Lipidy (tuky) sú zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín. Mastné kyseliny môžu byť nasýtené a nenasýtené (mononenasýtené, polynenasýtené). Ide o jeden zo zdrojov energie, ktorý, ak telo nespotrebuje, ukladá sa do zásoby.
Tuky sú vo vode nerozpustné. Sú to nosiče chuti a základnou zložkou bunkovej štruktúry. Chránia telo pred stratou tepla a vnútorné orgány pred mechanickým poškodením. Energetická hodnota tukov je 9 kcal / 38 kJ
Majú množstvo benefitov pre náš organizmus:
zdroj energie a cholesterolu,
umožňujú vstrebávanie vitamínov rozpustných
v tukoch – vitamín A, D, E a K,
ochranná funkcia – viscerálny tuk, ktorý
chráni orgány pred poškodením,
termoizolačná funkcia – chránia telo pred
stratou tepla,
zlepšujú chuť a vôňu potravín,
podieľajú sa na tvorbe hormónov ako sú
estrogén a testosterón,
zlepšujú srdcovo-cievne zdravie,
spolu s kalciom spevňujú kosti,
zlepšujú zdravie mozgu.
Ako vidíš tuky sú naozaj dôležité pre
naše telo a preto by si sa mal snažiť o ich vyvážený príjem.
Aký je odporúčaný príjem tukov?
Ak nedodržiavaš špeciálny stravovací režim pod dohľadom skúseného poradcu, tak skús dodržiavať nasledovné body vyváženého stravovania:
odporúčaný
príjem je približne 50 – 100g na deň,
z denného
energetického príjmu by mali tuky tvoriť
25 – 30%. Príjem závisí aj od fyzickej záťaže každého jedinca.
Minimálny príjem tukov by u zdravého jedinca nemal klesnúť pod 20% z celkového
energetického príjmu.
Ľudia, ktorí pravidelne a často športujú, môžu mať denný príjem 100 – 130g / deň.
Pre zníženie rizika ochorení sa odporúča nekonzumovať
viac ako 10% nasýtených tukov (SAFA) z celkového energetického príjmu.
Ak sa chceme zbaviť rôznych zdravotných problémov, je
dôležité dosiahnuť rovnováhu medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami
prostredníctvom vyváženej stravy.
Ak si nechceš príjem tukov prácne vypočítavať, navštív web Výživové tabuľkya tam ti ho vypočítame buď v časti Kalkulačky alebo sa zaregistruj. Po vyplnení údajov v tvojom profile a zadaní cieľa (schudnúť, pribrať, udržať váhu) ti navrhneme optimálny príjem všetkých makronutrientov (bielkovín, tukov, sacharidov) , ktorý si vieš sledovať spolu s tvojim reálnym príjmom v jedálničkoch.
Nedostatok sa prejavuje
suchá pokožka, lámanie vlasov a nechtov,
podráždenie a depresie,
únava a neustály hlad,
zlá sústredenosť,
bolesti kĺbov,
nedostatok vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K),
nedostatok omega – 3 mastných kyselín má za následok mentálnu otupenosť, zlú koncentráciu, priberanie, alergie, zlú kvalitu spánku, problémy so sústredením, vyčerpanosť.
Nadbytok sa prejavuje
poruchy metabolizmu,
nadváha, obezita a cukrovka,
mozgové ochorenia,
srdcovo-cievne ochorenia,
nadmerný príjem omega – 6 mastných kyselín môže viesť k ochoreniam srdca, zúženiu ciev, vysokému krvnému tlaku, vzniku astmy, ekzémov, mŕtvice, artritídy.
Nezabúdaj na príjem aj ostatných živín, ako bielkoviny, sacharidy a mikronutrienty. Netreba sa však z toho „zblázniť“. Vždy je podstatné dať telu aspoň približne čo potrebuje. Tým myslíme makronutrienty a mikronutrienty formou pravidelnej, zdravej a vyváženej stravy.