V článku sa dočítaš o tom, ako je pre teba vitamín D prospešný, aké má funkcie a účinky na naše zdravie. Taktiež:
Vitamín D je mikronutrient rozpustný v tukoch a ukladá sa v telesnom tuku. Receptory vitamín D sú prítomné v tenkom a hrubom čreve, T a B lymfocytoch, mozgu a v koži. Vitamín D má viac foriem:
Forma vitamínu D, ktorá sa používa v doplnkoch výživy, môže byť buď vo forme D2 alebo D3. Tieto dve formy sa líšia iba štruktúrou bočného reťazca. Kvalitatívne vykazujú prakticky identické biologické reakcie v tele.
Niektoré štúdie však naznačujú, že pri porovnávaní D2 a D3 existujú zmiešané dôkazy pre oba doplnky. Predpokladajú však, že D3 by mohol byť účinnejší a stabilnejší.
U obéznych ľudí sa väčšie množstvo tohto vitamínu ukladá vo veľkej tukovej zásobe a tým pádom nie je v potrebnej miere k dispozícií pre biologické funkcie. Preto títo ľudia potrebujú väčší príjem vitamínu D.
Pri tomto vitamíne sa môžeme stretnúť aj s názvami ako: Cholekalciferol, Kalciferol, Ergosterol
nmol/l | ng/ml | Zdravotný stav |
<30 | <12 | Nedostatok vitamínu D, ktorý môže viesť ku krivici u dojčiat, detí a k osteomalácii u dospelých |
30 – 50 | 12 – 20 | Nedostatok vitamínu D pre kosti a celkové zdravie |
≥50 | ≥20 | Všeobecne adekvátne hodnoty pre kosti a celkové zdravie |
>125 | >50 | Potencionálny výskyt nežiadúcich účinkov |
Niektoré štúdie naznačujú, že môže existovať súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a depresiou. Dôkazy, že suplementácia tohto vitamínu môže pomôcť pri týchto symptómoch sú zmiešané a pozitívne výsledky sa ukazujú skôr v populácii s nízkym obsahom vitamínu D.
Existujú, zatiaľ iba obmedzené dôkazy, že nedostatok tohto vitamínu môže brániť kvalitnému spánku a normalizácia hladín vitamínu D môže do určitej miery normalizovať spánok. Taktiež sa ukazuje slabšia korelácia medzi Alzheimerovou chorobou a vitamínom D.
Ako už bolo spomenuté, hlavným zdrojom je slnečné UVB žiarenie. Asi 50 – 90 % vitamínu D sa vstrebáva cez pokožku slnečným žiarením.
Telo si vytvára tento vitamín z cholesterolu za predpokladu dostatočného množstva UV žiarenia zo slnka. Dostatočné množstvo UV žiarenia zo slnka je však iba vtedy, ak je UV index 3 a vyšší. Čo sa nevyskytuje všade počas celého roka.
Vitamín D sa nachádza aj v potravinách. Zväčša sú to:
– mastné ryby (losos, makrela, sardinky, mečúň, jeseter, tuniak, halibut, sleď),
– rybí olej z tresčej pečene,
– potraviny, ktoré sú vitamínom D obohatené výrobcami – tučné nátierky a nápoje, mlieko, džúsy, chlieb a rôzne obilniny.
V tabuľke zistíš, kde všade sa nachádza vitamín D
Potraviny | Vitamín D v mg na 100 g potraviny | Vitamín D v μg na 100 g potraviny |
---|---|---|
Rybí olej (treščia pečeň) | 0,20 - 0,25 mg | 200 - 250 μg |
Losos (rôzne druhy) | 0,010 - 0,020 mg | 10 - 20 μg |
Sleď (nakladaný) | 0,02 mg | 20 μg |
Pstruh (varený) | 0,019 mg | 19 μg |
Mečúň (varený) | 0,016 mg | 16 μg |
Jeseter (varený - údený) | 0,012 - 0,016 mg | 12 - 16 μg |
Hríb pečiarka | 0,013 mg | 13 μg |
Makrela (varená) | 0,011 mg | 11 μg |
Pstruh (grilovaný) | 0,010 mg | 10 μg |
Makrela (údená) | 0,010 mg | 10 μg |
Hríb smrekový | 0,01 mg | 10 μg |
Margaríny (rôzne, obohatené) | 0,010 mg | 10 μg |
Tuniak (konzervovaný) | 0,006 - 0,01 mg | 6 - 10 μg |
Sleď (varený) | 0,005 mg | 5 μg |
Hríb Smrčok, Kuriatka | 0,005 mg | 5 μg |
Sardinky (konzervované) | 0,004 mg | 4 μg |
Vajce (natvrdo) | 0,0022 mg | 2,2 μg |
Plnotučné mlieko | 0,0013 mg | 1,3 μg |
Sójové mlieko | 0,0012 mg | 1,2 μg |
Pomarančový džús (obohatený) | 0,001 mg | 1 μg |
Ryžový nápoj | 0,001 mg | 1 μg |
Jogurty (rôzne druhy, obohatené) | 0,0009 - 0,0013 mg | 0,9 - 1,3 μg |
Rôzne obilniny pripravené na priamu konzumáciu (obohatené) | 0,0008 - 0,008 mg | 0,8 - 8 μg |
Suplementovať tento vitamín môžeš aj z doplnkov výživy. Skôr ako začneš užívať akýkoľvek vitamínový alebo voľnopredajný doplnok, poraď sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.)
Nedostatok tohto vitamínu postihuje takmer 50% populácie na celom svete. Môže sa to pripísať najmä životnému štýlu modernej doby – zníženie vonkajších aktivít, znečistenie ovzdušia…
Nedostatok je, ak sú hodnoty menej a medzi – 30-50 nmol/l, rozsah 12-20 ng/ml. Pričom menej ako 30 nmol/l alebo 12 ng/ml, vedie ku krivici u detí a osteomalácii u dospelých.
