Stres z (ne)počítania kalórií

Stres z (ne)počítania kalórií
Stres z (ne)počítania kalórií


Nižšie ti predvedieme dobrú ukážku toho, ako to veľmi často vyzerá v praxi a kedy vzniká skutočný stres. Spájanie stresu s počítaním kalórii radi robia niektorí poradcovia, ktorí sa snažia z chudnutia urobiť raketovú vedu.

(úvodný rozhovor o počasí, zdraví a podobne už prebehol)

Ako sa ti darí s chudnutím?

Úplne na nič, som už z toho na nervy. Jem minimálne, samú zeleninu… Už som ako zajac… Stres mám už pozrieť aj na vodu, či aj z nej nepriberiem a váha mi stojí už viac ako 3 týždne. Ja mám asi pokazený metabolizmus. Možno skúsim nejaké tabletky na chudnutie z netu.

To si si kde takú blbosť prečítala s tým metabolizmom a tabletkami?

V jednej Facebookovej skupine… Tam písali aj o nejakých tabletkách, ktoré pomáhajú napraviť zničený metabolizmus.

Sa z toho akurát tak po****, na to ti stačí aj káva. Tieto všetky tabletky sú riadne nezdravá hovadina. Zničený metabolizmus určite nemáš, to by vyzeralo úplne inak.
Neješ tie šaláty s nejakými kalorickými dresingami alebo nepiješ veľa sladkých nápojov, prípadne neujedáš počas dňa nejaké snacky?

Jasnééé a z pár lyžičiek dresingu a džúsu určite hrozne priberiem… To je blbosť… Kupujem prevažne „light“ potraviny. Dokonca jem menej sladkostí a ak si dám, tak to je proteínová tyčinka, takže by to malo byť ok. Hovorím ti, so mnou je niečo zle. Už z toho niekedy ani nespávam, furt nad tým rozmýšľam.

Zle je to, že evidentne nemáš vôbec prehľad o potravinách, živinách a ako sa stravovať. Vďaka tomu si úplne mimo… Ale poradiť si nedáš… Si počítaj kalórie a makronutrienty. Sleduj si príjem cukru, soli, nasýtených tukov a uvidíš sama, kde robíš chyby.

No to určite. Si nebudem počítať to všetko čo si povedal ako taký psychopat. Veď to je úplne choré. Nepochopím ľudí, prečo si toto robia a takto sa stresujú kvôli nejakým čísielkam. Skôr mi povedz, ako si ty schudol a nepribral, keď vidím čo si občas schopný zjesť?

No, ja som schudol práve vďaka počítaniu kalórií a ostatných živín, preto ti to odporúčam. A nemal som pri tom žiaden stres. Zabralo mi to tak 5 – 10 min denne… Dokonca si ich ešte stále počítam a mám pokoj… žiaden stres. Jem prevažne zdravo a vyvážene. Ale nerobí mi problém si dať aj pizzu, burger alebo palacinky. Proste vidím presne, koľko som toho už pojedol a koľko ešte môžem. Viem si to rozložiť na celý deň a nemusím vôbec rozmýšľať nad tým „nooo a toto ešte môžem? Alebo už radšej nie… som tak hladný, ale nie, asi toho bolo na dneska už dosť“… Nechcel by som sa do toho stavu už vrátiť.

Hmm… ja neviem… podľa mňa to mne fungovať nebude. Mne asi telo nefunguje dobre.

??? Ach jaj… prosím ťa, začni si hľadať relevantné informácie z overených zdrojov… A nie od online predajcov a šarlatánov, ktorí robia z chudnutia raketovú vedu a píšu nezmysly, len aby zarobili. Kalórie sú proste mernou jednotkou energetickej hodnoty potravín. Ak jej máš veľa, tak priberáš. Ako chceš toto spochybňovať? To je ako nalievať do suda vodu a čudovať sa, prečo sa vylieva, keď je plný. Akurát, že z teba sa nič nevyleje, ale sa ti to pekne hromadí v zbytočnom tuku.
Inak som dosť hladný. Zájdime na pizzu niekam. Dneska som dosť kalórií spálil a mám na ňu hroznú chuť.

No, môžem ísť s tebou, ale ja si určite nedám pizzu, maximálne zeleninu. Som z toho úplne vystresovaná a kým na niečo neprídem, tak budem radšej hladovať… Alebo sa na to vykašlem, lebo ma to už nebaví takto a k ničomu to nevedie.

Skús prísť radšej na nete k nejakej aplikácii, ktorá ti vypočíta, koľko čoho by si mala jesť a koľko ješ. Nech to vidíš porovnané.

Namiesto čítania blbostí na pofidérnych weboch si radšej nahádž jedlá do aplikácie. Neviem, kto to v tebe takto „zaškatuľkoval“ ešte keď to trvá iba chvíľu… To ja napr. som úplne v kľude, ešte si tú pizzu aj bez výčitiek vychutnám.

No si pekne škodoradostný…

Tak pretože už neviem ako ti to mám vysvetliť… Budeš mať svätý pokoj, budeš vedieť koľko si zjedla, koľko ešte môžeš zjesť a tie kvalitnejšie aplikácie ti vypočítajú aj podiel a počet živín, ktoré prijímaš. Budeš chudnúť, budeš v úplnom kľude, lebo budeš mať prehľad. Ešte sa aj naučíš vyvážene stravovať… čo tvojmu zdraviu len prospeje.  

Porozmýšľam ešte nad tým… možno by som to mohla vyskúšať na 1 – 2 mesiace a uvidím či mi to dá naozaj to o čo hovoríš.


Kalórie sú mernou jednotkou energetickej hodnoty potravín. Ak je tejto energie nadbytok priberáme, ak nedostatok, tak chudneme… Každé jedlo má určitú kalorickú hodnotu…

Nikto nehovorí o tom, že teraz musí každý počítať kalórie do konca života. Navyše je potrebné sledovať aj rozloženie makronutrientov kvôli vyváženému stravovaniu, čo je prospešné pre tvoje zdravie. Celé počítanie je najmä o tom, aby si poznal/a možnosti v stravovaní, ktoré máš, ak chceš dosiahnuť určitý cieľ. Ak sa to naučíš a spoznáš druhy a množstvá určitých potravín, ktoré sú pre teba správne, tak si v kľude a už ti stačí sa k tomuto vrátiť iba občasne. Hlavne pri zmene svojich stravovacích návykov. Treba si byť vedomý aj toho, že pribrať sa dá aj zo zdravých potravín, ak to s ich konzumáciou preháňame čo sa počtu kalórií týka.

Presne na tento účel môžeš využiť aj našu aplikáciu:

Vďaka aplikácii:

  • si vieš vytvárať vyvážené jedálničky.
    Hodnoty príjmu energie a makronutrientov vypočítame za teba a to podľa tebou zadaných údajov a cieľa – či chceš schudnúť, pribrať alebo si udržať váhu. Nutrelino nie je iba na počítanie kalórií…
  • Budeš mať prehľad o všetkých živinách (vitamíny, minerálne látky, vláknina a pod.), éčkach a alergénoch ktoré prijímaš.
  • Zameriavame sa aj na tvoje zdravie.
    Vďaka tomu si vieš odsledovať príjem zložiek, akými sú: cukor, soľ, nasýtené mastné kyseliny, ktorých príjem porovnávame so zdravým odporúčaným príjmom.


Vďaka týmto všetkým funkciám si zvládne vyvážený jedálniček vytvoriť aj začiatočník.
Takže neváhaj už a navštív web Nutrelino. Za vyskúšanie to stojí!