V tomto článku sa dočítaš:
Probiotických druhov a kmeňov je množstvo a ich výhody sú rôzne. Väčšina však pochádza zo 4 základných skupín – i keď tie posledné nie sú zrovna baktérie:
Sú najbežnejším probiotikom. Nachádzajú sa v jogurtoch a v ďalších fermentovaných potravinách. Rôzne kmene z tohto druhu môžu vo všeobecnosti pomôcť pri hnačkách, alergiách, posilnení imunity a v prevencii hnačky, ktorá môže vzniknúť pri užívaní antibiotík. Taktiež pomáhajú ľuďom, ktorí majú problém s trávením laktózy. Laktobacily zohrávajú významnú úlohu pri regulácii črevného pH. Toto nízke pH následne pomáha pri absorpcii minerálov (vápnik, meď, horčík a železo). Detailnejšie pomáhajú jednotlivé druhy nasledovne:
Sú jedny z hlavných baktérií, ktoré tvoria mikrobiotu tráviaceho traktu. U detí do 1 roka sa mikroflóra skladá práve z týchto baktérií a obsahuje ich až 90 %. Vekom sa ich počet rapídne znižuje a to až do dospelosti na približne 5 %, čo by mohlo mať za následok aj gastrointestinálne ťažkosti u starších ľudí. Nachádzajú sa v niektorých mliečnych výrobkoch. Vedia zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS) a udržiavajú správne fungovanie hrubého čreva. Ich úlohou je hlavne tvorba antibiotických látok a organických kyselín, ktoré pôsobia proti patogénnym (škodlivým) mikroorganizmom. Pozitívne pôsobia aj na remisie ulceróznej kolitídy. Taktiež potláčajú prokarcinogénne enzymatické aktivity v mikrobiote, podporujú vstrebávanie vitamínov a imunitu. Kolonizujú sa prevažne v hrubom čreve.
Ide o nepatogénnu a zdraviu prospešnú kvasinku, ktorá bola pôvodne extrahovaná z ovocia liči. Pôvodne bol tento druh klasifikovaný samostatne, ale po mnohých testoch sa ukázalo, že má podobnosť s Saccharomyces cerevisiae.
S. boulardii sú jediné kvasinky, ktoré boli formálne uznané ako probiotiká. Je známe, že majú široký anti-patogénny účinok, kvôli ich lepkavému vonkajšiemu povrchu, ktorý viaže patogénne baktérie, ako Escherichia coli a Salmonella a odstraňuje ich z tráviaceho systému. Tiež sú dôležité pri eliminácii a odstránení škodlivých kmeňov kvasiniek (Candida) z organizmu.
Produkujú v črevách kyselinu mliečnu a niektoré vitamíny B skupiny. Pomáhajú zmierniť príznaky hnačky a to aj v prípade cestovateľskej. Pre ich výborný účinok sa používajú tieto kvasinky na celom svete. Sú vhodné aj pri syndróme dráždivého čreva (IBS), Helicobacter pylori a tiež pomáhajú pri zmierňovaní a prevencii relapsu pri Crohnovej chorobe.
Sú to koky mliečneho kvasenia. Ide o jediný druh streptokokov, ktorý sa bežne používa pri fermentácií potravín a na výrobu jogurtov (spolu s L. Delbrueckii subsp. bulgaricus). Môže zlepšiť textúru a chuťové vlastnosti mliečnych výrobkov a zrýchliť acidifikáciu (okysľovanie) mliečnych výrobkov. Tieto baktérie spolu s L. bulgaricus, uľahčujú ľuďom s neznášanlivosťou laktózy, trávenie mliečnych výrobkov.
V tabuľke nájdeš informácie o tom, ktoré probiotikum (druh), prebiotikum (prípadne synbiotikum) je vhodné pre určité ochorenia a zdravotné problémy.
Vždy však odporúčame poradiť sa o užívaní konkrétneho probiotického druhu a množstva s lekárom alebo lekárnikom! Ide o orientačné informácie, vrátane odporúčaných dávok, ktoré môžu byť odborníkom upravené podľa tvojich špecifických potrieb.
