Výborná inšpirácia na recept: Avocado toast (chlieb s avokádom, makrelou a vajíčkom) od #Surfkitchen.
Jedlo obsahuje alergény:
1.obilniny obsahujúce lepok,
3.vajcia a výrobky z nich,
4.ryby a výrobky z nich,
11.sezamové semená a výrobky z nich.
Jedlo si môžeš prispôsobiť tak, aby vyhovovalo tvojim zdravotným potrebám a neobsahovalo príslušný alergén.
Ingrediencie
Ingrediencie sú na 2 krajce chlebíka (626 gramov), odporúčané pre 2 porcie / osoby. Veľkosť 1 porcie je približne 313 gramov.
- 2 krajce (70 g) kvalitného kváskového chleba,
- 160 g filet z údenej makrely,
- 2 ks vajcia (M),
- 1 ks (140 g) zrelého avokáda,
- 1 ČL (4,6 g) avokádového oleja,
- 4 ks (60 g) cherry paradajok,
- 40 g červenej kapusty,
- 3 g sezamových čiernych semien,
- sušené chipotle chilli,
- 40 g mungo klíčkov,
- strúčik cesnaku,
- čerstvá bazalka,
- kvalitná morská soľ,
- čierne korenie.
Recept (príprava)
V prvom rade si uvaríme pošírované vajíčka, ale jednoduchším spôsobom:
- Do malej misky si vložíme potravinársku fóliu a jej vnútornú stranu potrieme avokádovým olejom.
- Do tejto misky s fóliou rozbijeme 1 vajíčko a zaviažeme.
- Zaviazané vajíčko dáme variť do vriacej vody na 4,5 minúty.
- Po uvarení vložíme do misky so studenou vodou a necháme tam vajíčko 5 minút odpočívať (stále vo fólii).
Tento istý postup opakujeme aj pri príprave druhého vajíčka na druhú porciu.
Zatiaľ pokračujeme v príprave chlebíka:
- Odkrojíme si 2 krajce, ktoré sú cca 2 cm široké (spolu 70 gramov).
- Opražíme ich na suchej panvici a potom vrchnú stranu potrieme cesnakom.
- Tento opražený chlieb si nachystáme na taniere, aby sa nám lepšie skladali veci na vrch.
- Avokádo si prekrojíme na polovicu, vyberieme kôstku a polievkovou lyžicou vyberieme avokádo zo šupky tak, aby nám ostalo v jednom celku.
- Položíme ho plochou stranou na dosku na krájanie. Krájame cca 3 mm pásiky.
- Keď máme avokádo nakrájané, podsunieme si pod neho nožík a dlaňou potlačíme avokádo tak, aby sa nám spravil vejár. Potom ho prenesieme nožíkom na toast (chlieb).
- Avokádo si posypeme sezamovými semiačkami, posolíme a okoreníme.
- Potom si na neho natrháme menšie kúsky údenej makrely, plátky červenej kapusty, cherry paradajky a mungo klíčky.
- Z potravinovej fólie vyberieme pošírované vajíčko a položíme na vrch chlebíka.
- Vajíčko posolíme a jemne posypeme sušeným chipotle chilli.
- Ozdobíme bazalkovými listami a pokvapkáme avokádovým olejom.
Tento istý postup opakujeme aj pre druhý krajec chlebu.
Pre lepší prehľad svojich kalórií, si môžeš jedlo vložiť rovno do jedálnička!
Nutričné hodnoty nájdeš v databáze potravín na webe Výživové tabuľky v kategórií „Hotové jedlá, polotovary a iné výrobky“ a v podkategórií „Mäsité jedlá„.
Alebo klikaj priamo sem:
Tento recept nám poskytla šikovná kuchárka, ktorej krásne kulinárske výtvory môžeš sledovať na jej stránke #Surfkitchen.