorí majú problém s trávením laktózy. Laktobacily zohrávajú významnú úlohu pri regulácii črevného pH. Toto nízke pH následne pomáha pri absorpcii minerálov (vápnik, meď, horčík a železo). Detailnejšie pomáhajú jednotlivé druhy nasledovne:

  • L. bulgaricus – najčastejšie sa nachádza v niektorých jogurtoch (treba čítať etiketu) a vo švajčiarskych syroch. Pomáha pri črevných infekciách, blokuje uchytenie škodlivých baktérií na stenu čreva a pomáha pri problémoch s hrubým črevom. Tiež pomáha rozkladať ťažšie stráviteľné zložky potravín. Mali by sa im vyhýbať ľudia s histamínovou intoleranciou.
  • L. reuteri – v ranom veku podporuje vývoj imunitného systému a ovplyvňuje riziko vývoja alergií. Bolo tiež dokázané, že má antimykotické účinky pri väčšine orálnych druhov z rodu Candida. Tieto baktérie sú vhodné pri produkcii folátov a vitamínu B12. Je vhodný pri histamínovej intolerancii.
  • L. rhamnosuspomáha pri akútnych hnačkách (aj cestovateľských) a v boji s Listeriou, Salmonellou a podobne. Býva nápomocný pri zápchach, syndróme dráždivého čreva (IBS), posilňuje imunitu, pomáha pri prevencii vzniku respiračných ochorení a skvalitňuje pleť. Používa sa ako preventívny prostriedok na zníženie výskytu antibiotickej hnačky. Tento druh je dôležitý pre intímne zdravie žien, pretože sa kolonizuje vo vaginálnom prostredí. Má pozitívny účinok pri histamínovej intolerancii.
  • L. acidophilus – pomáha pri prejavoch syndrómu dráždivého čreva (IBS) a tiež pri hnačkách vyvolanými antibiotikami. Je odporúčaný pri ulceróznej kolitíde, obnove vaginálnej mikrobioty, rakovine hrubého čreva, bolestiach žalúdka a hnačke.
  • L. casei – pomáha pri obnove prirodzenej črevnej mikroflóry po antibiotickej liečbe, pri Crohnovej chorobe, ulceróznej kolitíde, celiakii. Vyhýbať by sa mu mali ľudia s histamínovou intoleranciou.
  • L. plantarum – vyskytuje sa v niektorých fermentovaných potravinách. Má dobré antioxidačné účinky a tiež je nápomocný pri syndróme dráždivého čreva (IBS). Vytvára mikrobiálnu rovnováhu a pomáha stabilizovať rovnováhu tráviacich enzýmov. Viaže a teda aj vedie k nadprodukcii jednej z významných esenciálnych aminokyselín – lyzín, ktorý pomáha v boji s rôznymi vírusmi.


Bifidobaktérie

Sú jedny z hlavných baktérií, ktoré tvoria mikrobiotu tráviaceho traktu. U detí do 1 roka sa mikroflóra skladá práve z týchto baktérií a obsahuje ich až 90 %. Vekom sa ich počet rapídne znižuje a to až do dospelosti na približne 5 %, čo by mohlo mať za následok aj gastrointestinálne ťažkosti u starších ľudí. Nachádzajú sa v niektorých mliečnych výrobkoch. Vedia zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS) a udržiavajú správne fungovanie hrubého čreva. Ich úlohou je hlavne tvorba antibiotických látok a organických kyselín, ktoré pôsobia proti patogénnym (škodlivým) mikroorganizmom. Pozitívne pôsobia aj na remisie ulceróznej kolitídy. Taktiež potláčajú prokarcinogénne enzymatické aktivity v mikrobiote, podporujú vstrebávanie vitamínov a imunitu. Kolonizujú sa prevažne v hrubom čreve.

