RECEPT – Jahodovo-banánový chlebík s kokosom

Recept Jahodovo-banánový chlebík s kokosom
Recept Jahodovo-banánový chlebík s kokosom

Výborný a chutný chlebík, ktorý zvládneš hravo doma upiecť. K receptu uvádzame aj alergény a vhodnosti. Tieto sú orientačné, keďže si môžeš dané ingrediencie zmeniť za bezlepkové alebo bezlaktózové. Z chleba by si mal/a mať 12 porcií (krajcov).

Čas prípravy:
75 minút

Obsahuje alergény
1. obilniny obsahujúce lepok,
3. vajcia a výrobky z nich,
7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy.

Vhodnosti
Nízkotučný, vhodný pri diéte pre nízky obsah soli/sodíka.

Ingrediencie

  • 250 g špaldovej múky,
  • lyžička prášku do pečiva bez fosfátov,
  • ¾ lyžičky sódy bikarbóny,
  • ¼ lyžičky soli,
  • 4 zrelé banány,
  • lyžica roztopeného kokosového oleja,
  • 2 lyžice kokosového cukru (príp. kvalitného trstinového),
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu,
  • 1 vajce,
  • 50 g bieleho gréckeho jogurtu,
  • 2 lyžice mlieka,
  • 120 g malín a 250 g jahôd,
  • 5 lyžíc chia semienok (mletých),
  • 50 g kokosových čipsov alebo strúhaného kokosu,
  • pár jahôd a trochu kokosu (na ozdobu).

Recept (príprava)

  1. V miske zmiešame špaldovú múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  2. Vo väčšej miske roztlačíme vidličkou banány, pridáme kokosový cukor, vajce, kokosový olej, jogurt, vanilkový extrakt a mlieko. Miešame spolu, až kým sa všetko krásne nespojí a nezostane hladké a krémové.
  3. Pomaly a postupne primiešame všetky suché ingrediencie z bodu 1 a dobre spolu premiešame, až kým nebude cesto jednoliate a vláčne.
  4.  Jahody nasekáme na malé kocky, maliny roztlačíme vidličkou. Opatrne ich, spolu s kokosom a chia semienkami, primiešame do cesta.
  5. Rúru na pečenie vyhrejeme na 180 °C. Zatiaľ vymastíme formu maslom a vysypeme trochou špaldovej múky. Použiť môžeme formu na chlieb. Nalejeme do nej cesto, uhladíme a na vrchu ozdobíme na plátky nakrájanými jahodami a kokosom.
  6. Pečieme 50 – 65 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky vašej nádoby. Keď je chlebík na vrchu dozlatista upečený a pri vpichnutí špajdle alebo špáradla sa už cesto nelepí, chlebík vyberieme a necháme dobre vychladnúť, kým ho budeme krájať.


Nutričné hodnoty nájdeš na webe v kategórii hotových jedál a podkategórii „prílohy“, pod názvom: Jahodovo-banánový chlebík s kokosom, Fitshaker. Takže si ho môžeš vložiť aj do jedálnička!

Zdroj receptu:
Fitshaker