Máš dostatočný príjem vitamínov a minerálnych látok?

Prebiotika a vlaknina
Prebiotika a vlaknina

Zdravie máme iba jedno a preto by sme mali naň myslieť!

V dnešnej dobe už je známe, že trpíme nedostatkom vitamínov a minerálnych látok. Je to spôsobené zlým životným štýlom, zlým stravovaním, príjmom veľkého množstva spracovaných jedál a polotovarov. Taktiež ovocie a zelenina už neobsahujú potrebné množstvo mikronutrientov (vitamíny a minerály) pre správnu funkciu organizmu. Preto je veľmi dôležité dbať na ich kvalitu a dostatočný príjem.

Samotná WHO (World Health Organization) odporúča príjem vitamínov a minerálnych látok zvýšiť, a to najmä v ich prirodzenej forme. Mali by sme preto konzumovať viac ako 400 g čerstvého ovocia a zeleniny denne!

Vyhľadať potraviny s vyšším obsahom vitamínov alebo minerálnych látok si vieš jednoducho na webe Výživových tabuliek.

V databáze potravín, cez „Rozšírené filtrovanie“ a položku „Vitamíny a minerály“ si zvolíš, že chceš vyhľadať potraviny väčšie/menšie ako – určitá hodnota, môže byť aj 0. Pod filtrom sa ti zobrazí zoznam potravín, ktoré si vieš zoradiť vzostupne alebo zostupne podľa vyhľadávaného nutrientu.

K lepšiemu zdraviu a celkovej kondícii ti prispeje aj analýza príjmu vitamínov a minerálnych látok, ktoré nájdeš v jedálničku.

Tieto výsledné hodnoty vypovedajú o tvojom príjme týchto mikroživín a porovnávame ich s priemernými odporúčanými dennými dávkami. Viac sa dozvieš v dokumente Nápoveda na našej webovej stránke.