CFU – názov odvodený z angličtiny Colony Forming Units. Ide o jednotky, ktoré tvoria kolónie. Čiže skratka znamená: koľko jednotiek je schopných množiť sa a zväčšovať kolóniu. Najlepšie sa zdajú hodnoty 108 – 1011 životaschopných jednotiek. V tabuľke sú tieto hodnoty znázornené napríklad ako 10(9) – čiže miliarda, 10(8) – sto miliónov…
Úroveň dôkazov (typ štúdie) – ako / akým spôsobom je preukázaná daná účinnosť.
(Systematický prehľad je lepší ako samostatná štúdia)
Ochorenie | Vhodné probiotikum (druh), prebiotikum, prípadne synbiotikum | Odporúčané dávky CFU | Úroveň dôkazov |
---|---|---|---|
Liečba akútnej hnačky u dospelých | L. paracasei alebo L. rhamnosus, | 10(9) CFU, 2 denne | 3 |
Saccharomyces boulardii | 5x10(9) CFU / 250 mg, 2 denne | 2 | |
Hnačka súvisiaca s antibiotikami | Jogurt s L. casei, L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus | ≥ 10(10) denne | 1 |
L. acidophilus a L. casei | ≥ 10(10) denne | 1 | |
L. rhamnosus | 10(10) CFU, 2 denne | 1 | |
Saccharomyces boulardii | 5x10(9) CFU / 250 mg, 2 denne | 1 | |
L. reuteri | 1 x 10(8) CFU, 2 denne | 3 | |
L. acidophilus, L. paracasei, B. lactis | 1,70(10) CFU | 2 | |
Helikobakter pylori (pomocné látky pri liečbe) | L. rhamnosus | 6 x 10(9), 2 denne | 2 |
B. lactis, L. rhamnosus | 10(8) - 10(10) živých baktérií, 2 denne | 2 | |
L. reuteri | 1 x 10(8) CFU, 3 denne | 2 | |
Zmes L. acidophilus, L. bulgaricus, B. bifidum, Streptococcus thermophilus a galaktooligosacharidy (GOS), | 5 x 10(8) + 1 x 10(9), živé bunky, 2 denne | 2 | |
Saccharomyces boulardii | 5x10(9) CFU / 250 mg, 2 denne alebo 500 mg v dvoch dávkach počas 2 - 4 týždňov | 1 | |
L. casei vo fermentovanom mlieku | 10(10) CFU, denne počas 14 dní | 2 | |
Kefír | 250 ml, 2 denne | 3 | |
NAFLD (nealkoholová tuková choroba pečene) | Jogurt s L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus obohatený o L. acidophilus a B. lactis | 300 g denne | 3 |
Zmes L. casei, L. acidophilus, L. rhamnosus, B. breve, B. longum, L. bulgaricus, Streptococcus thermophilus a fruktooligosacharidy (FOS), | Najmenej 10(7) CFU, 2 denne | 3 | |
NASH (nealkoholová steatohepatitída) | L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus | 500 mil., 1 denne v 1 tablete | 3 |
B. longum | 5,000 miliónov živých baktérie raz denne | 2 | |
Syndróm dráždivého čreva (IBS) | B. bifidum | 1 x 10(9) CFU, 1 denne | 3 |
L. plantarum | 10 miliard CFU, 1 denne | 2 | |
L. rhamnosus, L. plantarum, L. acidophilus a Enterococcus faecium | 10 miliard | 2 | |
Bacillus coagulans a fruktooligosacharidy (FOS) | 15 x 10(7), 3 denne | 2 | |
Saccharomyces boulardii | 5x10(9) CFU / 250 mg, 2 denne | 2 | |
B. infantis | 10(8) CFU, 1 denne | 2 | |
B. animalis vo fermentovanom mlieku spolu s Streptococcus thermophilus a L. bulgaricus | 10(10) CFU, 2 denne | 2 | |
Fruktooligosacharidy (FOS) s krátkym reťazcom | 5 g / denne | 3 | |
Galaktooligosacharidy (GOS) | 3,5 g / denne | 2 | |
Zápcha | B. bifidum, B. lactis, B. longum, L. acidophilus, L. rhamnosus a Streptococcus thermophilus | 2,5 x 10(8), životaschopné bunky, 1 denne | 3 |
L. reuteri | 1 x 10(8), CFU, 2 denne | 3 | |
Laktulóza | 20 - 10 g / denne | 2 | |
Oligofruktóza (OF) | 20 g / denne | 3 | |
IBD - Ulceratívna kolitída | Indukcia remisie: zmes L. plantarum, L. casei, L. acidophilus, L. bulgaricus, B. infantis, B. longum, B. breve, Streptococcus thermophilus | 1800 milárd, 2 denne | 3 |
Zachovanie remisie: Escherichia coli Nissle 1917 | 5 x 10(10) životaschopných baktérií, 2 denne | 2 | |
