RECEPT – Cuketové rezance s kuracím mäsom a paradajkovým pestom

cuketové rezance s kuracím mäsom a paradajkovým pestom
cuketové rezance s kuracím mäsom a paradajkovým pestom

Inšpirácia na obed alebo večeru! Výborné, zdravé a ľahké jedlo počas letných horúčav.

Čas prípravy:
45 minút

Obsahuje alergény:
1. obilniny obsahujúce lepok,
7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy,
8. orechy,
11. sezamové semená a výrobky z nich.

Vhodnosti:
Bez sladidiel
Jedlo si môžeš prispôsobiť tak, aby vyhovovalo tvojim zdravotným potrebám.

Ingrediencie

Ingrediencie sú na 4 porcie.

  • 4 menšie kuracie prsia
  • 2/3 šálky celozrnnej strúhanky
  • 2 lyžice sezamových semienok
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu
  • 3- 4 lyžice olivového oleja
  • čierne korenie
  • sladká paprika
  • sušené oregano
  • sušená bazalku
  • morská soľ

Na cuketové rezance:

  • 2 väčšie cukety
  • 2 lyžice olivového oleja
  • hrsť vlašských orechov (môžu byť aj mandle, lieskovce)
  • 2 lyžičky ľanových semienok (aj iné semienka)
  • 2 lyžičky konopných semienok
  • čierne korenie
  • ½ lyžičky morskej soli

Na paradajkové pesto:

  • 1 menšia biela cibuľa
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 stredne veľké paradajky
  • 2-3 struky prelisovaného cesnaku
  • 2 lyžice pesta zo sušených paradajok
  • 6-8 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky bazalky
  • 2 lyžičky oregana
  • čierne korenie
  • poľný šalát na ozdobenie
  • štipka morskej soli

Recept (príprava)

  1. Najprv si necháme rúru predhriať na 180 stupňov. Pripravíme si plech a vyložíme ho papierom na pečenie.
  2. Očistené kuracie prsia si nakrájame na kocky, potom ich vložíme do misky a polejeme olivovým olejom.
  3. V druhej miske máme nachystanú celozrnnú (bezlepkovú) strúhanku, sezam, parmezán, čierne korenie, bazalku, oregano, sladkú papriku a soľ. Všetky ingrediencie spolu zmiešame. Do tejto zmesi namáčame kuracie kúsky a poukladáme ich obalené na plech.
  4. Mäso pečieme približne 20 minút, pričom z jednej strany 10 minút, potom ich otočíme a ďalších 10 minút z druhej strany do zlatista. Kým sa mäso pečie v rúre, urobíme pesto a pokrájame cuketu.
  5. Cukety si najskôr umyjeme, odrežeme konce a zbavíme sa zelenej šupky. Škrabkou na zemiaky vytvárame z cukety rezance. Keď máme všetko oškrabané, odložíme cuketové rezance bokom.
  6. Paradajky pokrájame na malé kúsky, nadrobno nakrájame cibuľu a na kolieska pokrájame jarnú cibuľku. Na rozohriatom olivovom oleji opražíme do zlatista cibule, potom pridáme paradajky a necháme chvíľku podusiť, až kým nezmäknú.
  7. Nakoniec pridáme pesto, pretlak, bylinky, pretlačený cesnak s čiernym korením a jemne dosolíme. Dusíme ešte 2 – 3 minúty, potom paradajkovú zmes prelejeme do hlbokej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.
  8. Keď už je paradajkové pesto hotové, v panvičke na olivovom oleji restujeme cca 10 minút cuketové rezančeky so semienkami a vlašskými orechmi, dochutíme korením a môžeme podávať spolu s mäsovými nugetkami. Na ozdobenie môžeme pridať poľný šalát.

Nutričné hodnoty nájdeš v databáze potravín na webe Výživové tabuľky v kategórií „Hotové jedlá, polotovary a iné výrobky“ a v podkategrórií „Mäsité jedlá„. Alebo klikaj priamo sem: Cuketové rezance s kuracím mäsom a paradajkovým pestom, Fitshaker.

Pre lepší prehľad svojich kalórií, si môžeš jedlo vložiť rovno do jedálnička!

Zdroj:
Fitshaker