Výhody aplikácie Nutrelino

Výhody aplikácie Nutrelino
Výhody aplikácie Nutrelino

Nutrelino nie je iba aplikácia na zapisovanie jedla a počítanie kalórií. Snažíme sa ti prinášať oveľa viac a to vďaka množstvu funkcií, ktoré ti pri správnom používaní pomôžu aj so zdravším, vyváženejším stravovaním a lepšou voľbou potravín. Vďaka tomu je potom možné dosiahnúť cieľ – chudnutie, priberanie alebo udržanie váhy – zdravšie, jednoduchšie a dlhodobo.

Aplikácia je moderná a veľmi intuitívna, takže tvorbu jedálničkov zvládnu aj začiatočníci. Trvá to navyše iba pár minút denne a máš tak jasný prehľad o svojom reálnom príjme, ktorý porovnávame s odporúčanými hodnotami pre tvoj cieľ.

Aplikáciu Nutrelino môžeš používať na webe:

Alebo prostredníctvom iOS mobilnej aplikácie (Android app zatiaľ nemáme)



Čiže aké sú jednotlivé výhody aplikácie Nutrelino?


Údaje k potravinám iba z overených zdrojov

Pre zníženie rizika chybovosti údajov tvoríme databázu potravín my. Potraviny sú rozdelené na:

referenčné – údaje z výskumných centier krajín, takže poznáme aj hodnotu vitamínov a minerálnych látok. Najčastejšie ide o plodiny a prirodzené potraviny bez výrobného procesu – jablká, bazalka, ovsené vločky, mäso (surové, varené, pečené…), ryby, ryža…

– a na výrobky – údaje priamo z etikiet výrobkov.

Samozrejme si môžeš pridať aj svoje potraviny sama, ktoré vidíš iba ty bežne v databáze potravín.

Databázu neustále rozširujeme. Zisti, aká je energetická hodnota potravín, makro a mikronutrienty, alergény a éčka, ktorých škodlivosť sme farebne odlíšili. Potraviny vieš detailne preskúmať alebo porovnať s inými v tabuľke.


Databáza potravín obsahujúca hodnoty z výskumov aj k tepelne upraveným verziám plodín a potravín

To, že tepelná verzia určitej potraviny na 100 g má iné kcal a nutričné hodnoty, ako jej surová verzia asi vieš…. Z výskumov tiež poznáme aj nutričné údaje k tepelne upraveným verziám surových potravín / plodín.

Napríklad v nej nájdeš: kuracie prsia – surové, varené, pečené, dusené, vyprážané… to isté nájdeš k ryži, zemiakom a množstve iných plodín / potravín.


Vyznaj sa konečne v neprehľadnom zložením potravín

Informácie zo zloženia sme upratali do prehľadného zoznamu:
zloženie výrobku,
– zoznam a farebné rozlíšenie obsahujúcich alergénov, ktoré môže potravina obsahovať,
– zoznam a farebné rozlíšenie éčok podľa škodlivosti na bezpečné, prijateľné, menej vhodné, nebezpečné a nepovolené,
– zoznam nutričných hodnôt s detailným a prehľadným rozložením všetkých makro a mikro živín a jednotlivých pod-zložiek.


Rýchle označenia vhodností pri potravinách

Vďaka označeniu vhodností potraviny, ktoré vidíš priamo pod názvom, rýchlo zistíš, či je potravina bezlepková, bez laktózy, bez cukru, vegetariánska, s nízkym obsahom soli/sodíka atď.


Prehľadné a prepracované kalkulačky s malou odchýlkou

Vypočítame ti denný kalorický príjem, pomer bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov, vlákniny a ďalších živín. Spoznáš orientačnú hodnotu BMR, TDEE a BMI. Všetky údaje sa ti prenesú do jedálnička a ty budeš hravo vedieť ako schudnúť, pribrať alebo sa zdravšie stravovať.

Všetky výpočtky prebiehajú rýchlo a jednoducho, na základe tvojich údajov a času za ktorý chceš schudnúť / pribrať (funkcia dostupná v osobnom profile užívateľov).

Kalkulačky sme nastavovali podľa historicky najlepších výskumov a vzorcov. Takže naším výpočtom aj naozaj dôverujeme.


Rýchle a intuitívne zapisovanie potravín do jedálničkov

Väčšina našich užívateľov si veľmi pochvaľuje to aká je aplikácia moderná a intuitívna. Vďaka tomu jej používanie zvládne aj začiatočník.

Potraviny si do jedálnička pridáš rýchlo, iba s pár klikmi. Celodenné zapisovanie ti nezaberie viac ako 15-20min denne a tým skúseným tak 10 minút. Je to „krátky čas za veľa muziky“, lebo budeš presne vedieť koľko a ako sa stravovať.

Keď nám začína záležať na finančnej gramotnosti malo by záležať aj na tej nutričnej.


Sledovanie všetkých dôležitých živín pre zdravie

Myslíme aj na tvoje zdravie a lepšiu voľbu potravín.

Vďaka Nutrelino sleduješ aj príjem vitamínov, minerálov, cukrov, nasýtených tukov (SAFA), soli, voľného cukru atď. Tieto údaje máme vďaka výskumným potravinárskym centrám jednotlivých krajín a tiež ak tieto údaje uvedie výrobca na obale (ak nie, nemusíš sa báť, potom ide zväčša o zanedbateľné množstvo, inak by sa s tým výrobca určite pochválil).