  • B. animalis, poddruh lactis – najmä u dojčiat podporuje trávenie. Je prospešné pre imunitný systém. Znižuje riziko podráždenia žalúdka. Niektoré štúdie naznačujú, že môže zlepšiť pleť a redukovať respiračné infekcie. Pomáha pri zápche. Niektoré štúdie ukázali, že tento kmeň inhibuje (spomaľuje, zmenšuje) toxické účinky vyvolané pšeničným proteínom gliadín (zložka pšeničného lepku).
  • B. bifidum – podporuje trávenie, pomáha v prevencii hnačky, priaznivo pôsobí na imunitu, zamedzuje rozmnožovaniu nežiadúcich baktérií. Tak, ako sme už uviedli všeobecne bifidobatkérie, tak aj tento kmeň má priaznivé účinky pri ulceróznej kolitíde, IBS a celiakii. Niektoré štúdie naznačujú, že vykazuje sľubné liečenie alebo ako doplnok k liečbe pri Helicobacter pylori, pľúcnych infekciách a obnove črevných baktérií po chemoterapii.
  • B. breve – používajú sa pri liečbe rôznych stavov vrátane zápchy, hnačky, syndrómu dráždivého čreva (IBS). Niektoré štúdie poukazujú na potenciálny pozitívny účinok B. breve A-1 pri úzkostiach a depresívnych stavoch u pacientov so schizofréniu. Má pozitívne účinky aj pre cieliatikov.
  • B. longum – má pozitívny účinok pri histamínovej intolerancii, na imunitu a správne fungovanie trávenia. Blokuje rozmnožovanie patogénnych baktérií. Ide o najvhodnejší druh pre črevné prostredie dojčiat, pretože využíva prebiotikum HMO – oligosacharidy ľudského mlieka.
  • B. infantis – ide o poddruh B. Longum. Medzi týmto kmeňom a HMO existuje tiež veľmi pozitívna synergia, ktorá dočasne chráni črevné prostredie detí. Probiotický doplnok obsahujúci tento kmeň môže byť prospešný pre dojčatá, ktoré sú kŕmené výživou. Má pozitívny účinok pri histamínovej intolerancii, celiakii, Crohnovej chorobe a syndróme dráždivého čreva (IBS).. Niektoré štúdie zistili, že tento kmeň vykazuje protizápalovú aktivitu.


Saccharomyces boulardii a cerevisiae

Ide o nepatogénnu a zdraviu prospešnú kvasinku, ktorá bola pôvodne extrahovaná z ovocia liči. Pôvodne bol tento druh klasifikovaný samostatne, ale po mnohých testoch sa ukázalo, že má podobnosť s Saccharomyces cerevisiae.

S. boulardii  sú jediné kvasinky, ktoré boli formálne uznané ako probiotiká. Je známe, že majú široký anti-patogénny účinok, kvôli ich lepkavému vonkajšiemu povrchu, ktorý viaže patogénne baktérie, ako Escherichia coli a Salmonella a odstraňuje ich z tráviaceho systému. Tiež sú dôležité pri eliminácii a odstránení škodlivých kmeňov kvasiniek (Candida) z organizmu.

Produkujú v črevách kyselinu mliečnu a niektoré vitamíny B skupiny. Pomáhajú zmierniť príznaky hnačky a to aj v prípade cestovateľskej. Pre ich výborný účinok sa používajú tieto kvasinky na celom svete. Sú vhodné aj pri syndróme dráždivého čreva (IBS), Helicobacter pylori a tiež pomáhajú pri zmierňovaní a prevencii relapsu pri Crohnovej chorobe.


Streptococcus thermophilus

Sú to koky mliečneho kvasenia. Ide o jediný druh streptokokov, ktorý sa bežne používa pri fermentácií potravín a na výrobu jogurtov (spolu s L. Delbrueckii subsp. bulgaricus). Môže zlepšiť textúru a chuťové vlastnosti mliečnych výrobkov a zrýchliť acidifikáciu (okysľovanie) mliečnych výrobkov. Tieto baktérie spolu s L. bulgaricus, uľahčujú ľuďom s neznášanlivosťou laktózy, trávenie mliečnych výrobkov.


Použitie rôznych druhov probiotík a kombinácii prebiotík / synbiotík pre vybrané ochorenia a zdravotné problémy

V tabuľke nájdeš informácie o tom, ktoré probiotikum (druh), prebiotikum (prípadne synbiotikum) je vhodné pre určité ochorenia a zdravotné problémy.

