RECEPT – Cottage pie, #Surfkitchen.

Cottage pie, Surfkitchen
Cottage pie, Surfkitchen


Ingrediencie sú na 8 porcií po 340 gramov. Po uvarení je celková hmotnosť približne 2720 gramov.


Jedlo obsahuje alergény:

1. Obilniny obsahujúce lepok
4. Ryby a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy
9. Zeler a výrobky z neho.


Ingrediencie

  • 500 g mleté bravčové a hovädzie mäso (mix),
  • 100 g Pancetta alebo slanina,
  • 200 g mrkva,
  • 150 g zeler,
  • 70 g cibuľa,
  • 30 g pór,
  • 10 g cesnak,
  • 60 g jarná cibuľka,
  • 5 g z každého = tymian, rozmarín,
  • 5 g ligurček a petržlenová vňať,
  • 0,3 l hovädzí vyvar,
  • 1 dcl červene víno
  • 15 ml Lea & Perrins Worcester,
  • 200 g paradajkový pretlak,
  • 5 g cukor,
  • 10 g granulovaný cesnak,
  • 1 PL repkový olej (15 g),
  • 1,5 kg zemiaky,
  • 10 g maslo,
  • 15 ml mlieko,
  • 100 g syru cheddar,
  • soľ a čierne korenie.


Recept (príprava)

  1. Prvý krok je nachystať si „Mise en place“ – všetko si predpripraviť a nakrájať do malých misiek.
  2. Mrkvu, zeler, cibuľu a Pancettu si nakrájame na malé kocky (cca 0,5 x 0,5 cm). Cesnak a pór si nakrájame na tenké plátky.
  3. Mäso vyberieme z chladničky, aby nebolo úplne studené.
  4. Zemiaky si očistime a dáme variť do osolenej vody. Varíme ich do mäkka.
  5. Vyberieme si široký a plytký hrniec. Necháme ho mierne rozohriať a nalejeme do neho repkový olej.
  6. Postupne pridávame: Pancettu, cibuľu, cesnak, pór, mrkvu, zeler, tymian a rozmarín.
  7. Keď sa nám zelenina s Pancettu opraží a následne chvíľu (pár minút) podusí, pridáme mäso.
  8. Mäso so zeleninou opäť opražíme.
  9. Pridáme paradajkový pretlak a Worcester a povaríme 5 minút.
  10. Pridáme červene víno a necháme odpariť alkohol, čiže opäť povaríme, cca 5 minút.
  11. Následne podlejeme vývarom a zakryjeme. Dusíme približne 15 minút.
  12. Potom dochutíme soľou, korením, cukrom a nakrájanými bylinkami – ligurček a petržlenová vňať.
  13. Uvarené zemiaky si zlejeme z vody a kým sú teplé, pridáme do nich maslo a mlieko. Vymiešame ich na kašu a dochutíme soľou.
  14. Do zapekacej misy si dáme na spodok našu mäsovú zmes a pokryjeme ju rovnomerne zemiakovou kašou.
  15. Vrch posypeme syrom – ideálne cheddar a dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 min.
  16. Po dopečení jedlo posypeme jarnou cibuľkou a podávame teplé.


Pre lepší prehľad svojich kalórií, si môžeš jedlo vložiť rovno do jedálnička!

Kalorické a nutričné hodnoty nájdeš v databáze potravín na webe Výživové tabuľky v kategórií „Hotové jedlá, polotovary a iné výrobky“ a v podkategórií „Mäsité jedlá„.

Alebo klikaj priamo sem:



Tento recept nám poskytla šikovná kuchárka, ktorej krásne kulinárske výtvory môžeš sledovať na jej stránke #Surfkitchen.