RECEPT – Hummus

Recept Hummus
Recept Hummus


Hummus je vhodný pre ľudí s bezlepkovou a bezlaktózovou diétou. Tiež pre vegetariánov, vegánov a pre tých, ktorí sa vyhýbajú sladidlám. Či už umelým alebo prírodným. 
Recept približne pre 4 porcie.

Obsahuje alergény
11. sezamové semená a výrobky z nich.

Ingrediencie

1 ¼ šálky, 150 g surového cíceru (alebo 220 g vareného/konzervovaného),
½ (80 g) šálky Tahini sezamová pasty,
¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy,
2 strúčiky cesnaku (jemne mletý),
½ až 1 lyžica studenej vody,
štipka soli, čierneho korenia.

Voliteľné ingrediencie: štipka Kajenského korenia (červené), štipka mletej rasce.

Recept (príprava)

  1. V kuchynskom robote zmixujeme: Tahini, citrónovú šťavu, cesnak, vodu, soľ, čierne korenie a prípadne ďalšie voliteľné ingrediencie.
  2. Pridaj cícer a zmes mixuj až kým nebude hladká. Ak je konzistencia príliš hustá, pridaj trochu studenej vody. Zmes po odstáti v chladničke zhustne. Takže ak sa ti zdá jemné redšia, nevadí to. Ak sa ti zdá moc riedka, pridaj pár kúskov cíceru (vareného alebo konzervovaného).
  3. Hummus pri servírovaní môžeš pokvapkať olivovým olejom, posypať petržlenovou vňaťou alebo inými voliteľnými ozdobami ako napríklad: mletou rascou, červenou paprikou, Kajenským korením.


Nutričné hodnoty nájdeš na webe v sekcii bezmäsitých hotových jedál a pod názvom Hummus (recept). Takže si ho môžeš vložiť aj do jedálnička!