Výborný a chutný chlebík, ktorý zvládneš hravo doma upiecť. K receptu uvádzame aj alergény a vhodnosti. Tieto sú orientačné, keďže si môžeš dané ingrediencie zmeniť za bezlepkové alebo bezlaktózové. Z chleba by si mal/a mať 12 porcií (krajcov).
Čas prípravy:
75 minút
Obsahuje alergény:
1. obilniny obsahujúce lepok,
3. vajcia a výrobky z nich,
7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy.
Vhodnosti
Nízkotučný, vhodný pri diéte pre nízky obsah soli/sodíka.
Ingrediencie
- 250 g špaldovej múky,
- lyžička prášku do pečiva bez fosfátov,
- ¾ lyžičky sódy bikarbóny,
- ¼ lyžičky soli,
- 4 zrelé banány,
- lyžica roztopeného kokosového oleja,
- 2 lyžice kokosového cukru (príp. kvalitného trstinového),
- 2 lyžičky vanilkového extraktu,
- 1 vajce,
- 50 g bieleho gréckeho jogurtu,
- 2 lyžice mlieka,
- 120 g malín a 250 g jahôd,
- 5 lyžíc chia semienok (mletých),
- 50 g kokosových čipsov alebo strúhaného kokosu,
- pár jahôd a trochu kokosu (na ozdobu).
Recept (príprava)
- V miske zmiešame
špaldovú múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- Vo väčšej miske
roztlačíme vidličkou banány, pridáme kokosový cukor, vajce, kokosový olej,
jogurt, vanilkový extrakt a mlieko. Miešame spolu, až kým sa všetko krásne
nespojí a nezostane hladké a krémové.
- Pomaly a postupne
primiešame všetky suché ingrediencie z bodu 1 a dobre spolu premiešame, až
kým nebude cesto jednoliate a vláčne.
- Jahody nasekáme na malé kocky, maliny roztlačíme
vidličkou. Opatrne ich, spolu s kokosom a chia semienkami, primiešame do cesta.
- Rúru na pečenie
vyhrejeme na 180 °C. Zatiaľ vymastíme formu maslom a vysypeme trochou špaldovej
múky. Použiť môžeme formu na chlieb. Nalejeme do nej cesto, uhladíme a na vrchu
ozdobíme na plátky nakrájanými jahodami a kokosom.
- Pečieme 50 – 65
minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky vašej nádoby. Keď je chlebík na vrchu
dozlatista upečený a pri vpichnutí špajdle alebo špáradla sa už cesto nelepí,
chlebík vyberieme a necháme dobre vychladnúť, kým ho budeme krájať.
Nutričné hodnoty nájdeš na webe v kategórii hotových jedál a podkategórii „prílohy“, pod názvom: Jahodovo-banánový chlebík s kokosom, Fitshaker. Takže si ho môžeš vložiť aj do jedálnička!
Zdroj receptu:
Fitshaker