Inšpirácia na obed alebo večeru! Výborné, zdravé a ľahké jedlo počas letných horúčav.
Čas prípravy:
45 minút
Obsahuje alergény:
1. obilniny obsahujúce lepok,
7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy,
8. orechy,
11. sezamové semená a výrobky z nich.
Vhodnosti:
Bez sladidiel
Jedlo si môžeš prispôsobiť tak, aby vyhovovalo tvojim zdravotným potrebám.
Ingrediencie
Ingrediencie sú na 4 porcie.
- 4 menšie kuracie prsia
- 2/3 šálky celozrnnej strúhanky
- 2 lyžice sezamových semienok
- 4 lyžice strúhaného parmezánu
- 3- 4 lyžice olivového oleja
- čierne korenie
- sladká paprika
- sušené oregano
- sušená bazalku
- morská soľ
Na cuketové rezance:
- 2 väčšie cukety
- 2 lyžice olivového oleja
- hrsť vlašských orechov (môžu byť aj mandle, lieskovce)
- 2 lyžičky ľanových semienok (aj iné semienka)
- 2 lyžičky konopných semienok
- čierne korenie
- ½ lyžičky morskej soli
Na paradajkové pesto:
- 1 menšia biela cibuľa
- 2 jarné cibuľky
- 3 stredne veľké paradajky
- 2-3 struky prelisovaného cesnaku
- 2 lyžice pesta zo sušených paradajok
- 6-8 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky bazalky
- 2 lyžičky oregana
- čierne korenie
- poľný šalát na ozdobenie
- štipka morskej soli
Recept (príprava)
- Najprv si necháme rúru predhriať na 180 stupňov. Pripravíme si plech a vyložíme ho papierom na pečenie.
- Očistené kuracie prsia si nakrájame na kocky, potom ich vložíme do misky a polejeme olivovým olejom.
- V druhej miske máme nachystanú celozrnnú (bezlepkovú) strúhanku, sezam, parmezán, čierne korenie, bazalku, oregano, sladkú papriku a soľ. Všetky ingrediencie spolu zmiešame. Do tejto zmesi namáčame kuracie kúsky a poukladáme ich obalené na plech.
- Mäso pečieme približne 20 minút, pričom z jednej strany 10 minút, potom ich otočíme a ďalších 10 minút z druhej strany do zlatista. Kým sa mäso pečie v rúre, urobíme pesto a pokrájame cuketu.
- Cukety si najskôr umyjeme, odrežeme konce a zbavíme sa zelenej šupky. Škrabkou na zemiaky vytvárame z cukety rezance. Keď máme všetko oškrabané, odložíme cuketové rezance bokom.
- Paradajky pokrájame na malé kúsky, nadrobno nakrájame cibuľu a na kolieska pokrájame jarnú cibuľku. Na rozohriatom olivovom oleji opražíme do zlatista cibule, potom pridáme paradajky a necháme chvíľku podusiť, až kým nezmäknú.
- Nakoniec pridáme pesto, pretlak, bylinky, pretlačený cesnak s čiernym korením a jemne dosolíme. Dusíme ešte 2 – 3 minúty, potom paradajkovú zmes prelejeme do hlbokej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.
- Keď už je paradajkové pesto hotové, v panvičke na olivovom oleji restujeme cca 10 minút cuketové rezančeky so semienkami a vlašskými orechmi, dochutíme korením a môžeme podávať spolu s mäsovými nugetkami. Na ozdobenie môžeme pridať poľný šalát.
Nutričné hodnoty nájdeš v databáze potravín na webe Výživové tabuľky v kategórií „Hotové jedlá, polotovary a iné výrobky“ a v podkategrórií „Mäsité jedlá„. Alebo klikaj priamo sem: Cuketové rezance s kuracím mäsom a paradajkovým pestom, Fitshaker.
Pre lepší prehľad svojich kalórií, si môžeš jedlo vložiť rovno do jedálnička!
Zdroj:
Fitshaker