Personalizácia a editácia odporúčaných hodnôt denného príjmu kalórií a makronutrientov v Nutrelino

Personalizácia a editácia odporúčaných hodnôt denného príjmu kalórií a makronutrientov v Nutrelino
Personalizácia a editácia odporúčaných hodnôt denného príjmu kalórií a makronutrientov v Nutrelino


Nutrelino je moderná a intuitívna aplikácia, ktorá ti prinesie viac, ako iba databázu potravín a počítanie kalórií.

Databázu neustále rozširujeme a nájdeš v nej údaje k výrobkom priamo z etikiet a aj globálne referenčné potraviny, kde vďaka výskumom poznáme vitamíny, minerály a iné živiny. Už teraz obsahuje viac ako 55 tisíc potravín so Slovenského, Českého a postupne sa navyšuje počet potravín aj z Amerického trhu.

Zloženie potravín sme detailne rozdelili do prehľadného zoznamu, kde nájdeš viditeľne separované alergény a éčka, ktoré sme navyše farebne odlíšili podľa ich úrovne škodlivosti.

Všetky funkcie a analýzy sú urobené tak, aby ti pomohli odhaliť chyby v stravovaní, s lepšou voľbou potravín, chudnutím alebo priberaním.

Nutrelino všetko vypočíta za teba a navrhne ti aj denný príjem kalórií, bielkovín, tukov, sacharidov a iných živín. Vďaka tvojim údajom a detailným informáciám k potravinám, najmä k referenčným, ti vieme ukázať aj tvoj príjem vitamínov, minerálov a to v porovnaní s odporúčanými dennými dávkami.

Spoznáš orientačnú hodnotu BMR, TDEE a BMI. Všetky údaje sa ti prenesú do jedálnička a ty budeš hravo vedieť ako chudnúť, pribrať alebo sa zdravo stravovať.

A o tomto práve bude náš dnešný článok. Naše odporúčania spočívajú v rovnováhe príjmu živín a podľa kvalitných randomizovaných dlhoročných výskumov a odporúčaní. Lenže každý človek je individuálny a nie každému pasuje rovnováha všetkých živín. Sú ľudia, ktorí musia dodržiavať špeciálnu diétu, kvôli zdravotnej diagnóze a tak musia ponížiť príjem niektorého z makronutrientov.

Vďaka PREMIUM účtu si vieš personalizovať a ľubovoľne upraviť hodnoty odporúčaného prímu kalórií a pomeru bielkovín, tukov a sacharidov.


Nastavenie vlastných hodnôt kalorického príjmu a pomeru makronutrientov


Nastavenie vlastných hodnôt slúži na to, aby si si vedel/a personalizovať rozloženie makronutrientov a energie podľa svojej potreby (napríklad v prípade špeciálneho stravovania v KETO diéte a pod.). Uložením zmien aktivuješ to, čo si si nastavil/a pre všetky nové jedálničky, ktoré si budeš vytvárať. Nastavenie nefunguje už pre staré vytvorené jedálničky.

Zadávaj hodnoty, ktoré dodržiavaš v deň bez športovej aktivity. Pokiaľ si v jedálničku zadáš aktivitu, dopočítajú sa ti nutričné hodnoty pomerom, ktorý vychádza z tvojich nových hodnôt.

V nastavení vidíš aj kontrolný prepočet, ktorý slúži na overenie tebou zadaných údajov. To znamená, či výsledná energia z upravených makronutrientov sedí s uvedenou energetickou hodnotou. Keďže majú makronutrienty určitú kalorickú hodnotu, počítame s odchýlkou maximálne do 10 kcal.


Kalorická hodnota jednotlivých makronutrientov

  • bielkoviny = 4 kcal / g
  • tuky = 9 kcal / g
  • sacharidy = 4 kcal / g


Tlačítko „Návrat k pôvodným hodnotám“ znamená, že po označení sa ti v prepočte objavia nami vypočítané a odporúčané hodnoty.

P.S.: Pokiaľ si chceš upraviť iba jednorazovo energiu, tak túto funkciu nájdeš v konkrétnom jedálničku. Otvor si jedálniček, rozklikni si modré + a klikni na „zadať vlastné TDEE“. Aj pri tejto úprave aplikácia stále prihliada na tvoj cieľ (či chceš schudnúť, pribrať alebo si udržať váhu) a odporúčaný pomer makronutrientov, ktoré sa upravia podľa tebou zadanej energie.


Úprava hodnôt vo webovej aplikácii


Otvor si webovú aplikáciu Nutrelino a vpravo hore klikni na „Môj účet“ – „Môj profil“ – „Osobný profil“ – dole v zozname klikni na „Vlastné hodnoty“.

Úprava hodnôt webová verzia

Úprava hodnôt webová verzia


Uprav si hodnoty, ktoré potrebuješ, ale vždy musia sedieť s kalorickým príjmom. Čiže je to aj pre teba dobrá kontrola, aby si si nenastavil/a niečo zle a nenavýšil sa ti zbytočne kalorický príjem.



Úprava hodnôt v iOS mobilnej aplikácii


Otvor si našu iOS mobilnú aplikáciu Nutrelino, klikni na 3 bodky vpravo dole, potom „Osobný profil“ – „Vlastné hodnoty“. Uprav si hodnoty, ktoré potrebuješ. Kontrolný prepočet funguje rovnako, ako vo webovej aplikácii, takže ti postráži správnosť celkového pomeru makronutrientov a kalorického príjmu.

Úprava hodnôt v iOS aplikácii

Úprava hodnôt v iOS aplikácii




Prečítaj si aj ďalšie články, ktoré ti priblížia výhody a prácu s aplikáciou Nutrelino: