VLÁKNINA – odporúčania, pozitívne prínosy, nedostatok

VLÁKNINA – odporúčania, pozitívne prínosy, nedostatok
VLÁKNINA – odporúčania, pozitívne prínosy, nedostatok

Trochu teórie na úvod

Vláknina je pre človeka nestráviteľná, a predsa ide o významnú zložku potravy. Celulóza a lignín tvoria hrubú vlákninu. Hrubá vláknina s hemicelulózou a pektínom tvoria potravinovú vlákninu.

Potravinová vláknina je:

  • Rozpustná
    Je schopná viazať vodu, zväčšuje črevný obsah, reguluje trávenie a vstrebávanie živín. Tiež riedi toxické látky v črevách, znižuje cholesterol v krvi a je vhodná pri liečbe obéznych pacientov.
    Pôsobí ako prebiotikum (živina pre črevnú mikroflóru).
    Zdrojom sú napríklad: strukoviny, zelenina, ovocie, cesnak, cibuľa, topinambury a pod.
  • Nerozpustná
    Prechádza v nezmenenej forme tenkým a hrubým črevom. Zvyšuje pocit sýtosti, spomaľuje vstrebávanie energie z potravy, zväčšuje objem stolice. Je teda dobrá proti zápche a viaže na seba škodlivé látky. Dôležité je dodržiavať správny pitný režim, aby mohla vláknina plniť svoju funkciu.
    Zdrojom sú najmä: ryža, otruby, ľanové semiačka, celozrnné výrobky, orechy, fazuľa, karfiol, zeler.

Odporúčaný pomer rozpustnej vs. nerozpustnej vlákniny 3 : 1

Pozitívne účinky vlákniny

  • má dobrý vplyv na hladinu cukru v krvi, preto je veľmi vhodná pre diabetikov,
  • znižuje hladinu cholesterolu a tukov,
  • znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva,
  • pomáha pri nadváhe,
  • pomáha pri zápche a pri problémoch s hemoroidmi,
  • pomáha pri žlčových kameňoch,
  • udržiava zdravú črevnú mikroflóru,
  • pôsobí preventívne proti nádorom hrubého čreva a konečníka,
  • riedi toxické látky v črevách, pretože na seba tieto látky viaže.

Nedostatok vlákniny

Ako už vyplýva z pozitívnych účinkov vlákniny, jej nedostatok bude mať opačné prejavy. A to:

  • častá zápcha a nepravidelné vyprázdňovanie,
  • zhoršené trávenie a črevné ťažkosti,
  • zvýšené hladiny cholesterolu a tukov,
  • častý hlad,
  • možná príčina nadváhy,
  • zhoršené vstrebávanie cukrov.

Nadbytok vlákniny

Pozor! Aj nadbytok vlákniny môže škodiť. Nekonzumuj jej viac ako 50 – 60 g denne.

Pretože:

  • znižuje vstrebávanie niektorých minerálnych látok, ako napríklad: železo, zinok, horčík, vápnik,
  • bude ťa nafukovať,
  • budeš mať bolesti brucha a hnačky.

Odporúčaný príjem vlákniny

Súčasný príjem vlákniny sa pohybuje okolo 15g denne. Čo je žalostne málo.

  • U dospelého človeka by sa mal príjem vlákniny pohybovať medzi 25 – 35 g denne. Niektoré zdravotnícke inštitúcie odporúčajú dodržať príjem 35 g denne.
  • U detí:
    • do 1 roku by malo dieťa konzumovať 5 g vlákniny denne,
    • od 2 do 3 roku života je odporúčaný denný príjem 5 – 10 g,
    • medzi 4. – 9. rokom by mal byť príjem okolo 15 g denne,
    • u starších detí by mal byť príjem 15 – 20 g denne.
  • Športovci by mali prijať trochu vyššiu dávku vlákniny, zhruba 25 – 40 g denne.

Zdroje vlákniny

Medzi najlepšie zdroje vlákniny patria:

  • strukoviny,
  • čerstvá zelenina a ovocie,
  • topinambury,
  • ryža, či už klasická alebo hnedá (natural má o trochu vyšší obsah vlákniny),
  • celozrnné výrobky, ako napríklad cereálie, chlieb a pečivo,
  • ľanové semiačka a orechy,
  • sójové výrobky, napríklad bôby, tofu a tempeh.

Ak si mixuješ alebo odšťavuješ ovocie, tak nevyhadzuj dužinu, ale si ju do tejto šťavy pridaj. Obsahuje totiž množstvo vlákniny a tým nie je nárast hladiny inzulínu až taký prudký.

Konzumuj veľa čerstvých potravín a na výrobkoch sleduj časť „vlákniny“ na etikete. Množstvo skonzumovanej vlákniny vidíš aj v jedálničku vo Výživových tabuľkách.