Tipy na párty jednohubky

Tipy na párty jednohubky
Tipy na párty jednohubky

Inšpiruj sa a priprav výborné jednohubky na Silvestrovskú párty 🙂


Jednohubky s údeným lososom a jogurtovo-kôprovým dipom

Pri tomto recepte neuvádzame množstvá, pretože záleží pre koľko ľudí pripravuješ občerstvenie. V prípade niektorých ingrediencií sme uviedli približný počet jednohubiek, ktoré z daného množstva dokážeš pripraviť.

Ingrediencie:

  • toastové okrúhle sucháre, viaczrnný chlebík alebo dlhá bageta (záleží od preferencií),
  • grécky jogurt (1 jogurt = cca 6 – 8 jednohubiek, ak na jednu jednohubku použiješ 1 PL hotového dipu),
  • čerstvý kôpor (na 1 grécky jogurt potrebuješ približne 3 ČL kôpru),
  • údený losos,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • olivový olej.

Voliteľné ingrediencie: cesnak, pažítka, citrón.

Postup:

  1. Príprava dipu:
    Do misky daj grécky jogurt, čerstvý kôpor, štipku soli, korenia a pár kvapiek olivového oleja. Všetko dobre premiešaj.
  2. Voliteľný krok: Podľa chuti môžeš do dipu zamiešať aj kúsok pretlačeného cesnaku alebo nasekanej pažítky s pár kvapkami citróna.
  3. Ak si si vybral/a bagetku, tak ju nakrájaj na šikmé kolieska.
  4. Na tebou zvolené pečivo daj polievkovú lyžičku (PL) dipu a na to polož malý plátok údeného lososa. Môžeš dozdobiť kúskom pažítky alebo kôprom.


Párky v lístkovom ceste

Ingrediencie:

  • lístkové cesto (buď kupované alebo si pripravíš svoje) 275 g,
  • približne 10 – 15 normálnych párkov, alebo 20 – 30 mini párkov (počet na 1 cesto),
  • 1 vajce.

Postup:

  1. Lístkové cesto si rozvaľkaj alebo rozbaľ hotové cesto.
  2. Narež ho na prúžky (viď. obrázok, cesto sa pečením nafúkne).
  3. Ak máš párky, ktorých obal sa nekonzumuje, tak ich musíš olúpať.
  4. Jednotlivé prúžky lístkového cesta omotaj okolo párku a polož na plech, ktorý si vystlal/a papierom na pečenie.
  5. Keď bude plech plný, tak cesto na párkoch potri rozšľahaným vajíčkom.
  6. Plech vlož do predhriatej rúry a peč na 180 stupňov približne 15 minút.
  7. Očička na párkoch môžeš urobiť zo syra a zo semena čierneho sezamu.


Mini pizza slimáky

Ingrediencie:

  • lístkové cesto (buď kupované alebo si pripravíš svoje) 275 g,
  • kečup,
  • oregano,
  • tymian,
  • tenkú šunku alebo prošuto (prosciutto),
  • nastrúhaný syr (napr. Eidam) alebo mozzarella,
  • vajíčko.

Postup:

  1. Lístkové cesto si rozvaľkaj alebo rozbaľ hotové cesto.
  2. Potri jemnou vrstvou kečupu, najviac 1 – 2 cm od kraja.
  3. Posyp oreganom a tymianom.
  4. Poukladaj tenkú šunku alebo prošuto a posyp strúhaným syrom.
  5. Cesto začni pevne stáčať z jedného kraja a celého ho stoč do rolky.
  6. Ak máš dosť času, tak vlož cesto na 10 minút do chladničky. Potom ho vyber a pokračuj v ďalšom postupe.
  7. Nakrájaj na kolieska (cca 1 cm).
  8. Naukladaj ich na plech, ktorý si vystlal/a papierom na pečenie.
  9. Každé koliesko potri rozšľahaným vajíčkom. Na záver môžeš posypať ešte syrom.
  10. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 20 – 25 minút.


Mexická bruschetta

Týmto jedlom určite potešíš vegetariánov.

Ingrediencie sú približne na 6 porcií:

  • 1 veľká bageta,
  • 3 paradajky,
  • ½ malej cibule,
  • ½ – 1 ks jalapeňo papričky,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • koriander (vňať),
  • 1 ČL citrónovej šťavy,
  • 2 ČL olivového oleja,
  • 150 – 200 g feta syru,
  • soľ.

Postup (príprava begety):

  1. Bagetu šikmo nakrájaj. Kúsky by mali mať asi 1 cm.
  2. Každý plátok potri olivovým olejom a poukladaj na plech.
  3. Predhrej si rúru na 200 – 230 stupňov a potom daj bagety opiecť na 8 – 10 minút. Kým nebudú do zlatista.
    Poznámka: ak máš grilovaciu panvicu, tak môžeš bagety opiecť aj na nej z každej strany.

Postup  (mexický šalát na bagetu):

  1. Paradajky, cibuľu, cesnak, jalapeňo papričky nakrájaj na drobno.
  2. Vňať z koriandra nakrájaj naopak viac na hrubo.
  3.  V miske zmiešaj to čo si v bode 1 a 2 nakrájal/a. Pridaj soľ, olivový olej, citrónovú šťavu a dobre premiešaj.
  4. Na zmes podrv feta syr a ešte raz zľahka premiešaj.

Odporúčanie: Ak budeš mať tento pokrm k dispozícii počas celého večera, tak nechaj opražené bagetky zvlášť na tanieri a zmes z paradajok zvlášť v miske, nech si to návšteva sama servíruje. Ak by si to naservíroval/a moc dopredu, mohlo by sa stať, že bagetky po pár hodinách príliš zmäknú a nasiaknu veľa šťavy, čiže sa môžu aj rozmočiť.


Zeleninové fresh špízy

Jedlo aj pre vegetariánov. Pokiaľ vymeníš syr za inú zeleninu, tak potešíš aj veganov.

Ingrediencie sú takmer ľubovoľne, ale ak sa ti nechce rozmýšľať tak použi:

  • mini mozzarella,
  • cherry paradajky rôznej farby,
  • olivy čierne a zelené,
  • reďkovka,
  • paprika,
  • bazalka (listy).

Postup je veľmi jednoduchý. Na striedačku napichuj jednotlivé ingrediencie a obmieňaj ich na jednotlivých paličkách. Na záver môžeš pokvapkať olivovým olejom, veľmi jemne posoliť a posypať sušenou/čerstvou drvenou bazalkou.


Mix tanier

Ak sa ti nechce nič tepelne pripravovať a chceš iba niečo studené, tak sa môžeš inšpirovať aj týmto tipom.

V podstate sú všetky ingrediencie na tebe, ale tak ako v prípade predchádzajúceho receptu, ak sa ti nechce rozmýšľať tak skombinuj:

  • 3 – 4 druhy syra: Mozzarella, Čedar, Parmezán, Gouda…
  • 3 – 4 mäsové výrobky (šunky, salámy): Prosciutto (prošuto), Chorizo (španielske), Jamón Curado, veľa ľudí sa poteší aj Vysočine alebo Loveckej saláme (ale pozor na kvalitu) :),
  • sušené paradajky v náleve,
  • olivy.

K takémuto tanieru môžeš nakrájať bagetky a zeleninu, prípadne pripraviť zeleninový šalát, ktorý pokvapkáš olivovým olejom a citrónovou šťavou.