RECEPT – Tuniakovo – avokádová nátierka s kurkumou a chilli

Recept Tuniakovo – avokádová nátierka s kurkumou a chilli
Recept Tuniakovo – avokádová nátierka s kurkumou a chilli

Inšpirácia na rýchlu nátierku, ktorú si môžeš vychutnať na raňajky, desiatu, olovrant… alebo vlastne kedykoľvek budeš mať chuť počas dňa.

Jedlo obsahuje alergény:
4. ryby a výrobky z nich – obsahuje,
7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy – obsahuje.

Čas prípravy:
10 – 15 minút

Pokrm si môžeš prispôsobiť tak, aby vyhovoval tvojim zdravotným potrebám.

Ingrediencie

Ingrediencie sú na 4 – 6 porcií. Veľkosť porcie, samotnej nátierky, je približne 60 g.

  • 1 x zrelé avokádo (cca 180 g, bez kôstky a šupky cca 110 g),
  • 140 g drveného tuniaka v konzerve,
  • mladá cibuľka alebo šalotka (cca 50 g),
  • 3 – 4 ČL citrónovej alebo limetkovej šťavy,
  • 1 x malú chilli papričku,
  • cca ½ ČL kurkumy (približne 3 g),
  • ¾ PL masla (cca 10 g),
  • štipka čierneho korenia.

Recept (príprava)

  1. Pripravíme si hlbokú misku, kde budeme postupne dávať všetky ingrediencie.
  2. Mladú cibuľku alebo šalotku nasekáme na drobno spolu s chilli papričkou a vložíme do misky.
  3. Avokádo rozkrojíme a kôstku vyhodíme. Dužinu vyberieme, napríklad lyžicou a vložíme do misky.
  4. Tuniaka, kurkumu, čierne korenie a maslo vložíme tiež do misky a všetko spolu poriadne rozmixujeme, buď normálnym alebo ponorným mixérom.
  5. Citrónovú/limetkovú šťavu pridávame postupne, počas mixovania a ochutnávame, aby sme dosiahli požadovanú chuť.

Poznámka: Niekedy sa môže stať, že tuniak obsahuje veľa vody. Je možné šťavu z konzervy odliať do pohára a túto pridávať postupne počas mixovania.

Nutričné hodnoty nájdeš v databáze potravín na webe Výživové tabuľky v kategórií „Hotové jedlá, polotovary a iné výrobky“ a v podkategrórií „Nátierky, pomazánky, krémy (nie mliečne)“. Alebo klikaj priamo sem: Tuniakovo – avokádová nátierka s kurkumou a chilli.

Pre lepší prehľad svojich kalórií a živín, si môžeš jedlo vložiť rovno do jedálnička!