Ingrediencie sú na 8 porcií po 340 gramov. Po uvarení je celková hmotnosť približne 2720 gramov.
Jedlo obsahuje alergény:
1. Obilniny obsahujúce lepok
4. Ryby a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy
9. Zeler a výrobky z neho.
Ingrediencie
- 500 g mleté bravčové a hovädzie mäso (mix),
- 100 g Pancetta alebo slanina,
- 200 g mrkva,
- 150 g zeler,
- 70 g cibuľa,
- 30 g pór,
- 10 g cesnak,
- 60 g jarná cibuľka,
- 5 g z každého = tymian, rozmarín,
- 5 g ligurček a petržlenová vňať,
- 0,3 l hovädzí vyvar,
- 1 dcl červene víno
- 15 ml Lea & Perrins Worcester,
- 200 g paradajkový pretlak,
- 5 g cukor,
- 10 g granulovaný cesnak,
- 1 PL repkový olej (15 g),
- 1,5 kg zemiaky,
- 10 g maslo,
- 15 ml mlieko,
- 100 g syru cheddar,
- soľ a čierne korenie.
Recept (príprava)
- Prvý krok je nachystať si „Mise en place“ – všetko si predpripraviť a nakrájať do malých misiek.
- Mrkvu, zeler, cibuľu a Pancettu si nakrájame na malé kocky (cca 0,5 x 0,5 cm). Cesnak a pór si nakrájame na tenké plátky.
- Mäso vyberieme z chladničky, aby nebolo úplne studené.
- Zemiaky si očistime a dáme variť do osolenej vody. Varíme ich do mäkka.
- Vyberieme si široký a plytký hrniec. Necháme ho mierne rozohriať a nalejeme do neho repkový olej.
- Postupne pridávame: Pancettu, cibuľu, cesnak, pór, mrkvu, zeler, tymian a rozmarín.
- Keď sa nám zelenina s Pancettu opraží a následne chvíľu (pár minút) podusí, pridáme mäso.
- Mäso so zeleninou opäť opražíme.
- Pridáme paradajkový pretlak a Worcester a povaríme 5 minút.
- Pridáme červene víno a necháme odpariť alkohol, čiže opäť povaríme, cca 5 minút.
- Následne podlejeme vývarom a zakryjeme. Dusíme približne 15 minút.
- Potom dochutíme soľou, korením, cukrom a nakrájanými bylinkami – ligurček a petržlenová vňať.
- Uvarené zemiaky si zlejeme z vody a kým sú teplé, pridáme do nich maslo a mlieko. Vymiešame ich na kašu a dochutíme soľou.
- Do zapekacej misy si dáme na spodok našu mäsovú zmes a pokryjeme ju rovnomerne zemiakovou kašou.
- Vrch posypeme syrom – ideálne cheddar a dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 min.
- Po dopečení jedlo posypeme jarnou cibuľkou a podávame teplé.
Pre lepší prehľad svojich kalórií, si môžeš jedlo vložiť rovno do jedálnička!
Kalorické a nutričné hodnoty nájdeš v databáze potravín na webe Výživové tabuľky v kategórií „Hotové jedlá, polotovary a iné výrobky“ a v podkategórií „Mäsité jedlá„.
Alebo klikaj priamo sem:
Tento recept nám poskytla šikovná kuchárka, ktorej krásne kulinárske výtvory môžeš sledovať na jej stránke #Surfkitchen.