IBD - Crohnova choroba | Zatiaľ vykonané štúdie naznačujú, že neexistujú dôkazy o tom, že by boli probiotiká účinné a prospešné pre udržanie remisie Crohnovej choroby. Výskumy naďalej pokračujú. | ||
Zmierňovanie príznakov pri poruchách trávenia laktózy | Jogurt so živými kultúrami L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus | Najmenej 10(8) CFU každého kmeňa na gram produktu | 1 |
Redukcia tvrdých stolíc u zdravých ľudí | L. casei, kmeň Shirota | 6,5 x 10(9) vo fermentovanom mlieku, 1 denne | 3 |
Liečba akútnej gastroenteritídy | Saccharomyces boulardii | 250 - 750 mg denne, 5 - 7 dní | 1 |
L. rhamnosus (LGG) | ≥ 10(10) CFU / denne, 5 - 7 dní | 1 | |
L. reuteri | 10(8) až 4 x 10(8) CFU, 5 - 7 dní | 2 | |
L. acidophilus | 10 x 10(9) CFU | 3 | |
L. acidophilus a B. bifidum | 3 x 10(9) CFU, 5 dní | 3 | |
L. acidophilus, L. rhamnosus | 1,2 x 10(10) CFU, 2 denne, 5 dní | 2 | |
L. bulgaricus, L. acidophilus, Streptococcus thermophilus, B. bifidum | 10(9) CFU, 10(9) CFU, 10(9) CFU a 5 × 10(8) CFU | 2 | |
Prevencia hnačky spôsobenej antibiotikami | L. rhamnosus (LGG) | 1 - 2 x 10(10) CFU | 1 |
Saccharomyces boulardii | 250 - 300 mg | 1 |
Kompletnú tabuľku nájdeš od strany 15 na: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-and-prebiotics-english-2017.pdf
Skôr ako začneš užívať akýkoľvek doplnok, poraď sa so svojím lekárom alebo lekárnikom, ktorý budú vedieť lepšie zhodnotiť tvoj zdravotný stav a príčinu užívania jednotlivých probiotických druhov ako ty sám.
K tejto téme si prečítaj aj:
Probiotiká a mikrobióm, ich vhodnosti, zdroje, vplyv vonkajšieho prostredia…
Ako si vybrať tie správne probiotiká + mikrobióm vs. obezita (súvisiace ochorenia)
Zdroje:
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/gut-health-the-role-of-bacteria-probiotics-and-prebiotics
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/the-role-of-gut-microorganisms-in-human-health
https://isappscience.org/for-consumers/learn/
https://ilsi.org/publication/probiotics-prebiotics-and-the-gut-microbiota/
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Pro_HealthyPeople.pdf
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Dispelling-Probiotic-Myths.pdf
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/your-allies-to-take-care-of-your-gut-microbiota-a-varied-diet-with-high-fiber-content/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/probiotics-could-help-treat-metabolic-disease-patients/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/diet-antibiotics-and-geography-can-influence-the-microbial-make-up-of-the-gut-discussion-with-rob-knight-on-the-world-microbiome-day-2019/
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/a-new-review-explores-the-evidence-regarding-the-effects-of-kefir-and-non-dairy-fermented-foods-on-gastrointestinal-health/
http://www.fao.org/3/a-a0512e.pdf
https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Pro-Pre_Microbiota-final.pdf
http://4cau4jsaler1zglkq3wnmje1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/Prebiotic-Fiber-Infographic-Final.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622781/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13102818.2018.1475255
https://www.webmd.com/digestive-disorders/qa/what-are-the-different-types-of-probiotics
https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2015/03/08.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309616
https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-and-prebiotics-english-2017.pdf
https://www.optibacprobiotics.com/uk/professionals/probiotics-database?fbclid=IwAR1o4SsKTCpC6UaAYSAV5-1Bc9LLETdZgR7Y–2xrGe5jvjV-TVeSeE60tI