Vždy však odporúčame poradiť sa o užívaní konkrétneho probiotického druhu a množstva s lekárom alebo lekárnikom! Ide o orientačné informácie, vrátane odporúčaných dávok, ktoré môžu byť odborníkom upravené podľa tvojich špecifických potrieb.

CFU – názov odvodený z angličtiny Colony Forming Units. Ide o jednotky, ktoré tvoria kolónie. Čiže skratka znamená: koľko jednotiek je schopných množiť sa a zväčšovať kolóniu. Najlepšie sa zdajú hodnoty 108 – 1011 životaschopných jednotiek. V tabuľke sú tieto hodnoty znázornené napríklad ako 10(9) – čiže miliarda, 10(8) – sto miliónov

Úroveň dôkazov (typ štúdie) – ako / akým spôsobom je preukázaná daná účinnosť.

  1. Systematický prehľad randomizovaných štúdií.
  2. Randomizovaná alebo observačná štúdia.
  3. Kontrolovaná nerandomizovaná kohortová štúdia.

(Systematický prehľad je lepší ako samostatná štúdia)

OchorenieVhodné probiotikum (druh), prebiotikum, prípadne synbiotikumOdporúčané dávky CFUÚroveň dôkazov
Liečba akútnej hnačky u dospelýchL. paracasei alebo L. rhamnosus, 10(9) CFU, 2 denne3
Saccharomyces boulardii5x10(9) CFU / 250 mg, 2 denne2
Hnačka súvisiaca s antibiotikamiJogurt s L. casei, L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus ≥ 10(10) denne1
L. acidophilus a L. casei ≥ 10(10) denne1
L. rhamnosus 10(10) CFU, 2 denne1
Saccharomyces boulardii5x10(9) CFU / 250 mg, 2 denne1
L. reuteri 1 x 10(8) CFU, 2 denne3
L. acidophilus, L. paracasei, B. lactis 1,70(10) CFU2
Helikobakter pylori (pomocné látky pri liečbe)L. rhamnosus 6 x 10(9), 2 denne2
B. lactis, L. rhamnosus 10(8) - 10(10) živých baktérií, 2 denne2
L. reuteri 1 x 10(8) CFU, 3 denne2
Zmes L. acidophilus, L. bulgaricus, B. bifidum, Streptococcus thermophilus a galaktooligosacharidy (GOS), 5 x 10(8) + 1 x 10(9), živé bunky, 2 denne2
Saccharomyces boulardii5x10(9) CFU / 250 mg, 2 denne alebo 500 mg v dvoch dávkach počas 2 - 4 týždňov1
L. casei vo fermentovanom mlieku10(10) CFU, denne počas 14 dní2
Kefír250 ml, 2 denne3
NAFLD (nealkoholová tuková choroba pečene)Jogurt s L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus obohatený o L. acidophilus a B. lactis300 g denne3
Zmes L. casei, L. acidophilus, L. rhamnosus, B. breve, B. longum, L. bulgaricus, Streptococcus thermophilus a fruktooligosacharidy (FOS), Najmenej 10(7) CFU, 2 denne3
NASH (nealkoholová steatohepatitída)L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus500 mil., 1 denne v 1 tablete3
B. longum5,000 miliónov živých
baktérie raz denne
2
Syndróm dráždivého čreva (IBS)B. bifidum1 x 10(9) CFU, 1 denne3
L. plantarum10 miliard CFU, 1 denne2
L. rhamnosus, L. plantarum, L. acidophilus a Enterococcus faecium10 miliard2
Bacillus coagulans a fruktooligosacharidy (FOS)15 x 10(7), 3 denne2
Saccharomyces boulardii 5x10(9) CFU / 250 mg, 2 denne2
B. infantis10(8) CFU, 1 denne2
B. animalis vo fermentovanom mlieku spolu s Streptococcus thermophilus a L. bulgaricus 10(10) CFU, 2 denne2
Fruktooligosacharidy (FOS) s krátkym reťazcom5 g / denne3
Galaktooligosacharidy (GOS)3,5 g / denne2
ZápchaB. bifidum, B. lactis, B. longum, L. acidophilus, L. rhamnosus a Streptococcus thermophilus2,5 x 10(8), životaschopné bunky, 1 denne3
L. reuteri 1 x 10(8), CFU, 2 denne3
Laktulóza20 - 10 g / denne2
Oligofruktóza (OF)20 g / denne3
IBD - Ulceratívna kolitídaIndukcia remisie: zmes L. plantarum, L. casei, L. acidophilus, L. bulgaricus, B. infantis, B. longum, B. breve, Streptococcus thermophilus 1800 milárd, 2 denne3
Zachovanie remisie: Escherichia coli Nissle 1917 5 x 10(10) životaschopných baktérií, 2 denne2
IBD - Crohnova chorobaZatiaľ vykonané štúdie naznačujú, že neexistujú dôkazy o tom, že by boli probiotiká účinné a prospešné pre udržanie remisie Crohnovej choroby. Výskumy naďalej pokračujú.
Zmierňovanie príznakov pri poruchách trávenia laktózyJogurt so živými kultúrami L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus Najmenej 10(8) CFU každého kmeňa na gram produktu1
Redukcia tvrdých stolíc u zdravých ľudíL. casei, kmeň Shirota6,5 x 10(9) vo fermentovanom mlieku, 1 denne3
Liečba akútnej gastroenteritídySaccharomyces boulardii 250 - 750 mg denne, 5 - 7 dní1
L. rhamnosus (LGG)≥ 10(10) CFU / denne, 5 - 7 dní1
L. reuteri 10(8) až 4 x 10(8) CFU, 5 - 7 dní 2
L. acidophilus10 x 10(9) CFU3
L. acidophilus a B. bifidum3 x 10(9) CFU, 5 dní3
L. acidophilus, L. rhamnosus1,2 x 10(10) CFU, 2 denne, 5 dní2
L. bulgaricus, L. acidophilus, Streptococcus thermophilus, B. bifidum10(9) CFU, 10(9) CFU, 10(9) CFU a 5 × 10(8) CFU2
Prevencia hnačky spôsobenej antibiotikamiL. rhamnosus (LGG)1 - 2 x 10(10) CFU1
Saccharomyces boulardii 250 - 300 mg1