Nedostatok sa môže prejavovať rôzne a medzi tie najčastejšie prejavy patria nižšie uvedené.
Množstvo štúdií momentálne skúma súvis medzi nedostatkom vitamínu D a rakovinou, kardiovaskulárnymi chorobami, autoimunitnými chorobami a depresiou.
Nízke hladiny vitamínu D sú však nezávisle spájané so zvýšenou úmrtnosťou zo všetkých príčin v bežnej populácii.
Vo všeobecnosti sa odhaduje, že suplementácia 1000 IU vitamínu D3 denne, zníži lekárske náklady na liečbu rakoviny o približne 16 – 25 miliárd USD prostredníctvom všeobecného ochranného a preventívneho účinku.
Ide o odhadované straty vitamínu D počas spracovania potravín. Samozrejme straty sú veľmi individuálne a závisia od dĺžky a teploty varenia, skladovania a podobne.
Pár stručných rád k vareniu, skladovaniu a zachovaniu živín:
Hodnoty sú určené najmä pre Vitamín D3 (Cholekalciferol).
1μg (0.001mg) cholecalciferol = 40 IU vitamín D3.
To znamená priemerná ODD pre dospelého = 0,015 mg = 15 μg = 600 IU, pričom Vitamín D3 sa javí ako spoľahlivejšia forma doplnkového vitamínu D v porovnaní s D2 na zvýšenie sérových hladín.
Vitamín D sa najlepšie vstrebáva s jedlom, najmä s malým alebo stredným množstvom tuku. Konkrétne výskumy ukázali, že 11 gramov tuku v jedle vedie k vyššej absorpcii, ako 35 gramov alebo 0 gramov tuku v jedle, a to o 16 – 20 % viac. Existujú neoficiálne informácie, že ak je užitý večer, môže narušiť spánok. Takže ho odporúčame, pre istotu, užiť skôr počas dňa.
Keď syntetizujeme vitamín D zo slnečného žiarenia, problém vstrebávania tukov sa úplne vynechá. To je dôležitý faktor pre ľudí s črevnými problémami, ktoré ovplyvňujú vstrebávanie tukov.
Nižšie uvádzame priemerne odporúčané dávky, avšak najnovšie štúdie naznačujú, že by mali byť odporúčané dávky pre dospelých zvýšené na 1000 IU – 2000 IU, čo je 0,025 – 0,05 mg.
Deti a dospievajúci | ODD (mg)* | Zvýšený príjem športovec (mg) |
deti do 3 rokov | 0,010 | |
3 – 9 rokov | 0,012 | |
9 – 18 rokov | 0,015 (600 IU) | 0,0175 |
Dospelý – muž | ODD (mg)* | Zvýšený príjem športovec (mg) |
18 – 50 rokov | 0,015 (600 IU) | 0,0175 |
50 – 70 rokov | 0,015 | 0,0175 |
70 a viac | 0,020 |
Dospelá – žena | ODD (mg)* | Zvýšený príjem športovec (mg) |
18 – 50 rokov | 0,015 (600 IU) | 0,0175 |
50 – 70 rokov | 0,015 | 0,0175 |
70 a viac | 0,020 | |
Tehotné** | 0,017 – 0,075** (680 IU – 3000 IU) | |
Dojčiace** | 0,017 – 0,075** |
*ODD – odporúčaná denná dávka, uvádzame priemerné hodnoty týchto dávok.
**potrebná konzultácia s lekárom.
Skôr ako začneš užívať akýkoľvek vitamínový alebo voľnopredajný doplnok/liek, poraď sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56061/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897586
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-get-vitamin-d-from-sunlight/
https://examine.com/supplements/vitamin-d/research/?fbclid=IwAR1sUewEOGZTYYD_XRr1xizJklsYb0CGYNQSo-Klq_csdGHpOe49HAGJ56g
https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-12/
https://examine.com/nutrition/how-much-fat-do-i-need-to-absorb-vitamind/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17302200/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
http://www.nationalacademies.org/hmd/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRI-Tables/5Summary%20TableTables%2014.pdf?la=en
http://www.foodsupplementseurope.org/sites/0023/uploads/content/publications/fseriskmanagement.pdf?1407341153
https://examine.com/supplements/vitamin-d/
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/DRV_Summary_tables_jan_17.pdf
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf
http://www.totalhealth.co.uk/healthy-interests/does-cooking-destroy-micronutrients-food
http://www.nutritionvista.com/NutritionBuzz/preventing-nutrient-loss-during-cooking,236.aspx
https://examine.com/supplements/vitamin-d/
https://examine.com/nutrition/when-should-i-take-vitamin-d/
– Handbook of vitamins – Fourth edition, Edited by: Janos Zempleni, Robert B. Rucker, Donald B. McCormick, John W. Suttie ISBN-13: 978-0-8493-4022-2
– Burgerstein’s Handbook of Nutrition – Micronutrients in the Prevention and Therapy of Disease, Michael Zimmermann, M.D., Senior Scientist, Director of Postgraduate Studies, The Laboratory for Human Nutrition, Swiss Federal Institute of Technology, Zürich, Switzerland, ISBN 3-13-127951-6 (GTV), ISBN 1-58890-062-2 (TNY)
– Vitamin and mineral requirements in human nutrition, WHO Library Cataloguing-in-Publication Data, ISBN 92 4 154612 3
– Handbook of Minerals as Nutritional Supplements, CRC Series in Modern Nutrition Science, Stacey J. Bell, ISBN 0-8493-1652-9