Tento teplý šalát môžeš použiť aj ako prílohu k mäsu, rybe, tempehu alebo len tak. Ide o rýchlovku, ktorú máš hotovú za 10 minút.
Výhodou v tomto recepte sú tepelne spracované paradajky, ktoré zvyšujú hladinu Lykopénu (antioxidant) viac ako čerstvé. Šetrnou tepelnou úpravou sa stáva dostupnejším.
Ingrediencie
- 110 g fazuľových strukov,
- 70 g paradajky,
- ½ (50 g) červenej cibule,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 PL olivového oleja,
- 1 dcl vody,
- štipka soli a mletého čierneho korenia.
Voliteľné ingrediencie: chilli, oregano, hríby.
Recept (príprava)
- Ak použiješ čerstvé fazuľové struky, tak ich povar približne 4 – 5 minút v mierne vriacej vode, až kým nie su jasne zelené, ale stále mierne tvrdé. Následne ich vyber a opláchni pod studenou vodou, aby boli úplne studené. Pokiaľ použiješ mrazené, tak tento krok vynechaj.
- Nakrájaj si nadrobno cibuľu a strúčik cesnaku, prípadne chilli.
- Na panvici a oleji orestuj cibuľu s cesnakom do zlatista. Ak máš chilli tak ho rovno môžeš pridať.
- Mrazené fazuľové struky: Pridaj fazuľové struky (prípadne aj hríby), soľ, korenie, premiešaj a podlej trochou vody. Panvicu prikry a fazuľku dus asi 4 – 5 minút na miernom stupni za občasného miešania. Hlavne, aby rozmrzla a bola jasne zelená.
Uvarené struky: Pridaj predvarené (krok 1) fazuľové struky, soľ, korenie, premiešaj a 2 min porestuj za občasného miešania. Pokiaľ chceš túto zmes s hríbmi, tak ich vlož do panvice minútku pred fazuľkou. - Následne do panvice pridaj na malé kúsky nakrájané paradajky (je jedno či ¼ alebo menšie), premiešaj, porestuj približne 2 minúty a odstráň z tepla.
Nutričné hodnoty nájdeš v databáze potravín na webe Výživové tabuľky v kategórií „Hotové jedlá, polotovary a iné výrobky“ a v podkategrórií „Bezmäsité jedlá“. Alebo klikaj priamo sem: Restované fazuľové struky s cesnakom a paradajkou, Výživové tabuľky.
Pre lepší prehľad svojich kalórií a živín, si môžeš jedlo vložiť rovno do jedálnička!