Kompletnú tabuľku nájdeš od strany 15 na: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-and-prebiotics-english-2017.pdf

Skôr ako začneš užívať akýkoľvek doplnok, poraď sa so svojím lekárom alebo lekárnikom, ktorý budú vedieť lepšie zhodnotiť tvoj zdravotný stav a príčinu užívania jednotlivých probiotických druhov ako ty sám.


K tejto téme si prečítaj aj:

Probiotiká a mikrobióm, ich vhodnosti, zdroje, vplyv vonkajšieho prostredia

Prebiotiká a synbiotiká

Ako si vybrať tie správne probiotiká + mikrobióm vs. obezita (súvisiace ochorenia)



Zdroje:
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/gut-health-the-role-of-bacteria-probiotics-and-prebiotics
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/the-role-of-gut-microorganisms-in-human-health
https://isappscience.org/for-consumers/learn/
https://ilsi.org/publication/probiotics-prebiotics-and-the-gut-microbiota/
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Pro_HealthyPeople.pdf
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Dispelling-Probiotic-Myths.pdf
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/your-allies-to-take-care-of-your-gut-microbiota-a-varied-diet-with-high-fiber-content/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/probiotics-could-help-treat-metabolic-disease-patients/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/diet-antibiotics-and-geography-can-influence-the-microbial-make-up-of-the-gut-discussion-with-rob-knight-on-the-world-microbiome-day-2019/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/a-new-review-explores-the-evidence-regarding-the-effects-of-kefir-and-non-dairy-fermented-foods-on-gastrointestinal-health/
http://www.fao.org/3/a-a0512e.pdf
https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Pro-Pre_Microbiota-final.pdf
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Prebiotic-Fiber-Infographic-Final.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622781/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13102818.2018.1475255
https://www.webmd.com/digestive-disorders/qa/what-are-the-different-types-of-probiotics
https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2015/03/08.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309616
https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-and-prebiotics-english-2017.pdf
https://www.optibacprobiotics.com/uk/professionals/probiotics-database?fbclid=IwAR1o4SsKTCpC6UaAYSAV5-1Bc9LLETdZgR7Y–2xrGe5jvjV-TVeSeE60tI