RECEPT – Karfiolový steak s cviklovým hummusom a karfiolovým kuskusom

Karfiolový steak s cviklovým hummusom a karfiolovým kuskusom
Karfiolový steak s cviklovým hummusom a karfiolovým kuskusom


Máme tu niečo pre veganov a vegetariánov 🙂 . Výborné a krásne jedlo plné živín… Pozorne si prečítaj ingrediencie, pretože žltý karfiol, ktorý si môžeš a nemusíš zvoliť, sa pripravuje minimálne 2 hodiny vopred.

Ingrediencie sú zväčša pre 2 osoby, avšak pre hummus a žltý karfiol sú na 4-6 porcií. 


Jedlo obsahuje alergény:

8. orechy
11. sezamové semená a výrobky z nich
12. oxid siričitý a siričitany

Ružové korenie nepatrí medzi potravinové alergény, ale je druhovo príbuzné so stromom kešu, preto môže spôsobovať citlivejším ľudom alergickú reakciu.

Ingrediencie rozdelené podľa jednotlivých častí


Ingrediencie ku karfiolovému steaku (2 porcie):

  • 2x 120 g plátky karfiolu („steaky“),
  • 5 g chipotle chilli,
  • soľ,
  • olivový olej,
  • čierne korenie.


Ingrediencie pre karfiolový kuskus (2 porcie):

  • 100 g surového karfiolu (na ružičky),
  • štipka soli.


Ingrediencie na cviklový hummus (4 porcie):

  • 400 g cícer v konzerve,
  • 250 g varená cvikla,
  • 20 g olivový olej,
  • 15 g tahini pasta,
  • 3 g rímska rasca,
  • 3 g čierne korenie,
  • 1,5 g soľ,
  • šťava z ½ citróna.


Ingrediencie na žltý karfiol (približne 6 porcií, pripravuje sa aspoň 2 hodiny vopred):

  • 350 g karfiolu (na ružičky),
  • ½ ČL sušeného chilli,
  • 2x bobkový list,
  • 2 šálky vody (250 ml),
  • 2 šálky bieleho vinného octu (2x 240 ml),
  • cca ¼ šálky soli (cca 50 – 60 g),
  • 2 ČL cukru,
  • ½ ČL koriandrové semienka,
  • ½ ČL rímska rasca,
  • ¼ ČL kurkumy,
  • ½ PL celé rúžové korenie,
  • 4 hlavičky cesnaku (očistené a nakrájané na polovice).


Zvyšné ingrediencie na záver (pre 2 porcie):

  • 14 g lieskovcov,
  • 1 ks granátové jablko,
  • 2 x malá mrkva.

Recept (príprava) rozdelený podľa jednotlivých častí


Postup pre karfiolový steak:

  1. Rúru si predhrejeme na 180°C a na pekáč si nachystáme papier na pečenie.
  2. Na panvicu si nalejeme olivový olej a zapneme platničku na stredný ohrev.
  3. Naše predpripravené karfiolové steaky (2x 120 g plátky) si opečieme, cca 10 minút z každej strany, pokiaľ jemne neskaramelizujú.
  4. Karfiolové steaky posolíme, okoreníme, posypeme s chipotle chilli, uložíme na pripravený pekáč vyložený papierom a dáme piecť do predhriatej rúry na 15-20 min. Teplotu nastavíme na cca 160-180°C (záleží od rúry).
  5. Pečieme, kým nebudú mäkké a zlatisté.


Postup pre Hummus:

  1. Do mixéra si postupne vložíme všetky ingrediencie pre hummus a vymixujeme z nich hladkú pastu.
  2. Po vymixovaní ochutnáme a doplníme ingrediencie podľa našich preferencií.


Postup pre karfiolový kuskus:

  1. Do mixéra si dáme 100 g surového karfiolu (na ružičky) a rozmixujeme.
  2. Dochutíme štipkou soli.


Postup pre žltý karfiol (pripravujeme minimálne 2 hodiny vopred):

  1. 1 malý karfiol (350 g) rozdelíme na malé ružičky.
  2. Do sterilizovanej sklenenej nádoby si dáme tieto malé kúsky karfiolu, bobkový list a sušené chilli.
  3. Do hrnca si dáme vodu, ocot a všetky ostatné ingrediencie.
  4. Privedieme do varu a povaríme 5 minút.
  5. Zmes chvíľu necháme vychladnúť (nie úplne) a nalejeme ju do nachystanej nádoby s karfiolovými ružičkami.
  6. Nádobu zatvoríme tak, aby sa nám do nej nedostal vzduch a zmes necháme vychladnúť.

Servírovanie

  • Do stredu taniera si dáme hummus (cca 175 g na porciu) a rozotrieme ho lyžicou.
  • Po okraji nasypeme náš karfiolový kuskus.
  • Na hummus položíme steak, posypeme lieskovcami a semienkami z granátového jablka.
  • Žltý karfiol (približne 75 g na porciu) servírujeme buď v extra miske alebo ho nerovnomerne poukladáme na tanieri s karfiolovým steakom.
  • Ozdobíme bylinkami a mrkvou podľa chuti.


Pre lepší prehľad svojich kalórií, si môžeš jedlo vložiť rovno do jedálnička!

Kalorické a nutričné hodnoty nájdeš v databáze potravín na webe Výživové tabuľky v kategórií „Hotové jedlá, polotovary a iné výrobky“ a v podkategórií „Bezmäsité jedlá„.

Alebo klikaj priamo sem:


Tento recept nám poskytla šikovná kuchárka, ktorej krásne kulinárske výtvory môžeš sledovať na jej stránke #Surfkitchen.