Všetky funkcie a analýzy sú urobené tak, aby ti pomohli odhaliť chyby v stravovaní.


Prispôsobenie kalorického príjmu po zapísaní športovej aktivity

Odteraz sa nemusíš báť evidovať si aj športové aktivity, aby ti nerozhádzali kcal príjem. V Nutrelino dodržiavame pomer deficitu / nadbytku, ktorý si si nastavil/a, akurát zabezpečíme, aby si sa vyhol extrémom. Pomer je vždy rovnaký.

Športovú aktivitu v Nutrelino zapisuješ priamo do jedálničkov a to platí aj pre mobilnú iOS aplikáciu. Touto aktivitou sa navyšuje energetický výdaj a preto dochádza k úprave hodnôt odporúčaného príjmu priamo v jedálničku. Stále je však prihliadané na tvoj cieľ. 

Týmto predchádzame extrémnemu zníženiu príjmu pri kalorickom deficite, alebo naopak, aby si mal/a pri naberaní dostatočne veľký príjem a neznížil sa ti danou aktivitou. Pomer deficitu / surplusu zo základného výpočtu, ktorý si si nastavil je teda zachovaný.


Porovnanie 3 potravín v prehľadnej tabuľke

Ak sa nevieš rozhodnúť, ktorú potravinu kúpiť a nechceš sa preklikávať na mobile v obchode medzi 3 ma rôznymi obrazovkami, stačí ak si tieto 3 potraviny porovnáš a všetky hodnoty vidíš v prehľadnej tabuľke – jednu potravinu a hodnotu vedľa druhej, žiaden zmätok.


Upozornenie na alergény

Ak si v profile nastavíš alergény, ktorým sa musíš vyhýbať, upozorníme ťa na ich výskyt v potravine aj priamo v jedálničku, pre tvoju väčšiu bezpečnosť.


U nás si nastavíš čo potrebuješ

Vieš si upraviť a teda personalizovať nami odporúčané hodnoty kalórií a makronutrientov (v prípade low carb alebo keto diéty).
Vieš si tiež nastaviť vlastné TDEE (celkový denný výdaj energie) pre jedálniček podľa športových hodiniek. Tiež si vieš personalizovať počet chodov počas dňa pre aktuálny alebo všetky jedálničky…


Analýzy a štatistiky tvojho progresu

V Nutrelino si vieš zapisovať a sledovať historický vývoj tvojej hmotnosti a rôznych telesných mier:
– čistá hmotnosť bez tuku,
– svalová hmota,
– boky (cm),
– pás (cm),
– stehno (cm),
– biceps (cm),
– krk (cm),
– lýtka (cm),
– zadok (cm),
– telesný tuk (%),
– voda v tele (%),
– svalová hmota (%),
– kostrové svalstvo (%).

Tiež máš k dispozícii:
štatistiku energetickej bilancie,
príjmu a vývoja makro a mikronutrientov (vitamíny a minerály).

Svoj kalorický príjem a príjem makier si vieš sledovať na dennej báze alebo aj na týždennej.


Pitný režim

Zaznamenávanie pitného režimu a porovnanie s odporúčaným príjmom tekutín.

Je to u nás veľmi jednoduché. Čokoľvek si zapíšeš z tekutín do jedálnička, automaticky sa ti započíta aj do pitného režimu (prípadne sa môžeš rozhodnúť inak pri zapisovaní). Alebo môžeš na zaznamenávanie (vody napr.) využiť prednastavené 250 ml poháriky alebo si pridaj vlastné množstvo príjmu tekutín.


Tvorba takmer neobmedzeného počtu šablón na deň alebo na určitý chod

V Nutrelino si môžeš vytvoriť až 60 šablón, ktoré potom môžeš jednoducho vkladať do jedálničkov.

Šablóna na chod znamená, že si vieš vytvoriť predlohy na raňajky, desiatu, obed, olovrant alebo večeru. Takto si vieš predpripraviť svoje bežné pokrmy, ktoré pravidelne konzumuješ. Následne si ich vieš vkladať do jednotlivých častí dňa / chodov (raňajky, desiata, obed….) v jedálničkoch.

Šablóna na celý deň znamená, že si vieš vytvoriť predlohy svojich bežný jedál, ktoré pravidelne konzumuješ počas celého dňa (napríklad: tréningové dni a dni kedy necvičíš).


Kalendár s prehľadom

V rýchlej orientácii ti pomôže aj kalendár, kde vidíš v ktorý deň máš vyplnený jedálniček a kde nie.


Obšírna a prepojená Databáza potravín a databáza éčok

Okrem databázy potravín, s množstvom informácii (ako aj detailné hodnoty vitamínov, minerálov a iných), vieš využiť aj databázu éčok s rôznymi informáciami o ečkách a s farebným odlíšením bezpečnosti jednotlivých éčok.

V oboch databázach vieš využiť základné a rozšírené (viac detailné) filtrovanie.

Navyše ak v databáze potravín v detaile určitej potraviny vidíš nejaké éčko, stačí na neho kliknúť (v zozname pre éčka) a zobrazia sa ti v databáze éčok detailné informácie k tomuto éčku.


Flexibilita v zapisovaní potravín

Využiť môžeš tak webovú, ako aj mobilnú ios aplikáciu. Môžeš si tiež zaznamenávať potraviny do jedálničkov priamo z databázy potravín, z detialu potraviny, v jedálničku, zo šablón, cez stredné plus v mobilnej aplikácii…

Viac detailných informácii nájdeš aj v týchto článkoch: